23 ianuarie 2022, 18:31

Elevul român care revoluționează medicina cu invenția sa

Alexandru Tălnaci este un elev de numai 14 ani din comuna Radovanu, județul Călărași, care a creat un sistem ce vizează monitorizarea complexă a pacienţilor internaţi în spital.  Aplicaţia lui a fost premiată cu locul I la un concurs de aplicaţii software organizat de Universitatea Politehnică din Bucureşti.

Din interes pentru inițiativele mărețe și inovative, am luat legătura cu tânărul adolescent care a fost dispus să ne împărtășească experiența lui. Mărturisește că pentru a realiza acest proiect, a lucrat cu seriozitate și entuziasm timp de 3 săptămâni, câte 3-4 ore pe zi.

Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru domeniul IT?

Alexandru Tălnaci: Pasiunea pentru domeniul IT a început de la vârsta de 5 ani, atunci când am instalat sistemul de operare Windows pe calculatorul parinților. De atunci, am început să mă informez și să învăț singur după tutoriale de pe YouTube editarea video, electronica și programarea.

sursa: facebook.com

Ce te-a determinat să lansezi o aplicație în domeniul sănătății?

Când eram mic, am avut probleme de sănătate și îmi vedeam părinții cum se chinuiau să găsească un spital și un doctor bun. Acest lucru m-a marcat. Când m-am facut mai mare, am început să înțeleg situația, și așa am început să creez aplicații în domeniul sănătății. Prima aplicație a fost Bucharest Hospitals. Aceasta aplicație vine în ajutorul tuturor celor care vor să găsească un spital și un medic mult mai repede din București.  A doua aplicație în domeniul sănătății este Smart Health Monitoring System.

Cum funcționează aplicația?

Aplicația Smart Health Monitoring System vine în ajutorul doctorilor și asistentelor pentru a gestiona mult mai bine monitorizarea pacienților și a oferi un grad mare de siguranță. Aceasta are în componență o brățară inteligentă wireless, pe care pacientul o va primi la internare cu istoricul lui. Aceasta măsoară pulsul și temperatura acestuia. Brățara cuprinde și un buton de panică, pe care pacientul îl poate apăsa dacă nu se simte bine, iar semnalele vor fi trimise în timp real către camera de gardă, unde va fi instalat un soft de monitorizare și hub-ul principal wireless.

sursa: adevarul.ro

Monitorizarea permanentă face diferența dintre viață și moarte. Orice secundă contează. De asemenea, la sistem pot fi conectați diferiți senzori și module wireless cum ar fi: senzor de ușă; senzor de efracție; senzor de mișcare; senzor de inundație și modul de relee. Pe lângă acestea, am mai inventat și un modul care are în componență: senzor de gaz, fum și temperatură. În momentul în care unul dintre senzori se declanșează, va informa automat utilizatorii softului și instituțiile de urgență 112 – prin intermediul apelului vocal, cu localizare exacta a incidentului- sau 113 – prin intermediul mesajului text, cu localizare exacta a incidentului.

Cine te-a îndrumat și sprijinit pe parcurs?

Din păcate, nu m-a ajutat nimeni, nu am un profesor, nici un mentor.

Tot ce am realizat până acum, am învățat din tutoriale de pe YouTube, iar părinții mei au fost singurii care m-au sprijinit financiar până acum, cumpărându-mi cele necesare dezvoltării proiectelor.

La ce competiții ai participat până acum?

Am participat la numeroase competiții, de unde m-am întors cu diferite premii. În anul 2014, am primit: Premiul II la competiția Internațională Infomatrix 2014, secţiunea ‘Short Movie’ cu filmul de scurt-metraj „My Story”; Locul I în cadrul concursului „Arată respect pe internet!” cu filmul „Pericolele Internetului”.

În anul 2015, am primit următoarele premii: Medalia de argint la competiția Internațională Infomatrix 2015, secţiunea ‘Short Movie’ cu filmul de scurt-metraj „Driving to Redemption”; Menţiune în cadrul competiției Empowersoft 2016, cu softul InfoOltenita (aplicație pentru telefoane mobile); Menţiune în cadrul competiției Dual PC 2016, Secţiunea Afiș; Menţiune în cadrul competiției Dual PC 2016, secţiunea Fotografie; Premiul Asociaţiei de părinţi din Şcoala Radovanu(pentru creşterea prestigiului unităţii de învăţământ prin rezultate deosebite obţinute la învăţătură, la olimpiade şi la concursurile şcolare judeţene).

sursa: Arhiva personală

În anul 2017: Medalia de aur în cadrul competitiei Infomatrix 2017, Etapa Naţională, secţiunea ‘Programming’ cu aplicaţia ‘Bucharest Hospitals’ – Calificat la Etapa Mondiala; Premiul III, in cadrul competitiei Dual PC 2017, secţiunea ‘Afis’; Menţiune Specială in cadrul competitiei MobilPRO 2017, secţiunea ‘Aplicaţii mobile’; Medalia de argint in cadrul competitiei Infomatrix 2017 Etapa Mondială, Secţiunea ‘Programming’ cu aplicaţia ‘Bucharest Hospitals’.

Iar în acest an, 2018, am primit premiul I (medalia de aur) în cadrul competiției internaționale MobilPRO 2018, cu aplicația Smart Health Monitoring System la categoria „Smart Health”;

Care a fost reacția colegilor și a prietenilor?

Majoritatea colegilor și prietenilor au aflat din mass-media. Am primit foarte multe felicitări și aprecieri din partea tuturor.

sursa: facebook.com

Ce planuri și ce așteptări ai pe viitor?

Doresc să continui să îmbunătățesc proiectul Smart Health Monitoring System și voi încerca să îl pun pe piață bineînteles dacă voi avea finanțare. Mă pregătesc pentru examenul de capacitate și desigur că voi urma un liceu cu profil de informatică.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

  1. adriana

    1 aprilie

    FELICITARI, PUIULE, MULT SUCCES PE MAI DEPARTE !

  2. […] software organizat de Universitatea Politehnică din București, informează publicația Ediția de Dimineață, care a realizat și un interviu cu tânărul inventator. Alexandru Tălnaci a povestit că și-a […]

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.