20 aprilie 2024, 16:55

Duminică avem SUPERLUNĂ. Când mai precis va avea loc fenomenul?

Prima superlună din această primăvară se va vedea duminică seara. Mai precis de la ora 20.48, când se va produce luna plină..

Satelitul natural al Pământului va putea fi observat, duminică, mai strălucitor şi cu până la 29% mai mare decât de obicei, fenomen cunoscut sub numele de „Superlună”.

Luna traversează constelaţia Virgo, iar pe data de 28 martie se produce faza de lună plină.

Luna se va afla exact la 180° faţă de Soare şi va fi iluminată complet de acesta. Totodată, ea va răsări după ce Soarele a apus şi va apune după ce Soarele va răsări. Luna va putea fi observată pe cer pe tot parcursul nopţii.

Conform Wikipedia, Superluna reprezintă acel fenomen astronomic care constă în suprapunerea fazei de Lună plină sau Lună nouă cu poziția Lunii la perigeul traiectoriei sale circumterestre.

Atunci când ne referim doar la Luna plină, avem un maxim de luminozitate a Lunii. Ea se va vedea cu circa 12% mai mare decât în mod normal, iar strălucirea acestia va fi mai mare cu circă 16%.

Deoarece forța mareelor scade cu cubul distanței Pământ-Lună, procentul de mărire al acestei forțe în faza de Superlună față de medie devine 18%.

Ce semnificație are această Superlună în credința populară?

Luna plină din martie este cunoscută în cultura populară americană ca „luna viermilor”. Pentru că, odată cu căldura de la începutul primăverii, vietăţile mărunte ale pământului încep să iasă la suprafaţă.

Din păcate, ca urmare a măsurilor luate pentru stoparea pandemiei, în București Observatorul Astronomic nu este deschis pentru vizitare în noaptea de duminică spre luni.

Sursa foto: unsplash.com

Citește și:

Estonia, altă lume. Ce primește un elev pe perioada cursurilor online, în locul mesei gratuite de la școală


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol