29 martie 2024, 0:30

UPDATE. Evreii din Cluj contestă licitarea unui registru furat în secolul al XIX-lea

O casă de licitaţie din New York scoate la vânzare un registru din secolul al XIX-lea, dar Comunitatea Evreilor Cluj contestă licitaţia.

Printre manuscrisele vechi evreieşti, scoase la licitaţie de către Kestenbaum&Company, din New York, în data de 18 februarie 2021, se numără şi Pinkasul Societăţii Sacre a Comunităţii Evreieşti Ortodoxe din Cluj (Kolozsvár, Klausenburg), din secolul al XIX-lea. Registrul scris de mână are o mare valoare documentară, acoperind peste 50 de ani din istoria comunităţii evreieşti ortodoxe, chiar din anul înfiinţării Societăţii Sacre, 1836, dar este şi un valoros obiect de artă, datorită prezentării grafice excepţionale.

În scrisoarea trimisă Casei de Licitaţii Kestenbaum&Company, se arată următoarele:

  • În mai-iunie 1944, populaţia evreiască din oraş, de aproximativ 16.000 de persoane, a fost deportată la Auschwitz. Majoritatea covârşitoare a pierit în lagărele de exterminare. Sediile tuturor instituţiilor evreieşti din Clujul curăţat de evrei au fost devastate şi jefuite.
  • Puţinii supravieţuitori reveniţi din deportare au găsit un număr foarte mic de documente, rămase accidental în capelele cimitirelor, în pivniţe sau poduri. Cea mai mare parte a arhivelor Comunităţii Evreilor din Cluj a dispărut.
  • Volumul pus la licitație este valoros în sine şi foarte preţios pentru istoria comunităţii; registrul s-a aflat printre cele dispărute în timpul Holocaustului. Acest volum a fost însuşit de persoane neidentificate până în prezent, în mod ilegal. În consecinţă este un bun furat, care intră sub incidenţa prevederilor Tratatului de Pace de la Paris din anul 1947, precum și ale Declarației de la Terezin, din anul 2009.

Comunitatea a sesizat şi World Jewish Restitution Organization, în speranţa că valorosul document va putea fi recuperat.

UPDATE

Casa de licitație din New York, care a scos la vânzare un registru al evreilor din secolul al XIX-lea, a suspendat procedura, în urma cererii Comunității Evreilor din Cluj și a Organizației Mondiale pentru Restituirea Proprietăților aparținând Evreilor, scrie New York Times.

Un rol important în demers l-a avut Robert Schwartz, care s-a născut într-o pivniță, după ce mama lui, însărcinată fiind, a reușit să se salveze. Schwartz a condus din anul 2010 Comunitatea Evreilor din Cluj: „Acest document ar putea fi foarte valoros ar putea juca un rol cheie”, a spus Schwartz citat de NY Times.

 

Foto: Bidspirit


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol