29 mai 2023, 19:17

Echinocțiu de toamnă – tradiții și superstiții la români

În acest an, echinocţiu de toamnă are loc pe 23 septembrie, la ora 04:54. Acesta este momentul când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°și reprezintă debutul toamnei din punct de vedere astronomic. Astfel, din acest moment, ziua scade treptat, iar noaptea devine din ce în ce mai lungă, până la solstiţiul de iarnă, marcat pe 21 decembrie. Legat de echinocțiu de toamnă, oamenii cred și urmează anumite superstiții și tradiții.

Tradiții și superstiții

În tradiţiile tuturor popoarelor, echinocţiul de toamnă este legat de încheierea muncilor agricole, de sărbătorirea recoltelor. Printre superstiții se numără și cele despre recoltă. Un agricultor responsabil nu trebuie să uite de recoltă și trebuie să îi fie recunoscător lui Dumnezeu pentru roadele bogate pe care le-a avut. Astfel, oamenii de la sate duc la preot, la sfințit, plante, legume sau fructe folosite în scopuri vindecătoare. Se spune că plantele capătă puteri de alinare a durerilor sufletești și de vindecare a bolilor trupești.

Se spune că în această zi, florile se plâng una alteia pentru că știu că va veni iarna și că vor muri. Dacă planta din camera ta este udă, dar nu de la schimbarea vremii, superstițiile spun că aceasta chiar plânge. Dacă vrei să o salvezi, tradițiile din bătrâni recomandă ca aceasta să fie unsă cu un mir sfințit de la o mănăstire apropiată.

Tradiția mai spune că acum este bine să se facă primul must, din strugurii proaspăt culeși. Tot în această zi, se bat nucii și se adună merele şi gutuile.
Se schimbă ora

Un alt fenomen important ce ne aşteaptă în curând va fi trecerea la ora de iarnă. Anul acesta, trecerea la ora de iarnă se face în noaptea dintre 28 octombrie şi 29 octombrie 2018 (sâmbătă spre dumincă), schimbarea orei făcându-se astfel încât ora 4:00 a dimineţii de 29 octombrie 2018 devine ora 3:00. Asta înseamnă că ne vom putea bucura de o oră în plus de somn iar duminică, 29 octombrie, va fi cea mai lungă zi din an, cu 25 de ore.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol