30 aprilie 2024, 19:05

Este vremea unei schimbări la nivel mondial. Altfel, numărul cazurilor de diabet se va dubla până în 2050 (și va ajunge la 1,3 miliarde )

Un nou studiu preconizează că numărul cazurilor de diabet la nivel mondial va crește de la 529 de milioane la 1,3 miliarde până în 2050. Ce se află în spatele acestei creșteri? Și cum poate fi oprită?

Mai mult de jumătate de miliard de oameni trăiesc cu diabet la nivel mondial. Boala afectează bărbați, femei și copii de toate vârstele din toate țările.

Un studiu publicat  în The Lancet estimează că numărul persoanelor cu diabet va crește la 1,3 miliarde în următorii 30 de ani în fiecare țară și teritoriu din lume.

„Noul studiu prezintă un fapt care dă de gândit: cifrele globale privind diabetul de tip 2 vor crește. Aceste noi cifre depășesc multe dintre previziunile pe care le aveam înainte”, a declarat pentru DW Stephen Lawrence, expert în îngrijirea primară a diabetului la Universitatea Warwick din Marea Britanie.

Diabetul, o problemă de sănătate la nivel mondial

Studiul a folosit informații din studiul Global Burden of Disease 2021, în cadrul căruia cercetătorii au examinat prevalența, morbiditatea și mortalitatea diabetului în 204 țări și teritorii din 1990 până în 2021 și au prognozat prevalența diabetului până în 2050.

„Au folosit studii de modelare foarte precise, așa că nu putem vorbi de simple presupuneri”, a spus Lawrence.

În general, ei au constatat că 529 de milioane de persoane din întreaga lume trăiau cu diabet în 2021, cu o prevalență globală de 6,1%.

Studiul estimează că, până în 2050, 43,6% din 204 țări vor avea o prevalență a diabetului mai mare de 10%, iar peste 1,3 miliarde de persoane vor fi diagnosticate cu diabet de tip 1 sau 2.

Ratele de diabet au fost cele mai ridicate în Africa de Nord și în Orientul Mijlociu, unde 8,7% până la 9,9% din populație are diabet, dar se estimează că această cifră va sări la 16,8% până în 2050.

În America Latină și în Caraibe, se estimează că rata va crește la 11,3%.

Qatar a înregistrat cea mai mare prevalență a diabetului în funcție de vârstă, 76% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 75 și 79 de ani trăind cu această boală în 2021.

Diabetul de tip 2, în spatele creșterii

Studiul a constatat că diabetul de tip 2 este mult mai răspândit decât cel de tip 1, reprezentând 96% din totalul cazurilor de diabet.

Diabetul de tip 1 este o problemă autoimună, în care sistemul imunitar atacă celulele beta din pancreas, reducând producția de insulină. Insulina este un hormon vital pentru reglarea nivelului de zahăr din sânge, permițând zahărului (glucoza) să intre în celule. Lipsa insulinei înseamnă că celulele nu pot absorbi glucoza necesară pentru a produce energie.

„Diabeticii de tip 1 se află într-o situație foarte dificilă, deoarece, fără insulină, într-o perioadă de câteva săptămâni vor putea muri”, a declarat Lawrence.

Diabetul de tip 2 este diferit: se poate dezvolta în timp, prin factori precum dieta, masa corporală și vârsta. În 2021, 52% dintre cazurile de diabet de tip 2 au fost legate de un indice de masă corporală (IMC) ridicat.

Ce determină creșterea ratelor de diabet?

Există mai multe cauze pentru creșterea globală a ratei diabetului de tip 2, dar schimbările din industria alimentară și din stilul de viață sunt factorii principali.

Lawrence a declarat că în țările cu venituri mici principalul factor este consumul de alimente hipercalorice.

„Genele noastre pur și simplu, din păcate, nu sunt făcute pentru a face față la așa ceva. Este nevoie de un efort combinat al individului și al mediului pentru a dezvolta diabet de tip 2. Este nevoie de 10 ani buni de viață sedentară și de consumul excesiv de carbohidrați rafinați”, a spus el.

De asemenea, consumul crescut de alimente ultraprocesate ieftine este cauza creșterii prevalenței în țările cu venituri mici.

„În țările cu venituri mici și medii, pe măsură ce țările se îndepărtează de culturile tradiționale de alimentație și de activitate către mai multă industrializare și mai multe alimente rapide sau mâncăruri gata preparate, atunci combinația duce la mai mult diabet”, a declarat Naveed Sattar, expert în sănătate metabolică la Universitatea din Glasgow, Marea Britanie.

Persoanele care trăiesc mai mult timp cu diabet

Lawrence a spus că un alt motiv important pentru creșterea numărului de persoane cu diabet este un succes al științei.

„De-a lungul anilor, am devenit mai pricepuți în diagnosticarea diabetului, iar meritul trebuie acordat asistenței medicale primare din întreaga lume. Pacienții au devenit, de asemenea, mai conștienți, iar opțiunile de testare sunt mult mai bune decât erau în urmă cu un deceniu”, a declarat Lawrence.

Sattar a subliniat, de asemenea, că cel mai important factor de creștere a diabetului este, de fapt, o mai bună supraviețuire a persoanelor cu diabet datorită ratelor de mortalitate mai mici, în special în țările cu venituri ridicate și medii.

„Prevalența diabetului în Marea Britanie a crescut de la 1 la 100 la 1 la 12 persoane în ultimii 35 de ani. O parte din acest lucru se datorează faptului că oamenii trăiesc mai mult. Diabetul devine mai frecvent pe măsură ce îmbătrânești și suntem mai buni în tratarea diabetului, astfel încât oamenii nu mor prematur din cauza acestuia”, a declarat Sattar pentru DW.

Sunt necesare schimbări societale pentru a reduce ratele de diabet

Diabetul reprezintă o povară uriașă pentru sistemele de sănătate din întreaga lume. Statele Unite au cheltuit 327 de miliarde de dolari (301 miliarde de euro) pentru îngrijirea persoanelor cu diabet în 2017, și asta ca să nu mai spunem nimic despre povara personală necuantificabilă a traiului cu diabet.

Ce poate face lumea pentru a evita o creștere a ratelor de diabet – sau chiar pentru a le reduce? Este o întrebare dificilă la care nu există un singur răspuns.

Sattar a spus că totul se reduce la cultura alimentară. Schimbarea acesteia este o problemă socială, nu doar medicală.

„Este o consecință a ridicării oamenilor din sărăcie și a oferirii unor calități de viață mai bune. Diabetul de tip 2 era mai frecvent la oamenii bogați în urmă cu 50 de ani. Acum este mai frecvent la persoanele sărace, deci este legat de lipsuri și de calitatea slabă a alimentației. O parte din acest lucru constă în renunțarea la alimentele mai ieftine și cu un grad ridicat de procesare”, a spus el.

Lawrence este optimist că societățile pot realiza acest lucru, cel mai probabil prin schimbări mai mici, care trebuie să fie concepute în mod corespunzător, concentrându-se în primul rând pe persoanele cele mai expuse la risc.

„Uitați-vă la industria tutunului”, a spus el. „În urmă cu 40 de ani, oamenii au spus: Cum putem reduce fumatul când acesta contribuie atât de mult la economia fiscală? Dar am reușit să o facem. Guvernele pot lua decizii cu privire la industria alimentară la fel cum au făcut-o în jurul legilor pentru fumat și centurile de siguranță.”


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol