25 aprilie 2024, 9:40

Care este cel mai mare avantaj pe care îl au animalele erbivore în fața prădătorilor

Agenția internațională de știri AFP aduce la cunoștință faptul că oamenii de știință au descoperit cel mai mare atu al erbivorelor atunci când e nevoie să scape de prădători. Atât leii cât și gheparzii sunt animale mai rapide şi mai puternice decât prăzile lor, însă zebrele şi antilopele impala compensează printr-o tactică surprinzătoare: încetinesc şi schimbă brusc direcţia pentru a scăpa de prădători.

„Dacă prada este deja la viteză maximă, ea nu poate accelera şi mişcările ei devin previzibile” – a explicat Alan Wilson, profesor la Royal Veterinary College din cadrul Universităţii din Londra, penntru AFP. De asemenea, specialiștii specifică în revista Nature: „o pradă care fuge din toate puterile face o greşeală extrem de mare, încât uşurează sarcina felinelor și vor fi prinse imediat”.

sursa: repubblica.it

O observație foarte importantă, adusă de AFP, este că aceste feline au prăzi predilecte. Așadar, leii, care sunt mari, nu urmăresc antilope, fiind prea rapide pentru ei, ci aleg zebrele. Gheparzii, la rândul lor, agili şi rapizi, atacă rar zebre, fiind prea mari pentru ei, și preferă să vâneze antilope.

Datele acestui studiu au fost colectate în Savana din nordul statului Botswana, cu ajutorul unor coliere high-tech montate pe nouă lei, cinci gheparzi, şapte zebre şi şapte antilope impala, fiind supravegheate în totalul a 5.500 de curse. Colierele au înregistrat locul, viteza, acceleraţia, numărul de salturi și capacitatea de a schimba direcţia, generând o mină de informaţii fără precedent.

sursa: theatlantic.com

Cercetătorii au efectuat biopsii pentru a măsura puterea musculară. Astfel, au constatat că leii şi gheparzii sunt cu 38% mai rapizi, 37% mai buni din punctul de vedere al acceleraţiei şi cu 72% mai buni din punctul de vedere al capacităţii de frânare decât prăzile lor. De asemenea, muşchii felinelor mari sunt cu 20% mai puternici. În pofida acestor avantaje, zebrele şi impala au şanse mari de a scăpa din ghearele felinelor, schimbând brusc direcţia.

„Prăzile sunt acelea care definesc traseul cursei şi ele ştiu nu doar să fugă ci şi să se întoarcă în ultimul moment” – încheie Alan Wilson.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol