4 martie 2024, 21:14

Efectele pandemiei. Francezii citesc mai puțin

Pandemia continuă să aibă urmări negative. Dacă, de exemplu, te gândești că lucrând de acasă ai mai mult timp pentru tine și poți “recupera” câteva cărți, mai gândește-te. Goana după informație din ultimul an a făcut ca lumea să citească mai puțin. În Franța, de exemplu, scăderea este de 8% în doi ani. Enorm.

Interesul pentru lectură este în scădere în Franţa, 14% dintre francezi declarând că nu au citit nicio carte în 2020, în timp ce 25% nu au cumpărat niciuna nouă, conform unui studiu publicat marţi de Centre National du Livre (CNL).

Centrul deplânge ”o reducere a lecturii, cu siguranţă asociată restricţiilor impuse de criza sanitară”.

Studiul este realizat o dată la doi ani de institutul de sondare a opiniei publice Ipsos, rezultatele fiind publicate în mod tradiţional înainte de deschiderea Livre Paris, Salonul Cărţii din capitala franceză.

Din cauza epidemiei de COVID-19, în acest an acest evenimentul a fost însă anulat pentru al doilea an consecutiv.

Francezii citesc mai puțin. Cu cel puțin 8%

Potrivit sondajului efectuat în ianuarie şi la care au participat 1.000 de persoane de 15 ani şi peste această vârstă. 86% dintre francezi au citit cel puţin o carte în 2020, cu 8 procente mai puţin în comparaţie cu anul 2018.

”Probabil că francezii au vrut să înţeleagă mai bine lumea şi să descifreze criza prin care am trecut – au citit mai multe reportaje şi informaţii de actualitate (eseuri, biografii…). Dar mai puţine romane (-7 procente) şi cărţi practice (-7 procente)”, potrivit CNL.

În ceea ce priveşte cumpărarea unei cărţi noi, 75% (-7 procente) dintre francezi au efectuat o astfel de achiziţie, iar 34% (-7 procente) au cumpărat una la mâna a doua. 68% (-9 procente) au împrumutat sau oferit cărţi, scrie Agerpres.

Sursa foto: unsplash.com

Citește și:

Mind the Gap! Londra, ZERO decese!


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol