Renumita pictură a lui Leonardo da Vinci, „Mona Lisa”, cunoscută și sub numele de „Gioconda”, a inspirat numele unui fenomen sțiințific cât se poate de real – efectul Mona Lisa, definit prin prisma faptului că personajul unei picturi se uită direct la privitor, indiferent unde este plasat acesta într-o încăpere.
Doar că acest mit s-a dovedit a fi fals în urma unui studiu, care arată că Mona Lisa privește la un unghi de 15,4 grade către dreapta privitorului (adică destul de departe de ceea ce oamenii consideră privire directă). Conform psihologului Gernot Horstmann de la Biefeld University din Germania, „Ea nu se uită la tine”.
La studiul făcut de Gernot Horstmann, profesor-asociat al Center of Excellence – Cognitive Interaction Technology (CITEC), din cadrul Universității Bielefeld, și Sebastian Loth, asistent de cercetare, au participat 24 de persoane. Acestea au privit pictura pe un ecran de calculator, de la diferite distanțe și unghiuri. De asemenea, participanții la studiu au privit pictura întreaga, doar fața Mona Lisei sau numai ochii și nasul acesteia. Autorii studiului nu i-au întrebat dacă Mona Lisa se uită direct la ei, pentru că o astfel de formulare ar fi influențat răspunsul.
Efectul Mona Lisa înseamnă ca subiectul unei picturi să privească la un unghi de cel mult 5 grade în stânga sau dreapta persoanei care se uită la pictură. În cazul „Giocondei”, privirea acesteia a fost calculată la un unghi de 15,4 grade spre dreapta. Pe scurt, Mona Lisa nu își urmărește admiratorii cu privirea.
„Nu există niciun dubiu că efectul Mona Lisa este real. Însă nu se poate aplica picturii „Mona Lisa” în sine”, au concluzionat Horstmann și Loth.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol