20 decembrie 2023, 9:28

Piste fotovoltaice pentru biciclete. Unde s-a introdus sistemul (FOTO)

Arhitectul Peter Kuczia a introdus „veloruta solară”, un drum fotovoltaic multifuncțional pentru bicicliști și pietoni, creat pentru unele cartiere din Elveția și Dubai.

Sistemul fotovoltaic folosește energie solară pentru a genera electricitate, care poate fi utilizată pentru stații de încărcare și iluminare la fața locului, în timp ce surplusul de energie colectată poate fi distribuit pentru servicii suplimentare. Proiectul este conceput ca o structură care atrage atenția trecătorilor, încurajându-i să învețe mai multe despre durabilitate.

Pentru a se asigura în continuare că „veloruta solară” servește ca o experiență educativă informală pentru public, arhitectul a instalat panouri de afișaj și postere cu informații despre beneficiile utilizării energiei solare la scară globală. Doar un kilometru ar putea furniza aproximativ 2.000 MWh de energie electrică și ar putea alimenta 750 de gospodării sau ar putea furniza energie electrică pentru mai mult de o mie de mașini electrice care parcurg 11.000 de kilometri pe an.

Conceput ca un sistem modular, proiectul are formă de arcadă semiînchisă, rotunjită, construită din panouri solare din sticlă nereflectantă, care sunt atașate la tuburi de oțel rotunde. Acoperișul protejează bicicliștii și pietonii de soare, precum și de alte condiții meteorologice nefavorabile. Navetiștii pot găsi stații de încărcare pentru biciclete sau smartphone-uri, în timp ce noaptea se pot bucura de o cale protejată iluminată.

Structura este complet reglabilă, iar numărul de rânduri de panouri, distanța dintre module, precum și înclinația acestora pot fi modificate flexibil, pentru a răspunde condițiilor locale.

Foto: Designboom


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol