26 aprilie 2024, 19:40

EXCLUSIV Cel mai mare exercițiu medical NATO, în România. Paul Dorneanu: „Este o ocazie perfectă ca cetățenii și autoritățile să colaboreze cât mai bine!”

Astăzi începe în București cel mai mare exercițiu medical din istoria NATO, în cadrul căruia 300 de pompieri, medici, paramedici, asistenți și voluntari din 39 de state membre și partenere vor simula o intervenție în cazul unui conflict militar armat care afectează orașul.

Această simulare la care va participa și Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, are loc în perioada 8 – 12 aprilie și este numit Vigorous Warrior 19, potrivit Digi24. 

Bucureşti, Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu şi Constanţa vor fi principalele locații în care va avea loc acest exercițiu. Astfel, în perioada 9-12 aprilie vor fi simulate evenimente în mai multe locații, iar forțele specializate din cadrul IGSU şi servicii de urgenţă din Ungaria (Hunor) vor avea de desfășurat misiuni cu scopul de a slava la timp persoane blocate sub dărâmături sau la înălţime se află în imposibilitatea de a se autoevacua. 

Principalul scop al simulărilor este acela de a pregăti entitățile medicale, militare și civile să acționeze în perfectă sincronizare, atât la nivel național, cât și internațional. Scenarul exercițiului este bazat pe o intervenție tip art.V/III NATO, la care va participa și Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davilla” din Bucureşti, cu 70 medici militari şi personal auxiliar, 10 ambulanţe, un autocamion cu un grup generator.

Între 8 și 11 aprilie, la Centrul Naţional de Instruire Întrunită din Cincu, pompierii vor sprijinii măsurile de protecție civilă a populației prin evacuarea şi cazarea temporară în tabere mobile, destinate persoanelor evacuate.

Taberele vor fi compuse dintr-o bucătărie rulantă auto, corturi destinate cazării și hrănirii ce vor avea toate dotările și echipamentele necesare (paturi pliante, saci de dormit, sistem de încălzire şi răcire accesorii pentru servit masa şi iluminare).

Și municipiul Constanța va participa la această simulare. Astfel că în perioada 11-12 aprilie ambulanțele SMURD, autospeciale pentru transport personal şi victime multiple, echipaje de terapie intensivă mobilă, un spital mobil vor realiza diverse misiuni. 

Sursă Foto: terramirabilis.ro

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Edițiadedimineață.ro co-președintele Asociației Salvatorilor Voluntari 4×4 (Rescue4x4.ro) , unul din ONG-urile implicate în acest proiect, ne-a vorbit despre ce ar trebui să învățăm din toată această experiență și cât de benefic este acest exercițiu atât pentru instituțiile specializate, cât și pentru societatea civilă.

„În primul rând înseamnă cel mai mare exercițiu de acest gen, un exercițiu medico-militar și civil, pentru că pentru prima oară cel puțin în România se organizează un astfel de exercițiu cu cooperare și militară și civilă  aici însemnand atât Departamentul pentru Situații de Urgență, prin IGSU cât și ONG-uri și aici putem vorbi și de organizația pe care o reprezint, Asociației Salvatorilor Voluntari 4×4 (Rescue4x4.ro) , dar și alte ONG-uri precum Fundația pentru Smurd, Crucea Roșie, Câinii Salvatori din Transilvania, Clubul Câinilor Utilitari, radio-amatori în situații de urgență, Asociația Aspro de asistență socială, Asociația Malteză tot pe partea de asistență socială și psihologică și cred că ar mai fi câteva ONG-uri implicate”, a menționat acesta

Întrebat cu ce informații noi vor rămâne instituțiile româneși implicate în acest exercițiu, Paul Dorneanu, unul dintre membri misiunilor ce se desfășoară în Cincu, județul Brașov a menționat faptul că atât instituțiile cât și societatea civilă vor fi avantajate în urma participării în cadrul acestor simulări. Cooperearea și sincronizarea instituțiilor și a societății civile sunt cele mai importante aspecte, care ar putea îmbunătății acționarea în situații de urgență. 

„Cred că în primul rând vom învăța foarte multe lucruri din acest exercițiu și mai ales nu doar pe partea aceea în care se dovedește ce ște să facă fiecare organizație în parte, pentru că în principiu fiecare organizație știe să își facă treaba pe domeniul ei de competență, pentru care a venit aici, dar cel mai important este că civilii vor învăța să coopereze, să lucreze împreună și să comunice. Cred că acesta va fi cel mai mare câștig și toate lucrurile minuscule pe care le identificăm în cadrul acestui exercițiu ne vor fi de mare ajutor pe viitor, astfel încât să corectăm ceea ce nu merge în momentul de față, pentru că repet, mai ales pentru ONG-uri este, aș putea spune, cel mai mare exercițiu de acest gen care s-a făcut în România și este o ocazie perfectă ca noi să începem să ne integrăm și să putem colabora, coopera cât mai bine. Nu vă ascund faptul că există deficiențe, poate mai puține decât ne așteptam, dar ne așteptam să existe deficiențe, pentru că unele dintre organizații sunt la prima astfel de cooperare de o asemena amploare”, a mai spus acesta.

Aflat chiar în mijlocul evenimentelor, Paul Dorneanu a ținut să precizeze și care este atmosfera din acest exercițiu și că până în acest moment totul decurge conform planului: „Totul decurge după planul deja stabilit, nu știu să fii existat incidente majore. Normal, întotdeauna există mici sincope care sunt reglate din mers. În acest moment există misiuni în desfășurare, de dimineața până seara, până l orele 18:00 avem misiuni pe care le îndeplinim și întotdeauna suntem în stand-by, avem câte ceva de făcut. Fiecare dintre noi are un rol bine determinat, chiar și în cadrul ONG-urilor avem o ierarhizare și o structură de comandă, astfel încât să ne putem sincroniza mai bine echipele care operează în diverse misiuni. Și misiunile sunt de căutare/salvare, misiuni transport refugiați, inclusiv de transport personal medical sau misiuni de a ridica tabere de sinistrați”, a conchis Paul Dorneanu.

Sursă Foto: Libertatea.ro

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol