23 iulie 2024, 8:40

Ești stângaci? Cercetătorii știu de ce

Nu s-a putut înțelege nimeni cu tine, ai ținut acul în altă mână decât ceilalți, ai tăiat cu cuțitul invers decât alții, iar când a venit vremea să scrii, ai scris cu stânga. Ai rămas așa, ți-e mai comod, dar tot s-au minunat alții că îți reușește? Uite că oamenii de știință știu ce e cu tine.

48 de noi variante genetice

O echipă de cercetători din Australia a identificat 48 noi variante genetice în funcţie de care o persoană este stângace sau dreptace, ori ambidextră, în urma celui mai amplu studiu de acest tip, prezentat marţi, relatează agenţia Xinhua.

În pofida acestei descoperiri, cercetătorii au subliniat că factorii de mediu au o influenţă mai mare în acest sens în comparaţie cu cei genetici.

Studiul a analizat datele genetice de la peste 1,7 milioane de persoane, identificând 41 de variante genetice asociate predispoziţiei de a fi stângaci şi şapte asociate tendinţei de a fi ambidextru.

Și gene, și mediu

Concluziile au reiterat, de asemenea, rolul relativ minor pe care îl joacă genetica în acest proces, a declarat unul dintre autorii principali ai cercetării, David Evans de la Diamantina Institute din cadrul Universităţii Queensland.

”Rezultatele analizelor noastre au sugerat că factorii genetici ar putea reprezenta doar un procent redus din variaţia preferinţei în ceea ce priveşte mâna dominantă, în timp ce factorii de mediu ar putea juca un rol mult mai important”, a indicat Evans.

”Acest procentaj a fost similar în ceea ce priveşte capacitatea de a fi ambidextru, ceea ce înseamnă că factori precum rănirea unei mâini sau antrenamentul prin practicarea unui anumit sport sau deprinderea unui instrument muzical ar avea un rol important în capacitatea unei persoane de a utiliza la fel de bine ambele mâini”, a explicat cercetătorul.

Greu de înțeles

Sarah Medland, coautoare a studiului şi director în cadrul QIMR Berghofer’s Psychiatric Genetics Group, a explicat că motivele pentru care se doreşte înţelegerea factorilor care influenţează mâna dominantă sunt mai complexe. ‘

‘Deşi există o fascinaţie de lungă durată cu privire la motivul pentru care unii oameni sunt stângaci, iar alţii dreptaci este, de asemenea, o chestiune importantă de studiat deoarece mâna dominantă poate influenţa structura creierului şi modul în care funcţii diferite sunt localizate în creier”, a explicat Medland.

Din perioada intrauterină

Predispoziţia pentru utilizarea cu precădere a uneia dintre mâini este observată încă din perioada intrauterină, potrivit cercetătorilor.

Procentul persoanelor stângace diferă de la o ţară la alta, fiind situată între aproximativ 3% şi 12%. În Australia, Marea Britanie şi Statele Unite, procentul persoanelor stângace este de circa 10%.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol