29 octombrie 2021, 0:57

Ecaterina cea Mare. Helen Mirren. O poveste

Există o frază a lui Coelho pe care personal nu o agreez. „Când îţi doreşti ceva cu adevărat, tot universul conspiră pentru împlinirea visului tău.“ Dar care se potrivește de minune acestei conjuncturi. Să vedeți de ce…

În 1762, Ecaterina, proaspăt încoronată împărăteasă a Rusiei, îşi propunea să guverneze ferm, după idei liberale împrumutate de la iluminiştii francezi. Încearcă în acelaşi timp să facă față și  duşmanilor care o atacau din toate direcţiile.

Pe parcursul a 34 de ani de domnie, principiile ei idealiste lasă tot mai mult loc tendinţelor tiranice. Și, evident, dorinţei de expansiune teritorială.

Acestea sunt premisele unui film care, cu siguranță, nu vă va lăsa indiferenți.

Ecaterina cea Mare. Helen Mirren. O poveste care trebuia de mult timp spusă

“Reputația i-a fost întinată de atât de mulți, dar moștenirea culturală lăsată de ea este extraordinară”. Scrie criticul de film Adam Miller, la data lansării filmului în 2019.

“O fetiță germană care a crescut și a devenit liderul celui mai puternic imperiu din lume la acea vreme, pe care l-a condus mult mai bine decât oricare dintre înaintașii ei. Pionieră a vaccinării, hotărâtă să educe femeile – clarviziunea ei a fost fără precedent. Filmul Ecaterina cea Mare este mai mult decât divertisment, este o poveste extraordinară, care trebuia de mult timp spusă”.

Pentru a da viață acestui extraordinar personaj istoric a fost aleasă o actriță extraordinară. Helen Mirren.

Drama istorică o are în rolul Ecaterinei pe magnifica Dame Helen Mirren, regina actoriei specializate în portretizarea de suverane.

Ecaterina cea Mare. Helen Mirren

Suveranele

Este singura actriţă care a jucat atât rolul Reginei Elizabeth I (în Elizabeth I, 2005), cât şi pe cel al Reginei Elizabeth II (The Queen, 2006, The Audience, 2013), interpretând roluri de regină în numeroase alte filme: The Queen (2006), The Prince of Egypt (1998, doar voce), The Snow Queen (1995, din nou doar voce). dar și în The Madness of King George (1994), Caligula (1979), iar acum în Ecaterina cea Mare (2019).

Dincolo de predilecţia sa pentru roluri de suverane, rolul Ecaterinei a II-a a Rusiei, una dintre cele mai puternice femei din toate timpurile, a fost pentru actriţă un proiect de suflet. Poate acest lucru se știe mai puțin dar Dame Helen Mirren a fost fiica lui Vasili Petrovici și nepoata lui Piotr Vasilievici Mironov, colonel în armata imperială rusă.

În 20 şi 27 noiembrie, la TVR 1 (de la orele 22.20), pătrundem în culisele domniei Ecaterinei a II-a din 1762 până în 1796. Este momentul de după detronarea pe soţul său, Petru al III-lea. Momentul când ea devine unul dintre cei mai puternici lideri ai lumii.

În timpul celor 34 de ani ai domniei Ecaterinei, Rusia a devenit una dintre marile puteri ale Europei.

Scrisori reale din viața Ecaterinei

Filmările au fost realizate în Rusia, Letonia şi Lituania. Din distribuţie fac parte Jason Clarke (în rolul lui Potemkin, omul de stat preferat al ţarinei, căreia i-a fost amant şi comandant de armată), Gina McKee (contesa Bruse, prietena şi confidenta Ecaterinei), Rory Kinnear (ministrul Panin şi consilierul ţareviciului) şi Joseph Queen (în rolul lui Pavel, fiul şi moştenitorul Ecaterinei).

Bazându-se pe scrisorile reale din viața Ecaterinei, filmul este un omagiu adus pentru ceea ce a făcut-o pe țarină cu adevărat MARE. Este o superproducţie care uimeşte prin detaliile care au reconstituit o epocă de glorie. Atât în scenele exterioare, cum ar fi scenele de luptă, cât şi în fastul de la curtea Ecaterinei, inclusiv ţinutele şi bijuteriile extraordinare ale acesteia.

Filmul a fost nominalizat la Globul de Aur 2002 pentru cea mai bună actriţă într-o miniserie de televiziune. Și la Emmy 2020, pentru montaj de sunet.

Florin Piersic: “Du-le dorul meu lui Moraru și Dinică. Te iubesc, scumpa mea!”

 

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.