CITIRE

EXCLUSIV Cristian Diaconescu, semnal de alarmă: Pr...

EXCLUSIV Cristian Diaconescu, semnal de alarmă: Profesionalismul nu mai contează în România

Ieri, în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomației Române, Președintele României, Klaus Iohannis, a ținut un discurs cu prilejul primirii șefilor de misiuni și a consulilor generali, în care a vorbit despre anul 2018, ca anul Centenarului României Moderne și despre viitoarea misiunea a României, cea de a asigura Președinția Consiliului Uniunii Europene.

Cristian Diaconescu, fost ministru de externe, a făcut unele precizări, în exclusivitate, pentru Editiadedimineata.ro:

 

Ieri, la Reuniunea Anuală a Diplomației, Președintele Klaus Iohannis a vorbit în contextul în care urmează să preluăm Președinția Consiliului UE și a precizat că: „Avem, astfel, oportunitatea de a crea o imagine pozitivă și pe termen lung a României în rândul partenerilor noștri europeni. Și am face bine să folosim această oportunitate, fiindcă cele pe partea negativă le-am folosit din plin!” În contextual politic actual din România, credeți că suntem în pericol să ratăm o astfel de șansă?

„Față de ce se întâmplă în România, nu s-a inventat încă ambasadorul care să poată să creeze o altă imagine, deci să nu fim naivi. Fără o calmare și o reglementare a situației din România și fără a-i convinge pe partenerii noștri că suntem, în continuare, aproape de valorile pe care le-am susținut la aderare, nu există niciun fel de capacitate de a vreunei instituții diplomatice de a compensa acest deficit de imagine. Deci, aceasta este situația. ”

 

De asemenea, Președintele a trasat o serie de priorități pe care România urmează să le promoveze din poziția de președinte al Consiliului UE, precum: sigurarea unei creșteri durabile și echitabile pentru toate statele membre, prin intermediul unui nivel sporit de convergență, coeziune, inovare, digitalizare și conectivitate; salvgardarea securității europene; consolidarea rolului global al Uniunii Europene și promovarea valorilor comune. Sunt realizabile aceste direcții de acțiune?

„Sigur că sunt realizabile, în măsura în care, încă o data o spun, există profesionalism și capacitate de a promova o Românie predictibilă. În lipsa acestor elemente, nu, nu se poate realiza nimic.”

 

De ce credeți că 100 de ani de la Marea Unire ne găsesc mai dezbinați ca oricând?

„Din cauza lipsei de capacitate și de profesionalism în zona politică și a faptului că, practic, profesionalismul nu mai contează în România. E cât se poate de simplu.”

 

Care este mesajul pe care România nu ar trebui să îl rateze în această perioadă?

„Mesajul este o chestiune de asumare. Până la urmă, știu exact, în acest moment, la nivel principial, ce își asumă cei care reprezintă România. Singurul mesaj normal, natural, dar care vad că este pus la îndoială, este mesajul occidental, mesajul pro-european și euroatlantic. Dar, vedeți, nu știu dacă politica aceasta mai este de actualitate.”


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

  1. Alexandra

    29 august

    ): Toti cei onesti si pozitivi care vor reusi sa ramana, totusi, in picioare pe pozitiile de unde se poate schimba ceva dupa ce trec toate valurile – , s-ar putea chiar sa salveze tara
    Nu pentru a folosi cuvinte mari!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.