13 ianuarie 2023, 12:47

Eveniment în București: Timp de 2 ore vor fi expuse publicului manuscrise ale lui Cioran și Eliade

Cele cinci manuscrise ale scriitorilor Emil Cioran şi Mircea Eliade, care au fost achiziţionate de către Ministerul Culturii şi care urmează să intre în administrarea Bibliotecii Naţionale a României, vor fi expuse publicului, joi, 14 aprilie, în intervalul orar 15.00 – 17.00

Vor fi expuse public, pentru prima dată, cele cinci manuscrise aparținând scriitorilor Emil Cioran și Mircea Eliade, care au fost achiziționate de către Ministerul Culturii şi urmează a intra în administrarea Bibliotecii Naționale a României.
Evenimentul va avea loc la sediul Bibliotecii din Bd. Unirii, nr. 22, în spațiul Atrium (parter), în prezența Ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, și a Directorului general al Bibliotecii Naționale a României, Adrian Cioroianu, se arată într-un comunicat al Ministerului Culturii.
Cu această ocazie, se va marca Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de autor (23 aprilie), Ziua Bibliotecarului din România (14 aprilie) și, totodată, împlinirea a 10 ani de la inaugurarea sediului nou al Bibliotecii, din Bd. Unirii, nr. 22.Manuscrisele originale cu care publicul se va întâlni pentru prima dată la sunt: „Aveux et anathemes”, autor Emil Cioran, datare 1986, exemplar unic, „Note pentru 1935-1936”, Mircea Eliade, datare 1935-1936, exemplar unic ce cuprinde schițele autorului în creion pentru cursul „Problema răului în filosofia indiană”, „Despre filosofia medievală”, autor Mircea Eliade, datare cca 1925, exemplar unic, „Schițe și note asupra filosofiei yoga”, autor Mircea Eliade, datare cca 1930, exemplar unic și „Povestea unui om nenorocit”, autor Mircea Eliade, exemplar unic, scriere din tinerețea autorului – lucrare publicată în „Cum am găsit piatra filosofală”.

Expoziția va fi însoțită de un moment artistic, în care actrița Daniela Nane va citi câteva fragmente din opera celor doi scriitori, iar pianistul Andrei Racu de la Teatrul Muzical Ambasadorii va interpreta câteva piese clasice îndrăgite de publicul larg.

Sărbătorită pentru prima dată la data de 23 aprilie 1996, Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de autor a fost decretată la Conferința UNESCO un an mai devreme, din dorința de a încuraja lectura și de a marca trecerea în neființă a trei scriitori de referință la nivel mondial: William Shakespeare, Miguel de Cervantes și Inca Garcilaso de la Vega.
Instituită de Guvernul României pe 14 aprilie 2005, Ziua Bibliotecarului din România se sărbătorește anual de întreaga comunitate de bibliotecari, prin activități de promovare a lecturii și manifestări dedicate propriei profesii.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol