20 aprilie 2024, 0:10

El Mundo: SARS-Cov-2, depistat în mostre de ape reziduale din Barcelona, recoltate în MARTIE 2019

Autoritățile medicale din Spania au testat eșantioane de ape reziduale din Barcelona și au descoperit urme ale noului coronavirus încă din martie 2019, anunță cotidianul spaniol El Mundo.

Cercetătorii de la Universitatea din Barcelona au identificat urme ale virusului SARS-Cov-2 în probe din apele reziduale care au fost recoltate de la o uzină din Barcelona în martie 2019. Mai exact, probele datează din 12 martie 2019, afirmă cotidianul spaniol.

A circulat prin zonă mai devreme

Aceasta înseamnă că virusul ar fi putut circula prin zonă mult mai devreme decât au estimat autoritățile.

Rezultatele studiului au apărut într-o formă provizorie în publicația Medrxiv și, prin urmare, fără să fi fost încă supuse unei revizuiri științifice independente.

“Barcelona este un important centru comercial și de afaceri, care de obicei găzduiește evenimente masive care atrag vizitatori din multe părți ale lumii. Cu toate acestea, este probabil să se fi întâmplat situații similare în alte părți ale lumii și să fi avut cazuri de Covid-19, iar acest lucru să fi trecut neobservat “, scriu autorii studiului, citați de El Mundo.

Ce se credea până acum

Varianta acceptată până acum de comunitatea științifică internațională este că răspândirea noului coronavirus a început pe 12 decembrie 2019 în centrul orașului Wuhan, China, atunci când a apărut un grup de persoane cu pneumonie de cauză necunoscută, a fost legat în principal de proprietarii de tarabe care lucrau la piața de pește Huanan, care vindeau și animale vii.

Ulterior, oamenii de știință chinezi au izolat un nou coronavirus, denumit 2019-nCoV, care s-a dovedit a fi cel puțin 70% similar în secvența genelor SARS-CoV-2.

Coronavirusul 2019-nCoV a fost identificat în Wuhan, provincia Hubei, China, după ce oamenii au dezvoltat pneumonie fără să aibă o cauză clară și pentru care vaccinurile sau tratamentele existente nu au fost eficiente.

Rata infecției

Virusul prezintă dovezi de transmitere de la persoană la persoană, iar rata de transmitere (rata infecției) pare să fi escaladat la jumătatea lunii ianuarie, aceasta reieșind și din alte cazuri decât cele pe care China le-a raportat până acum

Primele cazuri de coronavirus din România și Republica Moldova au fost confirmate pe 26 februarie și 7 martie 2020, respectiv. La 11 martie 2020 Organizația Mondială a Sănătății a declarat că focarul de coronavirus a devenit o pandemie.

Totodată, potrivit unui alt studiu, efectuat de Institutul Superior de Sănătate (ISS) italian,  se precizează că noul coronavirus era prezent în apele reziduale oraşelor Milano şi Torino în decembrie 2019.

În Italia, din decembrie

Institutul Superior de Sănătate (ISS) a emis un comunicat în care explică că noul virus era prezent încă din decembrie 2019, cu două luni înainte de îmbolnăvirea primului pacient.
„Studiul a examinat 40 de eşantioane de ape uzate colectate între octombrie 2019 şi februarie 2020. Rezultatele, confirmate de două laboratoare diferite cu două metode diferite, au confirmat prezenţa ARN (acid ribonucleic, element esenţial al virusului – n.r.) de la SARS-CoV-2 în eşantioane prelevate la Milano şi Torino la 18 decembrie 2019″, se arăta în comunicat, protrivit Reuters.

Chiar și la Bologna

De asemenea, în apele uzate din Bologna s-au găsit mostre identice cu cele din Milano şi Torino, în Bologna raportându-se pe 29 ianuarie primul caz de infectare. Mai mult, specialiştii ISS au menţionat că eşantioanele din octombrie şi noiembrie 2019 nu au arătat vreo urmă de COVID-19 în apele reziduale.
„Această cercetare poate ajuta la a înţelege începutul circulaţiei virusului în Italia şi furnizează informaţii coerente în raport” cu analize desfăşurate în Franţa pe eşantioane de pacienţi spitalizaţi care au identificat prezenţa SARS-CoV-2 (…) datând din decembrie 2019″, relatează comunicatul emis de ISS.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol