Oamenii de știință explorează o abordare controversată numită geoinginerie solară, mai precis, injectarea de aerosoli stratosferici care să contracareze schimbările climatice prin eliberarea de particule reflectorizante în stratosferă, imitând efectul de răcire al erupțiilor vulcanice.
Susținătorii acestei abordări, cunoscută și sub denumirea de „ecran de protecție solară destinat pământului”, susțin că aceasta ar putea oferi o soluție rapidă și relativ ieftină la încălzirea globală.
Alte idei din aceeași temă, a geoingineriei solare, includ crearea de nori care reflectă lumina și instalarea de oglinzi în spațiu, scrie ediția internațională coda.
Site-ul editiadedimineata.ro a scris despre asta aici:
Instalarea unei umbrele gigantice pe orbită, o potențială soluție pentru combaterea încălzirii globale
„Există un sentiment de disperare profundă și de urgență în rândul oamenilor de știință care citesc informațiile științifice climatice și văd cât de gravă este situația”, consideră Lili Fuhr, directoarea Centrului pentru Dreptul Internațional al Mediului în Programul destinat Climei și Energiei.
Ea a explicat că disperarea îi poate determina pe oamenii de știință să se agite să găsească o idee – orice idee – care ar putea opri rapid încălzirea globală.
Cu toate acestea, criticii, printre care și oameni de știință și academicieni, sunt îngrijorați de faptul că aceste tehnici deturnează atenția de la nevoia urgentă de reducere a emisiilor de carbon.
Aceștia se tem că geoingineria solară ar putea duce la răcirea neuniformă a climei, la noi dependențe legate de aceste tehnici și la alte consecințe neprevăzute, care ar putea amenința viața pe Pământ.
„Nu cred că disperarea poate transforma o idee rea într-o idee bună. Singura idee bună este că trebuie să renunțăm la combustibilii fosili. Orice altceva, nu ne ajută”, a mai spus Fuhr.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol