10 decembrie 2023, 14:57

Este cod violet de caniculă extremă în Spania, o treaptă peste cel roşu

Este cod violet de caniculă în Spania, o treaptă peste cel roşu, de căldură extremă. Temperaturile ajung şi la 45 de grade la umbră, relatează corespondentul RRA Alin Petrică.

Infernul iberic, venit de luni cu o masă de aer cal dinspre Africa, sufocă la propriu sudul, centrul şi nord-vestul peninsulei. Sunt 45 de grade la umbră, inclusiv în zone unde sunt mari oraşe precum Madridul, Sevilla, Toledo şi Ciudad Real.

Harta grafică adaugă o culoare nouă, nemaifolosită anul acesta – peste Spania roşul intens este înlocuit deja de violet, o nuanţa adăugată acum doi ani, pentru a reprezenta vizual temperaturile care depăşesc 42 de grade.

Autorităţile reamintesc oamenilor prin toate mijloacele că trebuie să se protejeze de soare, să evite deplasările nenecesare şi să se hidrateze.

Au fost instituite puncte de prim ajutor în majoritatea localităţilor din zonele aflate sub avertizare. Vestea bună este că litoralul mediteranean este în afara avertizării extreme.

Majoritatea acestor zone de coastă sunt doar sub avertizare de cod portocaliu.

Sute de localităţi din Spania au restricții la consumul de apă din cauza secetei.

În Catalonia, una dintre regiunile cele mai afectate, se aplică deja amenzi consistente pentru nerespectare a limitei maxime de apă care poate fi folosită.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol