28 martie 2024, 14:05

Este prima casă memorială din România şi a fost inaugurată la 15 aprilie 1918. O recunoașteți?

La 15 aprilie 1918Bojdeuca din Iași a lui Ion Creangă a fost declarată muzeu, devenind prima casă memorială a unui scriitor din România.

Ion Creangă a locuit aici din vara lui 1872, când stilul său de viață, mai puțin ”ortodox”, i-a adus răspopirea. Ce-i drept, și el s-a străduit să o obțină. Om citit și deschis la minte era adesea revoltat de limitările impuse pe atunci de reprezentanții Bisericii. Își sfida superiorii mergând la teatru, trăgând cu pușca după ciori și degustând mai degrabă vinul din bodegile Iașiului decât pe cel de împărtășanie.

Participa cu entuziasm la discuțiile literare de la Junimea și ”o cam rărea” de pe la altar. Însă lui Creangă nu i-a părut rău că a rămas în afara preoției. Oricum nu făcuse școala la ”fabrica de popi” de la Socola, decât de dragul mamei lui, care își dorea atât de mult să îl vadă preot.

Simplă, dar cochetă, bojdeuca pare desprinsă din poveştile pe care le aşternea pe foaie scriitorul pentru „copii între 7 şi 90 de ani”. Acesta a locuit aici, în ultimii 17 ani de viaţă.

Pragul casei din cartierul ieşean Țicău a fost trecut și de Mihai Eminescu, bun prieten cu scriitorul, amintește Radio România Actualități.

Pe lângă locuinţa cu două odăi, o tindă şi cerdac au dus un trai liniştit şi vreo 30 de pisici. Scriitorul întotdeauna a avut o pisică pe nume Marioara ca și mătușa sa zgârcită din satul natal.

Casa a fost cu cumpărată cu 50 de galbeni şi ajunsese în paragină la scurt timp după moartea scriitorului.

În ziua de Florii, 15 aprilie 1918, în prezența unui număr important de oameni a avut loc sfințirea clădirii restaurate. Astăzi este cel mai vizitat obiectiv al Muzeului Național al Literaturii Române.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol