24 septembrie 2020, 8:22

Economia Emiratelor Arabe Unite, la bilanț. Industria petrolieră, egalată de creșterea sectorului non-petrol

Este bine cunoscut deja faptul că principalul motor al economiei Emiratelor Arabe Unite îl reprezintă sectorul exploatărilor petroliere. Totuși, de ceva vreme, acest sector a început să fie egalat de expansiunea domeniului privat non-petrol, care și-a menținut traiectoria de creștere, datorită întreprinderilor care speră că economia va crește în acest an pe fondul investițiilor și al turismului.

Potrivit publicației arabe The National, indicatorul managerilor de achiziții ajustat sezonier – un indicator compus conceput pentru a oferi o imagine de ansamblu exactă a condițiilor de exploatare din economia sectorului privat non-petrol – a scăzut marginal la 50,2 luna trecută, de la 50,3 în noiembrie. Mai mult decât atât, se pare că acesta a rămas peste nota de 50 care distinge expansiunea de contracție.

Pe acest fond, rata de îmbunătățire a condițiilor de afaceri a fost a fost fracționată, înregistrându-se și cea mai lentă secvență de creștere de-a lungul deceniului, în ceea ce privește al doilea cel mai mare pilon al economiei arabe. Chiar dacă nivelul ce indică creșterea producției a înregistrat în 2019 cel mai slab coeficient, se pare că noul sector a avut parte de o creștere marginală în luna decembrie, a declarat IHS Markit într-un raport luni.

Cu toate acestea, se pare că încetinirea creșterii producției nu a reușit însă să anuleze proiecțiile companiilor pentru activitatea domeniului non-petrol în anul următor. Așteptările au fost „ferm pozitive” în decembrie și mult mai puternice decât media creșterilor în acest domeniu. Mai mult decât atât, premonițiile pentru anul 2020 stabilesc un soi de optimism.

În ciuda optimismului, potrivit raportului IHS, tendința ocupării forței de muncă a rămas scăzută, numărul locurilor de muncă crescând doar marginal față de luna precedentă.

„Întreprinderile se așteaptă ca anul 2020 să fie un an mai optim, pe fondul prognozelor unui turism mai devoltat și investițiilor mai mari în economie”,a spus David Owen, economist la IHS Markit, thenational.ae.

Sectorul non-petrol al economiei EAU a încheiat anul cu o notă foarte diferită față de locul în care a început. În timp ce prima jumătate a anului 2019, a crescut nivelul cererii, ca răspuns la reducerea prețurilor a doua jumătate a fost mult mai scăzută, vânzările încercând să crească în ciuda reducerilor ulterioare de prețuri, a spus Owen.

La final de an, întreprinderile din Emiratele Arabe Unite au avut de raportat o creștere mai slabă a activității în timpul lunii decembrie, fapt ce a marcat o a treia lună succesivă în care rata de expansiune a domeniului non-petrol s-a atenuat. Potrivit aceluiași raport, noile comenzi au crescut superficial, atât în țară, cât și în afara granițelor, iar tarifele de vânzare au fost reduse din nou în decembrie.

Pentru a reuși să își vândă bunurile, mai multe companii au demarat o serie de presiuni concurențiale puternice, drept motive pentru eventuale reduceri suplimentare ale produselor. Fiind chestionate de cercetătorii care au întocmit raportul, mai multe dintre companii au răspuns că această tactică este privită ca un factor cheie în restabilirea creșterii cererii pentru produsele pe care le comercializează.

Așa se face că în scurt timp, activitatea de achiziție în Emiratele Arabe Unite a crescut pentru prima dată în trei luni. „Acest lucru a determinat o îmbunătățire a performanței vânzătorilor, deoarece unele firme au raportat că pun termene mai stricte la livrări”, se arată în raport, potrivit thenational.ae.

Sursă Foto: Cotidianul.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.