4 decembrie 2020, 23:16

Europa a redevenit epicentrul pandemiei COVID-19. O persoană moare din cauza virusului la fiecare 17 secunde

Europa a redevenit epicentrul pandemiei COVID-19, iar o persoană moare din cauza virusului la fiecare 17 secunde, anunță Organizația Mondială a Sănătății. Anunțul a fost făcut de directorul regional al OMS pentru Europa, Hans Kluge, scrie The Guardian. Pandemia continuă să amenințe cu copleșirea sistemelor naționale de sănătate pe întreg continentul, scrie sursa citată.

Zona Europa a OMS, care cuprinde 53 de ţări, a înregistrat de la începutul pandemiei peste 15,7 milioane de cazuri şi aproximativ 355.000 de decese.

Doar în ultima săptămână, numărul deceselor a crescut cu 18%, a adăugat oficialul OMS.

Câteva semne promițătoare

Totuși, există câteva semne promițătoare că acțiunile pe care guvernele le-au întreprins pentru a încerca stoparea răspândirii virusului ar funcționa.

În plus, numărul cazurilor săptămânale de coronavirus în Europa a scăzut săptămâna trecută, pentru prima dată în trei luni.

Și noile infecții săptămânale au scăzut cu 10%, până la 1,8 milioane. Dr. Kluge a sugerat că măsurile stricte de izolare reimpuse în mai multe țări europene, inclusiv Marea Britanie, Franța și Spania, au un efect.

Tot Organizația Mondială a Sănătății a anunțat miercuri că aproape jumătate din numărul total de infecții cu noul coronavirus depistate la nivel mondial săptămâna trecută au fost în Europa.

Numărul de noi infecții din Europa a scăzut însă cu 10% comparativ cu săptămâna trecută, datorită „întăririi măsurilor sociale și de sănătate publică”, potrivit OMS.

Nu lockdown, că dăunează. Școli deschise până în ultima clipă

Prin purtarea generalizată a măştii de protecție şi controlul strict al adunărilor de persoane vom putea salva vieţi, apreciază Kluge, care nu crede în carantinări lungi, adică ceea ce este cunoscut drept ”lockdown”, de când cu pandemia.  OMS îndeamnă statele să adopte măsuri ”ţintite şi proporţionate” pentru a contracara înmulţirea cazurilor şi mortalitatea, subliniază Hans Kluge.

Însă el susţine că şcolile ar trebui să rămână deschise ”până la capăt” şi să fie închise doar în ultimă instanţă. ”Nu există motive să spunem că şcolile sunt unul din vectorii principali de transmitere” a noului coronavirus, consideră reprezentantul OMS. ”Trebuie să ţinem şcolile deschise până la capăt pentru că nu ne putem permite o generaţie pierdută din cauza COVID-19”, mai argumentează Hans Kluge.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.