20 aprilie 2024, 9:45

Este cafeaua bună pentru sănătate? Iubitorii de cofeină primesc răspunsuri

Toți iubitorii de cafea și-au pus, probabil, măcar o dată în viață, următoarea întrebare:

Este cafeaua bună pentru mine?

Cu moderare, cafeaua pare să fie bună pentru majoritatea oamenilor – adică 3 până la 5 căni pe zi sau până la 400 de miligrame de cofeină.

„Dovezile sunt destul de consistente în privința faptului că, cafeaua este asociată cu un risc mai mic de mortalitate”, a spus Erikka Loftfield, cercetător la Institutul Național al Cancerului, care a studiat băutura, potrivit NYTimes.

De ani de zile, cafeaua a fost considerată a fi un posibil cancerigen, dar Ghidurile dietetice din 2015 au ajutat la schimbarea percepției. Pentru prima dată, consumul moderat de cafea a fost inclus ca parte a unei diete sănătoase. Când cercetătorii au controlat factorii stilului de viață, cum ar fi câți iubitori de cafea fumează pe lângă, datele au fost în favoarea cafelei.

O mare recenzie din 2017 privind consumul de cafea și sănătate publicat în British Medical Journal a constatat, de asemenea, că, de cele mai multe ori, cafeaua era asociată cu un beneficiu mai degrabă decât cu un rău. În examinarea a mai mult de 200 de recenzii ale studiilor anterioare, autorii au observat că băutorii de cafea moderat au avut mai puține boli cardiovasculare și au existat mai puține cazuri demoarte prematură din toate pricinile, inclusiv atacuri de cord și accident vascular cerebral, decât cei care nu consumă băutura.

Sursă foto: hautecup.ro

În plus, experții se referă la diabetul de tip 2, boala Parkinson și afecțiunile hepatice, cum ar fi ciroza, cancerul hepatic și bolile hepatice cronice. De exemplu, consumul a aproximativ cinci căni de cafea pe zi, în loc de niciuna, este corelat cu o scădere cu 30% a riscului de diabet de tip 2, potrivit unei meta-analize a 30 de studii. Potențialul beneficiu al cafelei ar putea fi din polifenoli, care sunt compuși vegetali care au proprietăți antioxidante, potrivit dr. Giuseppe Grosso, profesor asistent în nutriție umană la Universitatea din Catania din Italia.

Cu toate acestea, cafeaua nu este pentru toată lumea. Există îngrijorări cu privire la consumul excesiv. Acest lucru este valabil mai ales pentru viitoare mămici, deoarece siguranța conusmului cofeinei în timpul sarcinii este neclară. În timp ce cercetarea impactului cafelei asupra sănătății este în curs, cea mai mare parte a activității în acest domeniu este observativă.

„Nu știm sigur dacă cafeaua este cauza beneficiilor pentru sănătate”, a declarat Jonathan Fallowfield, profesor la Universitatea din Edinburgh și co-autor al revistei British Medical Journal. Aceste constatări s-ar putea datora altor factori sau comportamente prezente la consumatorii de cafea.

Contează modul în care este preparată cafeaua?

Da.

O preferați măcinată? Prăjită? Neagră? Arabica?

„Toate aceste aspecte diferite afectează gustul, dar afectează și compușii din cafea”, a spus Neal Freedman, investigator principal la Institutul Național al Cancerului.

Prăjirea, de exemplu, reduce cantitatea de acizi clorogenici, dar se formează alți compuși antioxidanți. Espresso are cea mai mare concentrație de mulți compuși, deoarece are mai puțină apă decât cafea.

Modul în care vă pregătiți ceașca de cafea poate influența și nivelul colesterolului.

„Singura cafea pe care știm că nu este potrivită să o beți este cafeaua fiartă”, a spus Marilyn C. Cornelis, profesor asistent de medicină preventivă la Școala de Medicină Feinberg de la Universitatea Northwestern și coautor al studiului de medicină internă JAMA. 

„Dacă filtrați cafeaua, atunci nu este deloc o problemă”, a spus Rob van Dam, profesor la Școala de Sănătate Publică Saw Swee Hock de la Universitatea Națională din Singapore.

Sursă foto: helloholidays.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol