7 decembrie 2023, 16:09

Echipele de salvare din România pleacă spre Turcia cu trei avioane. Toată Europa se mobilizează

Trei aeronave de transport militar pleacă luni după-amiază în Turcia. Vor avea la bord echipe de salvatori români, cu tehnica specializată aferentă pentru acordarea de sprijin autorităților turce, după cutremurul devastator de luni dimineață.

Echipa RO-USAR trimisă de România este formată din personal specializat din cadrul IGSU, care va interveni de urgență în sprijinul populației afectate de cutremur.

O echipă de sprijin complexă formată din 58 de persoane va fi trimisă în Turcia, a anunţat Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

Sprijinul statului român oferit Turciei constă în trimiterea unei echipe complexe formate din: modul specializat de căutare – salvare RO-USAR din cadrul IGSU, cu doi câini şi tehnică aferentă, echipă de căutare – salvare cu doi câini antrenaţi pentru astfel de situaţii din cadrul Asociaţiei Câinilor Utilitari, medici şi asistenţi ai UPU-SMURD Bucureşti (Floreasca), ofiţeri de legătură din cadrul DSU.

Mecanismul de protecție civilă al UE, activat

Uniunea Europeană a mobilizat rapid echipe de căutare şi salvare în Turcia, în urma solicitării acestei ţări de a activa Mecanismul de protecţie civilă al UE, după ce un cutremur puternic a lovit în cursul nopţii de duminică spre luni regiunea turcă Gaziantep, care a avut impact şi asupra Siriei vecine.

Echipele de salvare provin din Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Franţa, Grecia, Italia, Malta Olanda, Polonia, România, Slovacia, Spania şi Ungaria, a anunţat purtătorul de cuvânt Balazs Ujvari în cadrul briefingului de presă zilnic al Comisiei.

Centrul de coordonare a răspunsului la situaţii de urgenţă al UE este în contact direct cu autorităţile turceşti pentru a coordona sprijinul suplimentar, dacă este necesar.

De asemenea, sistemul de sateliţi Copernicus al UE a fost activat pentru a furniza hărţi detaliate ale zonelor afectate.

Blocul comunitar este pregătit să îi sprijine pe cei afectaţi din Siria prin intermediul programelor de asistenţă umanitară, a menţionat Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

Bilanțul seismului este deocamdată de 912 morți și cel puțin 5385 de răniți în Turcia, potrivit datelor comunicate de președintele turc Recep Tayyip Erdogan. În Siria, 371 de persoane au fost ucise și 1089 rănite în zonele aflate sub control guvernamental, potrivit cifrelor furnizate de Ministerul Sănătății, raportate de agenția oficială de presă SANA.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol