2 iunie 2023, 15:08

Reguli de etichetă a vaccinului: ce să faci și ce să nu faci în epoca pandemică

Pandemia de coronavirus ne- a definit viața de zi cu zi, determinând modul în care învățăm, lucrăm, mâncăm, călătorim și socializăm. Dar acești parametri se schimbă, pe măsură ce oamenii vaccinați se amestecă cu pământenii care își așteaptă rândul la vaccinare și cu cei care rămân reticenți la vaccinare. Asta înseamnă că și regulile de etichetă se schimbă. Iată câteva dintre ele.


Pot întreba pe cineva dacă a fost vaccinat/ă?

Mai întâi, reflectează la motivele pentru care pui această întrebare. Întrebi ca să poți stabili cum să interacționezi în siguranță cu ei? Sau ești doar curios? Dacă este doar ultimul motiv, este mai bine să nu vă chestionați prietenii. În schimb, ar trebui să le permiteți să vă dezvăluie ei statutul lor de vaccinare atunci când sunt confortabili cu această mărturisire.

Puteți întreba dacă cineva este vaccinat dacă veți interacționa cu el, de exemplu, dar nu trebuie să știți de ce sau când cineva a fost eligibil pentru vaccin. O persoană ar fi putut fi eligibilă din cauza condițiilor de sănătate, dar motivul nu te afectează.


Să public un selfie cu vaccinarea pe rețelele de socializare?

Din nou, răspunsul constă în intenție. De ce postezi un selfie: pentru a-i încuraja pe alții să se vaccineze sau încerci să te lauzi? Un selfie la clinică este o modalitate rapidă de a le spune prietenilor și familiei că v-ați vaccinat și poate-i stimulați să facă același lucru.

Experții în sănătate publică speră că selfie-urile cu vaccinul îi vor încuraja pe cei care încă ezită să se înscrie pentru o programare. Opinia publică s-a schimbat și mai mulți oameni sunt dispuși să se vaccineze.


Să nu port mască în public după ce am fost vaccinat/ă?

Dincolo de regulile din fiecare țară, purtarea unei măști în public este o modalitate simplă de a-i ajuta pe semeni să se simtă în largul lor când trec pe lângă dvs. Uneori eticheta respectă legea, alteori eticheta depășește legea. Trebuie să ne gândim în continuare la noi înșine ca la comunități mai mari în care încercăm fiecare să ne protejăm reciproc.


Am un prieten sau o rudă care cred că se comportă iresponsabil. Pot să spun ceva?

Singura dată când ar putea fi util să aveți acest tip de conversație este cu persoanele apropiate, în privat. Oferirea de sfaturi nesolicitate printr-un comentariu public pe Facebook sau Instagram nu va schimba nimic. Când primim acel sfat nesolicitat, creierul trece prin aceeași serie de acțiuni pe care le-ar face dacă ai fi atacat fizic.

Dacă vedeți ceva care vă deranjează pe rețelele de socializare, gândiți-vă că a avut intenții bune. S-ar putea ca persoana să fi împărtășit un articol fără să știe că este înșelător sau nu și-a dat seama că acel comportament al lor este neadecvat. Încercați să le înțelegeți motivațiile și oferiți în mod privat câteva alternative mai sigure.


Cum vorbesc cu un prieten sau membru al familiei care vrea să mă viziteze, dar nu este vaccinat/ă?

Nu vă simțiți obligați să primiți o persoană nevaccinată în casa dvs. Explicați-le că nu vă simțiți confortabil să stați în interior cu alții, cu excepția cazului în care toată lumea a fost vaccinată.

Începeți prin a recunoaște că este un moment dificil și că toată lumea vrea să rămână sănătoasă și în siguranță. Apoi vorbiți cu cei dragi pentru a vă gândi la modalități de a menține legăturile, fie că este vorba despre întâlniri în aer liber la distanță fizică sau sesiuni de Zoom.


Cum pot găzdui o mică adunare la care toată lumea să fie confortabilă?

Dacă vă gândiți să invitați un grup mic în casa dvs. sau să ieșiți la cină, oferiți contextul invitației. Ajutați-vă oaspeții să se simtă în largul lor împărtășind starea lor de vaccinare, dacă adunarea va fi în interior sau în aer liber și câte persoane sunt invitate. Dacă este posibil, oferiți alternative pentru ore și locuri.


Cum refuz o invitație la nuntă?

Ar trebui să refuzați invitația la fel cum ați face din orice alt motiv înainte de pandemie. Exprimați-vă regretele și eventual un cadou. Dacă sunteți aproape de cuplu, explicați-i că nu vă simțiți confortabil încă să călătoriți sau să participați la evenimente mari.


 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol