26 aprilie 2024, 6:37

Etichetă și diplomație: „Manierele sunt ceva ce te reprezintă, faptul că poți să empatizezi cu ceilalți, faptul că nu îi judeci” INTERVIURILE Editiadedimineata.ro

Eticheta și bunele maniere ne definesc ca oameni. Cea mai importantă formă de respect este respectul de sine, care se propagă în respectul față de ceilalți.

În societate și în diplomație există reguli de bune maniere, însă nu ar trebui judecați cei care nu le știu.

În cadrul interviului editiadedimineata.ro, Andreea Ștefănescu, trainer de etichetă și bune maniere, a vorbit și despre bunele maniere și regulile pe care ar trebui să le respectăm: „Eu îmi bazez cursurile pe ce spunea Emily Post în cărțile sale, că eticheta constă în respect, sinceritate și considerație față de ceilalți. Eu spun oamenilor că manierele sunt deasupra etichetei, că oamenii nu înțeleg diferența. Manierele sunt ceva ce te reprezintă, faptul că poți să empatizezi cu ceilalți, faptul că nu îi judeci. Foarte mulți oameni, când aud că eu sunt trainer de etichetă, evident că se îndreaptă la spate și sunt foarte rigizi, gândindu-se că eu o să îi judec. Și întotdeauna le zic că dacă eu aș judeca, aș fi prima care ar avea nevoie de lecțiile mele. Este o poveste foarte frumoasă. Regina Angliei a avut niște invitați din Asia. Și stand ei la masa, a venit bolul în care îți speli mâinile. În Asia există doar bolul pentru supă. Au luat bolul și au băut din el. Evident, restul diplomaților britanici au început să își dea coate, regina a văzut gestul, a luat și ea bolul și a băut din el. Asta este esența etichetei și a bunelor manière. Înveți să construiești relații sănătoase cu cei din jur. În primul rând construiește o relație cu tine, este vorba de igiena mentală. Când predau, încerc să le explic oamenilor. De exemplu, mă întrebau cine merge primul pe scări, barbatul sau femeia. Pe scări, când urcați, întotdeauna va fi femeia, pentru că dacă femeia se împiedică și cade peste un bărbat, acesta va putea să o prindă. Este o explicație hilară, dar întotdeauna sunt explicații. Ne așezăm pe scaun la masă din partea dreaptă a scaunului, din partea stângă a ta, pentru că locul din dreapta este locul de onoare. La mesele oficiale se așează bărbat-femeie și nu mereu cupluri. Bărbatul din stâga ajută doamna din dreapta să se așeze.”

De asemenea, fiecare regiune sau țară are cultura sa, specificul său, iar dacă trebuie să ne întâlnim cu cineva despre care nu știm nimic, sfatul Andreei este să ne documentăm înainte: „Înainte să te duci la orice interviu, să călătorești, sfatul meu este întotdeauna să ne facem temele de acasă. Citiți măcar cum se spune bună ziua și mulțumesc într-o altă limbă. Cursanților le spun mereu să investigheze tot. Asta ne face să ne conectăm, faptul că oamenii sunt interesați de noi. Sfatul meu este să avem un minim  de interes.”

Chiar dacă educația modernă s-a propagat în online, iar copiii au lăsat cărțile scrise pe plan secund, invitata noastră consideră că nu este un lucru rău: „Platforma mea este esențial online, nu o să ne luptăm cu noile generații să le băgăm cartea pe gât și să îi întâlnim în mediile în care ei se simt cel mai comfortabil. Nu sunt adepta mișcării „Stop tehnologiei pentru copii”. Nu e folositoare, copiii vor avea job-uri și vor trăi online. Eticheta evoluează odată cu timpul.”

Cu toate acestea, Andreea vede necesitatea unui curs de bune maniere în școli și militează pentru acest proiect în Dubai: „Ăsta este visul meu cel mai mare la care lucrez activ, proiectul este déjà pornit în Dubai, speranța este că îl voi aduce și în România. Este un vis de suflet. Proiectul din Dubai, care este sub  Ministerul Educației de acolo include ideea de etichetă și vrem să educăm copiii să se poarte în societate. Două universități din lume au introdus cursuri de etichetă la master. Esențiali sunt cei șapte ani de acasă.”


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol