19 mai 2024, 11:21

Eurovision 2024: Comisia Europeană cere explicații după interzicerea steagului Uniunii Europene

Comisia Europeană a criticat dur decizia organizatorilor Eurovision de a interzice ca spectatorii prezenți la finala de sâmbătă a Eurovision să fluture steagul Uniunii Europene.

Organizatorul concursului, Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU), a explicat că interdicția a venit ca urmare a tensiunilor geopolitice crescute, dar a precizat că este pregătită să se răzgândească anul viitor.

Controversa legată de steag este cea mai recentă controversă care a afectat competiția din acest an de la Malmo, deja umbrită de o dispută legată de includerea Israelului și de descalificarea concurentului olandez cu câteva ore înainte de finală.

„Este cu siguranță complet regretabil”

Margaritis Schinas, un vicepreședinte al Comisiei Europene, a decarat că va cere explicații și clarificări din partea EBU, care reunește 5 de radiodifuzori publici din Europa.

Eurovision „este în primul rând o celebrare a spiritului european, a diversității și a talentului nostru european”, a scris Schinas pe X.

„Steagul UE este un simbol al acestui lucru. La mai puțin de o lună până la alegerile europene, nu ar trebui să existe obstacole, mari sau mici, pentru a sărbători ceea ce îi unește pe toți europenii.”

Un purtător de cuvânt al președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat reporterilor:

„Este cu siguranță complet regretabil că nu a putut fi arborat steagul tuturor membrilor UE care participă la competiție, precum și al altor state aparținând Consiliului Europei.”

Nu a existat „absolut niciun motiv” pentru ca steagul să fie interzis la locul de desfășurare, a adăugat purtătorul de cuvânt, citat de The Guardian.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol