24 aprilie 2024, 21:11

EXCLUSIV 5000 de oameni fără adăpost în București. Ce se întâmplă cu ei?

Iarna este mereu o problemă pentru oamenii fără adăpost, fiind nevoiți să îndure gerul și zăpada, găsind un refugiu unde pot.

Editiadedimineata.ro a investigat acest caz, dorind să aflăm situația actuală a oamenilor străzii și cum se implică autoritățile pentru a îi ajuta.

Aflăm din surse deschise că în Capitală sunt circa 5.000 de persoane fără adăpost, acestea fiind înregistrate la direcțiile de asistență socială.

Astfel, echipa editiadedimineata.ro a solicitat unele informații din partea Direcției de Asistență Socială a Municipiului București pentru a vedea situația adăposturilor sociale, însă ne-am lovit de birocrație și de comunicarea de lemn a reprezentanților Primăriei.

În data de 21 ianuarie, sun la Direcția de Asistență Socială. Răspunde un robot care mă îndrumă să apăs tasta 5 pentru alte informații, deoarece problemele oamenilor fără adăpost nu se afla printre priorități, neavând tastă directă. De acolo, cineva mă îndrumă la Biroul pentru Relații cu Publicul, deoarece responsabilii din birou îmi pot răspunde la întrebări. Însă, nici aici nu am avut succes, doamna de la telefon spunându-mi să apăs altă tastă, care nu avea deloc legătură cu ce voiam să aflu. Fac după cum mi-a fost indicat, iar următoarea doamnă de la capătul celălalt al telefonului îmi zice să sun la Relații cu Publicul. Îi explic că am fost redirecționată aici și că am rugămintea să îmi răspundă la întrebări. Nepăsătoare, mi-a spus să trimit un mail cu întrebările la care am nevoie de răspuns, cu mențiunea că îmi va răspunde în aceeași zi, lucru care nu s-a întâmplat.

Astăzi, primim un mail pe adresa redacției cu răspunsurile la întrebări, acestea fiind formulate extrem de succint, într-un limbaj standard, fără a ne da toate detaliile necesare:

Numărul adăposturilor sociale existente in București:
– Complexul Integrat de Servicii Sociale pentru adulți „Sf. Ioan” din cadrul DGASMB – 500 locuri
– Complexul Social de Servicii Odăi – Centrul de Urgență pentru persoane fără adăpost – 97 locuri – SECTOR 1 ( DGASPC 1)
– Adăpostul Social de Urgență pentru persoane adulte – 48 de locuri – SECTOR 2 (DGASPC 2)
– Complexul de Servicii Sociale pentru persoanele fără adăpost – 36 de locuri – SECTOR 3 ( DGASPC 3)
– Adăpost de noapte pentru persoane adulte – 50 de locuri – SECTOR 4 (DGASPC 4)
– Adăpostul de zi și de noapte pentru copiii străzii – 20 de locuri – SECTOR 5 (DGASPC 5)

– Serviciul Asistență Socială a Persoanei Adulte – SECTOR 5 (DGASPC 5)
– Adăpost de noapte pentru femei – 16  locuri SECTOR 6 (DGASPC 6)
– Adăpost de noapte pentru bărbați – 40 de locuri – SECTOR 6 ( DGASPC 6)

În medie, lunar, primim câte 10 solicitări din partea oamenilor străzii. Aceștia sunt direcționați către unul din adăposturile de mai sus, pe timp de noapte. Nevoile care îi îndrumă spre centre sunt: lipsa unei locuințe, situația materială precară, lipsa hranei și a îmbrăcăminții. În momentul în care beneficiarii noștri suferă de unele afecțiuni medicale, sunt transportați de către echipa noastră de urgență la spital, fiind preluați mai departe, de personalul camerei de gardă. De asemenea, pe măsură ce aceste afecțiuni dispar, în urma tratamentului corespunzător acordat în spital, beneficiarii sunt transportați, cu ambulanța, în unul din adăposturile menționate mai sus, în funcție de domiciliul stabil din buletin, a transmis DGAS.

Despre viața oamenilor străzii, puteți afla mai multe aici: REPORTAJ La o vorbă cu oamenii străzii: „Dacă stai toată ziua pe stradă mai bei ca să te mai încălzești”


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol