4 august 2020, 17:05

El este cel mai tânăr deținut politic din lume

Statele Unite au reînnoit joi apelul în direcţia Chinei pentru a cere eliberarea unui tibetan dispărut în 1995 după ce a fost ales de Dalai Lama pentru a-i urma lui Panchen Lama, numărul doi în ierarhia budistă, informează thestatesman.com.

În mai 1995, Gedhun Choekyi Nyima, în vârstă de 6 ani, a fost declarat reîncarnarea lui Panchen Lama de către Dalai Lama, laureat al Premiului Nobel pentru Pace şi duşman de moarte al Beijingului.

La scurt timp a fost arestat de autorităţi şi nu a mai fost văzut de atunci, ceea ce face din el cel mai tânără deţinut politic din lume, potrivit asociaţiilor pentru apărarea drepturilor omului.

„Continuăm să punem presiune pe autorităţile chineze ca să îl elibereze, dar şi să spună lumii întregi unde se află”, le-a declarat jurnaliştilor Sam Brownback, responsabil al Departamentului de Stat însărcinat cu libertatea religioasă internaţională.

Chinezii „au dreptul de a alege noul Dalai Lama aşa cum au dreptul de alege viitorul Papă”, a adăugat el, subliniind situația imposibilă.

Actualul Dalai Lama, Tenzin Gyatso, este în vârstă de 84 de ani. Moartea sa ar putea da o lovitură aspiraţiilor la autonomie ale regiunii din munţii Himalaya.

Autorităţile chineze ar putea atunci să-şi asume identificarea unui succesor pentru Dalai Lama, în speranţa de a desemna pe cineva mai înclinat să accepte tutela Beijingului.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.