10 octombrie 2024, 19:56

Este România pregătită pentru cutremure? EXCLUSIV Paul Dorneanu, fondator Rescue 4×4, reacție la „pesimismul” lui Raed Arafat

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat a declarat în repetate rânduri că cel mai prudent este ca autoritățile să rămână pesimiste. Această afirmație a fost făcută în cadrul unei conferințe pe tema: „Protecția civilă și managementul dezastrelor. Provocări actuale pentru România”, unde a mai declarat că este necesar ca instituțiile să rămână focusate constant și să se aștepte întotdeauna la ce este mai rău, chiar dacă un astfel de rezulat nu este preferat în nicio situație.

„Noi, ca instituţii, trebuie să rămânem pesimişti. Populaţia trebuie să aibă încredere şi trebuie să fie pregătită şi să asculte sfaturile. Când cerem populaţiei să aibă trusa de urgenţă la ei acasă, când îi cerem un mod de acţiune sau un mod de aplicare a unor măsuri de prevenire, acest lucru ne aşteptăm ca populaţia să-l facă. (…) În momentul în care devenim optimişti şi spunem că totul este ok înseamnă că ne-am oprit acolo şi nu ne mai pregătim mai bine. Deci instituţiile trebuie să rămână pesimiste, în sensul că ne aşteptăm la ce e mai rău, chiar dacă sperăm să nu se întâmple, şi ne pregătim pentru ce este mai rău”, a afirmat Arafat, după simpozionul „Protecţia civilă şi managementul dezastrelor. Provocări actuale pentru România”, a declarat Raed Arafat pentru Agerpres. 

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Edițiadedimineață.ro, Paul Dorneanu, fondatorul ONG-ului Rescue 4×4 e optimist legat de modul în care autoritățile vor funcționa după exercițiul NATO din România.

Citește și: EXCLUSIV Cel mai mare exercițiu medical NATO, în România. Paul Dorneanu: „Este o ocazie perfectă ca cetățenii și autoritățile să colaboreze cât mai bine!”

Principalul scop al simulărilor este acela de a pregăti entitățile medicale, militare și civile să acționeze în perfectă sincronizare, atât la nivel național, cât și internațional. Mai mult decât atât, aflat chiar în mijlocul evenimentelor, Paul Dorneanu a vorbit despre cât de importantă este toată această experiență și cât de benefic este acest exercițiu atât pentru instituțiile specializate, cât și pentru societatea civilă, care ar putea să ne pregătească în plus și pentru situațiile în care ne-am putea confrunta cu sesime de magnitudini ridicate.

„Printre exercițiile pe care noi le-am efectuat în zilele precedente au inclus și scenarii de cutremur, căutări victime prin dărâmături și cooperarea cu forțele de intervenție în situațiile de urgență ale ISU. Așadar, cred că chiar dacă domnul Arafat este de părere că România nu este încă pregătită pentru un cutremur pe deplin, faptul că noi facem aceste exerciții nu face decât să îmbnătățească această cooperare astfel încât noi să putem veni în sprijinul forțelor de intervenție în situații de urgență. Este bine cunoscut faptul că încă nu sunt atât de multe resurse cât s-ar dori și că nu întotdeauna sunt atât de bine echipate și de aceea civilii pot veni prin organizațiile cu diverse competențe pot veni în sprijinul autorităților pentru a suplini aceste lucruri. Mai este aș spune un mare avantaj și ar fi acela că spre deosebire de forțele militare și fortțele ale ISU, flexibilitatea forețelor civile, ale ONG-urilor este una mult mai mare, astfel încât noi ne putem diversifica, de exemplu în cazul exercițiilor să ne adaptăm mult mai bine anumitor situații și să răspundem imediat anumitor provocări. Pe de altă parte, pompierii, de exemplu, din cauza protocoalelor foarte bine stabilite le este restricționată aria de intervenție, deoarece nu în anumite situații aceștia nu pot improviza sau să ia singuri pe moment o atitudine în cazul unei situații complexe, ci trebuie să meargă mai departe ca la carte și să ceară eventuale recomandări de undeva de mai sus pentru îndeplinirea misiunii”, a declarat acesta.

Sursă Foto: playtech.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol