26 aprilie 2024, 9:48

Efectele dezastrului de la Cernobîl, prin ochii unui fotograf român: „Totul parcă a rămas în timp”

În anul 1986, pe 26 aprilie, o explozie devastatoare avea să schimbe pentru totdeauna întreaga lume. Dezastrul de la Cernobîl a fost ținut secret de sovietici, însă ce nu au putut ascunde aceștia au fost și milionaele de oameni afectați de radiațiile care au luat cu asalt întreaga Europă.

Imaginea care a rămas în urma acestui accident este una apocaliptică, iar la 33 de ani de la tragicul eveniment un fotograf român a fost acolo și a surprins peisaje greu imaginabile.

Selecția de fotografii din localitatea Prîpeat (Ucraina) poate fi văzută la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă”, din Galați. Expoziția de fotografie „Postapocaliptic”, aparținând artistului fotograf Aurel Constantin Păduraru, readuce în prim plan una dintre cele mai mari catastrofe ale omenirii.

Astfel că, prin “privirea” obiectivului foto, transpusă în 39 de fotografii, în care publicul va putea vedea evoluția unui oraș pustiu, în care natura readuce la viață un loc plin de povești cutremurătoare.

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Edițiadedimineață.ro, fotograful Aurel Constantin Păduraru declară că această experiență a fost cea mai intensă din toate locurile în care a fost până acum. 

Oraşul Prîpeat, construit special pentru muncitorii de la Cernobîl, a fost evacuat abia la 36 de ore de la producerea accidentului din 26 aprilie 1986. Cei 45.000 de locuitori ai localităţii au fost evacuaţi, iar oraşul a rămas nelocuit până în prezent. Până la data de 5 mai, toţi cei care trăiau pe o rază de 30 km în jurul reactorului avariat au fost nevoiţi să îşi abandoneze locuinţele. Expoziția „Postapocaliptic”, de Aurel Constantin Păduraru, va rămâne deschisă la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi până pe 2 iunie 2019.

„Mi-am dorit să ajung în Pripyat pentru ca m-am întrebam tot timpul cum arată locul după atâția ani de la tragedie. Întotdeauna ma întrebam ce au simțit oamenii aia care au fost evacuați în doar câteva zile”, a menționat acesta.

Întrebat cum a luat contactul cu Pripyat, fotograful spune că după ce a trecut prin Kiev și Cernobîl, a fost preluat de un ghid pentru că „nu ai voie să mergi neînsoțit în zona de excludere”. Pentru a intra în oraș, a trebuit să treacă de filtrul armatei.

Aurel își amintește o glumă făcută de ghid. „Cele mai bune drumuri din Ucraina sunt în Cernobîl. Pentru că sunt neumblate”.

Fotograful declară că multe lucruri au rămas neatinse, dar la fel de multe au fost „deranjate” de oamenii care au ajuns acolo.  A făcut fotografii în grădiniță, școală, spital, reactor și în parcul cu distracții. Conform acestuia, „parcul nici nu a fost dat în folosință”.

Sentimentul lui Aurel Păduraru este că „totul parcă a rămas în timp”.

Întrebat despre relația pe care o are cu organizatorii expoziției din Galați, fotograful declară: „Expoziția de la Galați este organizată de Complexul Muzeal de Științele Naturii. Am fost contactat de cineva de acolo și am fost onorat sa folosească 39 din cele mai reprezentative cadre pentru o expoziție”.

Sursă Foto Cover: Facebook. Foto credit: Bogdan Catargiu


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol