28 aprilie 2024, 13:03

Evenimente în marile capitale europene, pentru a o celebra pe soprana Maria Callas

O serie de evenimente vor avea loc în marile capitale europene pentru a o celebra pe soprana Maria Callas, cea care a bulversat universul artei lirice. La o sută de ani de la naşterea sa (2 decembrie 1923 – n.red.), numeroase omagii îi sunt aduse acestei personalităţi fascinante, de la seri de gală şi până la difuzarea unui recital legendar, în timp ce apropiaţii artistei intenţionează să creeze un muzeu care să îi fie dedicat la Paris, informează AFP conform Agerpres.

Callas, descrisă de două soprane

„Casta Diva” („Norma”, de Bellini), „Follie, follie” („Traviata”, de Verdi): soprana americano-canadiană Sondra Radvanovsky şi cea sud-africană Pretty Yende, printre alte artiste, vor interpreta arii celebre din repertoriul Mariei Callas în cadrul unei gale ce va avea loc sâmbătă seară la Opera din Paris.

Contactată de AFP, Sondra Radvanosvky a spus că reţine din activitatea Mariei Callas „graţia frazelor sale şi muzicalitatea ei”, „combinaţia dintre jocul ei interpretativ şi cântecul ei”, precum şi vocea cu „o culoare întunecată” alături de „o flexibilitate şi agilitate”. „A îndrăznit să fie unică în genul ei”, a adăugat soprana americano-canadiană.

Vorbind despre această „legendă” a operei, Pretty Yende a lăudat „curajul de a fi fost autentică cu instrumentul ei vocal”. „În tot ceea ce a făcut, în special în repertoriul bel canto, a adus o nouă culoare, o nouă modalitate de exprimare care nu mai fuseseră niciodată auzite până atunci”, a declarat artista sud-africană, care a cântat în luna mai la ceremonia de încoronare a regelui Charles al III-lea.

Un posibil muzeu la Paris

Creat în 2017 la iniţiativa apropiaţilor Mariei Callas, un fond de dotare are ca scop „păstrarea memoriei sale” şi „colectarea tuturor arhivelor, documentelor şi obiectelor care i-au aparţinut şi care au fost dispersate, în special la licitaţii”, a declarat pentru AFP preşedintele său, Tom Volf.

În total, el deţine „150 de scrisori, 5.000 de fotografii, şapte rochii şi bijuterii de scenă – inclusiv costumul din ultima ei reprezentaţie în ‘Tosca’ de la Paris” şi, mai ales, „peste 300 de ore de muzică” constând în înregistrări inedite, repetiţii, recitaluri şi casete audio.

Dar toate acestea nu pot fi arătate, din cauza absenţei unui spaţiu dedicat. De aici şi scopul de a crea unul la Paris – unde Maria Callas a trăit în ultimii 15 ani din viaţă -, care să fie un muzeu şi să găzduiască aceste arhive. Ar fi, de asemenea, „un centru de cercetare pentru biografi, muzicieni şi cântăreţi, precum şi un centru educaţional pentru operă”, a precizat Tom Volf.

Demersurile au fost începute în 2021, dar nu au fost deocamdată concretizate.

Filmul unui concert legendar

Celebra „prima donna” a cântat de trei ori pe scena de la Palais Garnier, în special în 1958, în cadrul unei gale înregistrate de ORTF şi difuzate prin reţeaua Eurovision. Personalităţi de prim rang ale Parisului acelor vremuri, precum Jean Cocteau, ducele şi ducesa de Windsor, Brigitte Bardot, au asistat la acel recital.

Recitalul de trei ore a fost transformat într-un film-concert în culori, „Callas, Paris 1958”, ce va fi difuzat în 100 de cinematografe sâmbătă şi duminică în Franţa. Filmul a fost realizat de Tom Volf, care este şi autorul unui alt lungmetraj, „Maria by Callas” (2017).

Alături de echipa sa, Tom Volf a putut cu ajutorul unor bobine de 16 mm şi unor benzi sonore magnetice, recuperate în 2021, să realizeze un film restaurat în culori (imagini cu rezoluţie 4K), însoţit de un sunet de o calitate optimă.

Celebra cântăreaţă poate fi astfel văzută purtând o elegantă rochie roşie, cu pleoapele fardate în nuanţe de albastru, interpretând în stilul ei dramatic şi cu gesturile sale aria „Miserere” din opera „Trouvere” de Verdi, precum şi actul II complet din „Tosca”.

De asemenea, „Maria”, un film biografic regizat de Pablo Larrain şi cu Angelina Jolie în rolul principal, a fost deja turnat parţial în această toamnă la Paris. Data lui de lansare nu a fost deocamdată stabilită.

Un muzeu la Atena, o expoziţie, o hologramă

Un muzeu care îi este dedicat a fost deschis recent la Atena, unde sunt expuse peste 1.300 de obiecte (cărţi, partituri, rochii) ce au legătură cu anii petrecuţi de celebra soprană în Grecia.

La Scala din Milano, o expoziţie ce va rămâne deschisă până pe 24 aprilie alcătuieşte un portret al artistei prin intermediul unor creatori contemporani.

Un spectacol creat în 2018, „Callas în concert”, a readus-o la viaţă pe Maria Callas sub forma unei holograme care interpretează pe scenă, acompaniată de o orchestră, în mai multe săli de operă din lume, inclusiv la Scala din Milano, Metropolitan din New York şi Pleyel din Paris.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol