3 mai 2024, 18:32

Egalitatea de gen în UE: România, ultima la asigurarea drepturilor egale dintre femei și bărbați

Cu zece ani în urmă, Institutul European pentru Egalitate de Gen (EIGE) a introdus Indicele egalității de gen ca indicator al situației egalității de gen din UE.

Fiecare ediție a venit cu mai mult sau mai puțin aceeași concluzie: progresele se fac în ritm de melc. Din păcate, România ocupă ultimul loc în UE.

În ediția din acest an, asistăm însă la cea mai mare creștere anuală a scorului general din istoria Indicelui: UE a ajuns la 70,2 puncte din 100!

Dar, ca întotdeauna, în spatele acestor cifre se ascund multe, imaginea fiind nuanțată.

„De-a lungul anilor, UE a făcut progrese în ceea ce privește egalitatea de gen. Ne dăm seama însă că nu este suficient, iar ceea ce am obținut este fragil.

În prezent, numai Suedia, cu un scor de peste 80 de puncte în Indice, se apropie cel mai mult de egalitatea de gen. Suedia reprezintă însă 2% din populația UE.

Va exista întotdeauna o scuză pentru a reduce prioritatea activităților privind egalitatea de gen. Nu putem permite să se întâmple acest lucru.

Trebuie să acționăm acum. Împreună, la toate nivelurile. Și trebuie să sărbătorim victoriile. Indiferent de cât de mici sau mari. Este ceea ce ne va face să avansăm #3StepsForward„, a subliniat Carlien Scheele, directoarea EIGE

Ce înseamnă 70,2 – nu trebuie să ne mulțumim doar cu atât

Țările cele mai performante, precum Suedia, Olanda și Danemarca, continuă să fie înfruntea indicelui – unde semențin de peste zece ani.

Cu toate acestea, progresele lor au s tagnat sau punctajul lor a scăzut ușor – cum s-a întâmplat în țări precum Finlanda sau Franța. Este clar că ceea ce s-a câștigat nu este absolut garantat. Progresele se mențin prin fixarea lor și prin măsuri de sprijin.

La polul opus observăm țări precum Italia, Portugalia, Luxemburg și Malta care, deși au punctaje sub media UE, au înregistrat în ultimii 10 ani îmbunătățiri considerabile în ceea ce privește egalitatea de gen. Prin urmare, când țările introduc măsuri, ritmul progreselor se accelerează.

O analiză mai atentă a schimbării

Despre Timp – mai sunt încă inegalități între femei și bărbați în ceea ce privește activitățile de îngrijire neremunerate. Disparitatea de gen pentru aceste activități este în scădere.

Dar nu pentru că bărbații se implică mai mult în activitățile de îngrijire ci pentru că femeile fac mai puțin. Tehnologiile de asistență, serviciile de livrare la domiciliu sau rata mai mare de ocupare a femeilor s-ar putea să fi contribuit la această schimbare.

Însă tehnologia poate sprijini doar unele schimbări, externalizând o parte din sarcinile de îngrijire. Vor fi necesare schimbări structurale pentru a merge până la capăt – după cum spune Claudia Goldin, profesoară de economie și laureată a Premiului Nobel 2023:.

„Nu vom avea egalitate de gen până nu avem și echitate în cuplu”.

Aspirația la Putere

Progrese în consiliile de administrație ale companiilor, dar nu și în parlamentele naționale. Pentru prima dată în 10 ani, numărul de femei în parlamente și în consiliile de administrație a ajuns la același nivel, de 33 %.

Legislația a deschis calea pentru schimbări considerabile. Cotele de gen legiferate în opt state membre ale UE au contribuit la eliminarea obstacolelor invizibile din companii, plasând mai multe femei în posturi de conducere – și aducând mai multă inovare,
creativitate și productivitate în consiliile de administrație.

Directiva privind echilibrul de gen în consiliile de administrație ale societăților – aprobată anul trecut – sperăm că va menține ritmul și va avea un efect pozitiv și asupra altor state membre ale UE.

Acum avem nevoie de acțiuni mai specifice în parlamente pentru a accelera progresele în sfera politică –în special în ceea ce privește alegerile pentru Parlamentul European din 2024.

Multă muncă – segregarea de gen pe piața muncii nu s-a schimbat deloc

S-au făcut progrese în domeniul muncii, în special în ceea ce privește posibilitățile de lucru flexibil. Este totuși frapant că segregarea de gen pe piața muncii este în prezent la fel ca acum 10 ani.

Pe măsură ce tranziția către tehnologiile digitale și o economie circulară prinde contur, se creează din ce în ce mai multe locuri de muncă noi, necesitând recalificare și perfecționare pentru a răspunde cerințelor noi și în evoluție de pe piața muncii.

Femeile nu sunt atât de implicate cât ar putea fi. Ele recuperează pas cu pas decalajul în ce privește locurile de muncă în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STIM), dar ponderea bărbaților în ocupațiile din educație, sănătate și asistență socială este neschimbată.

Tranziția verde nu numai că va crea cererea de competențe STIM, ci va crea și noi cerințe în sectorul îngrijirii, în care este penurie de forță de muncă.

Creșterea ocupării forței de muncă în rândul femeilor nu a pus sub semnul întrebării segregarea de gen

Departe de linia de sosire?

Indicele egalității de gen din acest an arată că progresele sunt posibile, dar rămân fragile dacă nu sunt susținute de măsuri în toate aspectele vieții și în toate statele membre ale UE. Munca aici nu este terminată.

Trebuie să mergem mai departe. A merge mai departe înseamnă a avea înțelege cum se interesectează genul cu alte criterii de disciminare – o perspectivă intersecțională – în special în ceea ce privește schimbările climatice, unde disparitățile de gen sunt resimțite diferit de diferite persoane și categorii. Cunoașterea duce la schimbare.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol