10 decembrie 2023, 15:05

Drone rusești au lovit infrastructura portuară ucraineană de la Dunăre, în apropiere de Galați. Ce anunță autoritățile române

Comandamentul operațional „Sud” al armatei ucrainene a informat că ținta atacului nocturn al dronelor rusești în regiunea Odesa a fost infrastructura portuară de la Dunăre. Exploziile s-au produs luni, la primele ore ale dimineții, și au fost vizibile și din România. Pe rețelele de socializare românești și ucrainene au fost postate mai multe videoclipuri care par a arăta drone care cad peste portul Reni, aflat peste Dunăre de Galați.

„În urma loviturilor, a fost distrus un hangar cu cereale, au fost avariate rezervoare pentru depozitarea altor tipuri de mărfuri, a izbucnit un incendiu într-unul din spațiile de producție, care a fost eliminat cu promptitudine”, a precizat sursa citată, care a adăugat că patru lucrători portuari au fost răniți în urma atacului.

Imagini neautentificate publicate pe Facebook arată lovituri cu drone care ar fi lovit portul ucrainean Reni, aflat pe malul stâng al Dunării (la 3 km aval de vărsarea Prutului în Dunăre), la o distanță de 22 de kilometri de Galați.

Potrivit armatei, trei drone au fost doborâte.

Serhii Bratciuk, președintele Consiliului Public din cadrul administrației regionale din Odesa, a declarat că dronele rusești au lansat mai multe atacuri asupra infrastructurii ucrainene de cereale.

Potrivit acestuia, semnalul de raid aerian a sunat în regiune timp de 3 ore și 53 de minute.

Un atac cu drone ucrainene a lovit de asemenea un depozit de muniții în Crimeea anexată de Rusia, a declarat luni guvernatorul acesteia, instalat la Moscova, citat de agenția AFP.

„Pe cerul Crimeii, 11 drone inamice au fost doborâte de forțele de apărare aeriană și suprimate de războiul electronic… A existat o lovitură în depozitul de muniții din districtul Dzhankoi”, a declarat Serghei Aksionov pe Telegram.

Președintele Iohannis a postat un mesaj pe Twitter prin care condamnă ferm atacul rusesc asupra localitaților ucrainene din apropierea României. ”Condamn ferm recentele atacuri ale Rusiei împotriva infrastructurii civile ucrainene de pe Dunăre, foarte aproape de România. Această escaladare recentă prezintă riscuri serioase pentru securitatea din Marea Neagră. De asemenea, afectează în continuare tranzitul cerealelor ucrainene și, prin urmare, securitatea alimentară globală”, a scris acesta.

Exploziile de la Reni: Circulația pe Dunăre în apele teritoriale române „se desfășoară fără restricții”

Șapte nave românești care se aflau, în momentul exploziilor, în portul Reni, pentru operațiuni de încărcare/descărcare de marfă se află acum pe malul românesc, în aval de portul Galați, la mila 74.

Potrivit directorului Căpităniei Zonale Galați, Vladut Brânză, după momentul exploziilor din aceasta dimineață, din portul Reni, comandații celor 7 nave românești au solicitat permisiunea de a traversa Dunărea, pe malul românesc, la mila marină 74.

Totuși, în momentul de față nu există nici o restricție de circulație pe Dunăre, în apele teritoriale romane, a mai adăugat șeful Căpităniei Galați. Și Administrația Fluvială a Dunării de Jos Galați transmite că nu există nicio avertizare sau restricție de circulație pe Dunăre, în apele romanești.

În zilele trecute, Rusia a bombardat puternic Odesa, vizând tot infrastructura portuară. După expirarea acordului privind exportul de cereale, săptămâna trecută, Ucraina a anunțat că ar putea folosi o altă rută de export, prin apele teritoriale ale României și Bulgariei (spațiu NATO).

Ulterior, directorul CIA a avertizat că Rusia ar putea pune la cale o operațiune sub steag fals, vizând atacarea unor nave sub pavilion străin în Marea Neagră.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol