16 martie 2024, 16:43

Dragoste sau putere? Cupluri controversate care au schimbat România

Pentru români, Dragobetele, sărbătoare celebrată pe data de 24 februarie, reprezintă purtătorul dragostei, simbolul iubirii pur românești și al bunei dispoziții, moment în care tradiția și dragostea se împletesc în sprijinul tinerilor îndrăgostiți. Din nefericire, în zilele noastre, această sărbătoare, veche de când lumea, nu se mai celebrează așa cum se făcea odată, pe vremea bunicilor, care așteptau cu nerăbdare acest moment pentru a-și declara nestingheriți dragostea față de persoana iubită.

Astfel, cea mai veche tradiție a iubirii românilor a fost înlocuită cu cea a Sfântului Valentin, celebrată pe 14 februarie, care a fost preluată și adaptată.

Pentru a celebra cum se cuvine această zi, prezentăm câteva dintre cele mai controversate și reprezentative povești de dragoste autohtone, demne de film, care au reușit să schimbe fața României.

Citește și: Frumoasa sărbătoare a dragostei – Tradiții de Dragobete în satul de altădată

Regele Ferdinand I și Regina Maria, o iubire controversată

Regele Ferdinand I și Regina Maria au format un cuplu care a reușit să transforme România secolului XI și să o aducă cu un pas mai aproape de modernitate. Cei doi s-au căsătorit în anul  1893, pe când prinţesa britanică Maria de Saxa Coburg Gotha avea doar 17 ani. Aceasta a reușit să-l liniștească pe Regele Carol I, care era devastat de propriul eșesc în a avea o familie numeroasă, Ferdinand I fiind unicul moștenitor al tronului. Imediat după căsătorie, familia a devenit rapid numeroasă, iar bătrânul Carol I a fost bucuros să își vadă nepoții.

Cu toate acestea, mariajul lui Ferdinand și al Mariei nu era nici pe departe lapte și miere. Acest lucru se datora stricteței și autorității impuse de Carol I, care insufla constant o atmoferă rigidă. Pe lângâ toate acestea, caracterul tăcut și firav al Regelui Ferdinand I, care era și tot timpul ocupat, au împins-o pe Regina Maria să își caute fericirea în brațele altor bărbați.

Considerartă una dintre cele mai frumaose femei din Europa, Reginei Maria nu i-a fost greu să cucerească și să frângă inimile multor bărbaţi. Printre aceștia s-au numărat și personalități marcante ale vremii precum colonelul canadian Josh Boyle, aristocratul american Waldorf Astor şi prinţul Barbu Ştirbey. Însă, doar unul singur a reușit să umple golul lăsat în inima Reginei de lipsa de afecțiune a Regelui Ferdinand. Aceasta s-a îndrăgostit iremediabil de un american de 20 de ani, pe când se afla într-o vacanță în Anglia. Relația dintre Maria și Waldorf Astor a durat patru ani, dar acesta i-a frânt inimia când a decis să se căsătorească cu Nancy Shaw. După acest eșec în dragoste Regina Maria a fost devastată:

„Îl iubeam sincer şi natural cu tot ce are firea mea mi-a dăruit. El era suflarea, aerul şi spiritul vieţii mele şi era conştient de aceasta. Totuşi, în momentul când s-a căsătorit a renunţat total la mine, fără nicio milă. Şi el ştia ce înseamnă să trăiesc dintr-o dată fără el”, îi spunea Principesa Maria Paulinei Waldorf într-o scrisoare, potrivit Adevărul. 

Sursă Foto: identitatea.ro

Carol al II-lea și Elena Lupescu, o poveste de dragoste pătimașă

Fără doar și poate, povestea de dragoste dintre Carol al II-lea și Elena a fost una dintre cele mai pătimașe iubiri din istoria României. Imaginea Elenei Lupescu a fost asociată, de-a lungul vremii, cu cea a diavolului, din cauza șuvițelor sale roșii. Cu toate acestea, marea iubire a lui Carol al II-lea s-a autocaracterizat simplu: „Eu sunt femeia cu părul roşu care-l iubeşte cu patimă pe Carol”, potrivit Adevărul. 

În ciuda tuturor obstacolelor pe care le-au întâmpinat, dragostea lor a durat mai bine de trei dececenii, Elena Lupescu fiind singura care a putut să-i satisfacă toate dorințele sexuale ale regelui Carol al II-lea, care ar fi suferit de o boală extrem de rară, priapism, care l-ar fi făcut să aibă un apetit sexual aparte, motiv pentru care a fost caracterizată rapid drept o femeie de moravuri ușoare.

Așa se face că, cei doi au devenit cel mai bârfit cuplu al acelei perioade, iar speculațiile privind povestea lor de dragoste ar putea face oricând un subiect de roman. Cu toate acestea, Regele Carol al II-lea nu s-a ferit niciodată să își arate dragostea față de femeia pe care a iubit-o cu atâta patimă, spunând despre aceasta următoarele:

Este esenţa vietii mele, este talismanul cel divin şi în clipele de greutăţi este refugiul meu suprem. Această dragoste este aşa încât nici nu pot concepe viaţa fără ea. Am o nevoie imperioasă de ea, clipă după clipă. Îmi este indispensabilă. E carne din carnea mea. Femeia asta îmi aduce o bucurie infinită”, mărturisea Carol al II-lea despre Elena Lupescu, femeia pentru care a renunţat la tronul României, potrivit Adevărul. 

Sursă Foto: shtiu.ro

O poveste de dragoste cu iz muncitoresc

Povestea de dragoste dintre Nicolae și Elena Ceaușescu a luat naștere chiar de ziua de 1 mai, la o petrecere câmpenească.

În jurul acestui cuplu au planat o serie de mituri și zvonuri care mai de care mai elogistice și pline de propagandă comunistă. Zvonrile vremii spuneau că Nicolae s-ar fi îndrăgostit iriemediabil și la prima vedere de Lenuța, pe care a iubit-o pentru simplitatea ei. Femeie din popor, cu origini sănătoase, crescută la țară, Elena a devenit ușor mama eroină a întregii Republici Socialiste România, fiind un adevărat simbol al maternității și un exemplu demn de urmat pentru toate femeile vremii.

Imaginea Elenei Ceaușescu a oscilat consnat în istorie, de la mama eroină, geniu în științe și chimie, până la femeia de moravuri ușoare, cu fetișuri sexuale și dorințe inimaginabile, prin dormitorul căreia s-au perindat numeroși bărbați, atât membri de partid cât și anonimi. Cu toate acestea, povestea de dragoste dintre ea și Nicolae va rămâne mereu o enigmă pentru toată lumea, mai ales din cauza divergențelor de opinie ale istoricilor cu privire la trecutul amoros al fostului cuplu dictator.

Sursă Foto: playtech.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol