8 decembrie 2024, 5:12

EXCLUSIV Cristian Bușoi, despre epidemia de gripă din România: „Acum este un moment în care se pot cel mult gestiona efectele”

Autoritățile au constatat că este epidemie de gripă la nivel național. Anunțul a fost făcut miercuri dimineață de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, deoarece au fost înregistrate trei săptămâni epidemice consecutive şi sunt 54 de decese din cauza bolii.

În momentul de față, principalul obiectiv al Ministerului Sănătății este acela de a reduce numărul cazurilor severe de gripă și al deceselor din cauza acestei boli. Măsurile pe care Ministerul Sănătății le-a transmis în teritoriu încă de la debutul din 17 ianuarie sunt cele care se aplică și în cazul epidemiei. Vaccinarea rămâne și în perioada următoare soluția pentru prevenirea îmbolnăvirilor.

Specialiștii estimează că această circulație intensă se va menține și în luna februarie. Monitorizarea circulației virusului gripal s-a făcut din octomcrie și se va continua până în mai.

La nivelul Ministerului Sănătății, din cele 1.300.000 doze achiziționate pentru populația din grupele de risc au fost vaccinate 1.286.250 persoane până ieri.

Ministerul a comandat suplimentar 30.000 vaccinuri, care, începând de mâine, vor fi distribuite în țară la DSP-urile care au solicitat acest lucru. De asemenea, au mai fost transmise o serie de recomandări suplimentare.

Estonia, Letonia și România, țările cu cea mai scăzută rată de vaccinare împotriva gripei din Europa

 

Într-un interviu în exclusivitate pentru Edițiadedimineață.ro, Cristian Bușoi, europarlamentar și fost ministru al sănătății, a vorbit despre principalele cauze care au determiat răspândirea virusului gripal, dar și despre incompetența autorităților de a gestiona din timp situația și de a implementa la nivel național o campanie de informare și de prevenire a gripei, măsură care ar fi salvat astăzi 54 de persoane. Mai mult decât atât, acesta a mai precizat și că Uniunea Europeană are motive clare de îngrijorare în ceea ce privește rata vaccinării României pe plan european.

Așa cum arată până acum datele publice, chiar dacă inițial au fost negate de Ministerul Sănătății, lucrurile par a fi foarte serioase. Vorbim deja de un număr important de persoane decedate din cauza gripei, vorbim de nenumărate cazuri care au fost aduse la cunoștința autorităților sanitare, prin urmare fenomenul mi se pare extrem de serios. Evident, este încă un moment în care autoritățile: Guvernul, Ministerul Sănătății acționează doar atunci când s-a declanșat criza. Nu au existat măsuri de prevenire, nu a existat o campanie de informare, tot din date publice vă spun că există probleme cu accesul la vaccinul împotriva virusului gripal. Există nenumărate lucruri care puteau fi făcute și care din păcate neîndeplinite ne-au adus în această situație. Autoritățile nu au învățat nimic din problemele legate de Rujeolă, acolo unde au fost zeci de persoane, majoritatea copii, care au decedat. Iată că o nouă criza a lovit România și sistemul sanitar și acționăm doar în mijlocul acesteia”, a menționat acesta.

În ceea ce privesc măsurile de prevenire ale acestei situații cât se poate de grave, fostul ministru al sănătății a ținut să evidențieze câteva aspecte care puteau să reducă, ba chiar să ducă la evitarea unei astfel de crize. Mai mult decât atât, acesta a menționat și faptul că inexistența unei campanii vizibile de vaccinare, care să informeze la timp cetățenii a contribuit extrem de mult la declanșarea acestei epidemii.

„Dacă dumneavoastră jurnalistă și noi cei din mediul politic care urmărim în permanență ce se întâmplă și suntem informați, nu am detectat nicio campanie vizibilă, cu atât mai puțin oamenii care au cu totul și cu totul alte preocupări în viața de zi cu zi, nu au putut să vadă o astfel de campanie. Nu a existat cu adevărat o campanie, nu a existat un efort al Guvernului, nu au fost mobilizați lideri ai lumii medicale, personalități care chiar s-ar fi alăturat daca ar fi existat un concept și un efort din partea Guvernului. Mai mult, și modul în care se procură în România vaccinuri este în continuare unul heirupist, în loc să înceapă procedurile în lunile  februarie, martie pentru a obține cele mai bune prețuri, într-un mod cât mai competitiv pentru a fi sigur că există disponibile toate dozele de care avem nevoie, întotdeauna se preferă să se pornească procedurile foarte târziu, de parcă nu s-ar știi că începând cu luna octombrie, noiembrie, în timpul iernii și începutul viitorului an există riscul unei epidemii de gripă”, a mai adăugat Cristian Bușoi.

Mai mult decât atât, acesta a mai explicat și cum este vizualizată la nivel european rata slabă a vaccinării la nivel național, dar și că Europa are motive de îngrijorare clară în ceea ce ne privește.

România știu că are una dintre cele mai mici rate de vaccinare, ultima cifră era de 5,2% probail că a mai crescut puțin, dar în mod evident suntem pe ultimul loc, ca și la alți indicatori. Există preocupare la Bruxelles în  legătură cu situația din România. Să ne aducem aminte chiar de momentul în care președintele Junker într-un discurs important legat de starea Uniunii Europene a amintit de problemele din România și Italia, dar a accentuat pe România, atunci era și momentul de după cirza epidemiei de Rujeolă. Clar e o îngrijorare, deși sigur la nivel de intenție România nu a spus niciodată că nu vrea să promoveze vaccinarea, ba chiar în materie de sănătate una dintre prioritățile președinției României este și cea legată de vaccinare. La Cluj-Napoca va fi un eveniment important, unde se vor trage niște concluzii, care vor fi un fel de propuneri sau recomandări ale Consiliului către statele membre. Acesta este un lucru bun! Partea proastă este că uneori, de la anumite principii și vorbe și uneori bune intenții, prin nepăsare, prin incompetență, prin felul greoi în care funcționează administrația din România, prin faptul că nu e totuși transformată într-o prioritate sănătatea în general și problema vaccinării în mod particular România nu implementează aceste bune intenții și principii pe care le clamează”, a precizat acesta.

Vis a vis de măsurile implementate până acum de Ministerul Sănătății, dar și de modalitatea în care autoritățile gestionază criza epidemiei de gripă fostul ministru al sănătății, Cristian Bușoi, precizează următoarele:

„Acum este un moment în care se pot cel mult gestiona efectele, în care se pot micșora efectele negative, dramele am depășit momentul în care lucrurile au fi putut fi gestionate alt fel. Dacă rata vaccinării ar fi fost mai mare, dacă vaccinul ar fi fost mai repede disponibil, dacă ar fi existat campanii de informare, dacă medicii de familie ar fi fost stimulați cumva să promoveze vaccinarea, ba chiar pentru grupurile vulnerabile să facă acest lucru, dacă toate aceste lucruri s-ar fi întâmplat evident că astăzi ar fi fost mult mai simplu. Altfel, Ministerul Sănătății probabil că în plină criză încearcă să găsească toate soluțiile care le stau la dispoziție. Încă nu pot evalua exact cât de eficiente sunt, dar atrag atenția încă odată, va trece și această criză, va trece și această epidemie, vor fi niște români care și-au pierdut viața, niște decese care erau evitabile. Lucrurile vor reveni la normal într-un fel și ne vom trezi anul următoru sau în perioada următoare cu o altă epidemie, pentru că din păcate actualele autorități și actualul Guvern nu înțelege nimic din toate aceste lucruri”, a conchis Cristian Bușoi.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol