Efectul Scully este numele dat unui fenomen care explică contextul care a făcut ca numărul femeilor care au ales să-și construiască o carieră în profesii tipice STIM (acronimul englezesc pentru domeniile: știință / tehnologie / inginerie / matematică), a cunoscut o creștere reală și consistentă după difuzarea serialului TV X-Files la finele anilor 1990.
La acea vreme, un nume era sinonim cu cel al unui medic convertit în detectiv paranormal: Dana Scully.
Inspirație pentru milioane de fani
Personajul principal Dana Scully (interpretat de Gillian Anderson), prezenta o femeie puternică, inteligentă, independentă, capabilă să exceleze într-un domeniu dominat de bărbați, care a devenit, astfel, un model demn de urmat de către femei și a îmbunătățit percepția generală despre domeniile STEM.
Dr. Dana Scully a marcat milioane de fani care urmăreau serialul The X-Files, o dramă science-fiction de succes, care a fost difuzată timp de nouă sezoane, între 1993 și 2002, pentru a reveni în 2016.
Scully a fost unul dintre primele personaje feminine multidimensionale într-un domeniu al științelor, tehnologiei, ingineriei și matematicilor (STIM) care a fost prezentat într-o emisiune a televiziunii publice și primul care a jucat un rol de prim-plan.
Era cunoscută pentru obiectivitatea sa, scepticismul său, dar și încrederea și strălucirea sa.
Singurul personaj feminin STIM într-un rol principal pe ecrane
Într-o lume dominată de media de divertisment, care prezenta cercetătorii și oamenii de știință în general drept niște persoane reci, în haine de culoare albă, lucrând singuri în laboratoare, Scully s-a făcut remarcată în anii 90 drept singurul personaj feminin STIM într-un rol principal la televiziune, la o oră de maximă audiență, scrie seejane.org.
”La vremea la care Scully a ajuns pe ecrane, nu prea vedeai genul ăsta de femeie la televiziune: un personaj feminin sigur pe el, respectat de colegul bărbat. Un număr important de tinere s-a regăsit în acest personaj”, a declarat Gillian Anderson într-un interviu, potrivit slate.fr.
Sondajul care vorbește de la sine
Postul de televiziune FOX, care a difuzat primul serialul, a făcut apel la Geena Davis Institute on Gender in Media –o organizație cu scop nelucrativ care studiază reprezentarea sexelor în media – pentru a face un sondaj care să afle dacă femeile care s-au uitat la serial au avut tendința de a urma o carieră în domeniile STIM.
În Statele Unite ale Americii, femeile reprezintă 48% din populația activă cu o pregătire universitară, dar doar 24% dintre ele activează într-un domeniu STIM.
Și rezultatele au vorbit de la sine: femeile care au urmărit serialul au fost cu 50% mai înclinate spre o șansă într-un domeniu STIM. Două treimi dintre femeile chestionate – și care lucrează în acest domeniu – au declarat că Scully a fost un model pentru ele.
Pentru dr. Anne Simon, consilier științific al serialului, ”Efectul Scully” s-a repercutat până pe băncile școlii. ”În timpul celui de-al cincilea sezon al X-Files, predam un curs introductiv de biologie unui număr de 500 de eleve. Am decis să le întreb pe elevele mele câte dintre ele s-au interesat de această disciplină după ce au urmărit serialul. Jumătate dintre ele au ridicat mâna”, spune aceasta.
După cum explică Fast Company, personaje precum Dana Scully sunt esențiale, dacă vrem să reducem prăpastia dintre sexe în domeniul științei.
”Televiziunea și media, în general, influențează cultura populară. Serialele au un real impact asupra convingerilor oamenilor. În cazul X-Files, acest lucru a permis o schimbare de normă societală”, subliniază Madeleine Di Nonno, președinte al Geena David Institute.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol