Black Friday este un alt eveniment de inspirație americană, care a avut un real succes în întreaga lume. În Statele Unite „Vinerea Neagră” a cumpărăturilor are loc în fiecare an între 23 și 29 noiembrie, imediat după Ziua Rrecunoștinței. Aceasta este cea mai aglomerată zi de cumpărături din an, unde reducerile la majoritatea produselor depășesc chiar și pragul de 80%, fiind un bun prilej pentru marile lanțuri de magazine să scape de stocurile vechi, chiar înainte de a le primi pe cele destinate sărbătorilor de iarnă.
Anul acesta marile magazine online dau startul cumpărăturilor de pe 16 noiembrie, deoarece intenția lor este să livreze toate coletele în țară până la începutul vacanței 30 noiembrie – 1 decembrie.
Un aspect destul de important legat de Black Friday, dar mai puțin cunoscut, este că acest eveniment își are anumite origini bine împământate în istoria Americii. Astfel, prima atestare istorică a acestui eveniment a fost dată de Abraham Lincoln în anul 1863, fiind destinat comerțului. Cu toate acestea, i-a luat mai mult decât un secol să aducă un impact demn de luat în serios.
Black Friday în „țara mamă” ( SUA)
În SUA Black Friday este o sărbătoare federală, fiind publică în unlele state. Mulți oameni își iau o zi de concediu anual, în ziua de după Ziua Recunoștinței, iar multe ogranizații se închid, de asemenea pentru week-end. Există o mobilizare și la nivel administrativ, deoarece sistemele de tranzit public se pot desfășura în programul normal sau pot avea schimbări, iar unele magazine își extind orele de deschidere pe Black Friday. Există, de asemenea, congestie pe drumuri spre destinațiile de cumpărături populare.


Sursă Foto: RedFlagDeals.com
Americanii cheltuiesc anual de Black Friday chiar și până la 10 miliarde de dolari.
Black Friday a fost din anul 2005 ce mai aglomerată zi de cumpărături din SUA. În 2014, volumul de cheltuieli de Black Friday a scăzut pentru prima dată de la ultima statistică din 2008. Atunci au fost cheltuite aproximativ 50 de miliarde de dolari, în scădere cu 11% față de anul precedent.
Au existat chiar și rapoarte de violență care au avut loc între cumpărători de Black Friday. Din 2006, au fost raportate 10 decese și 111 răniri în Statele Unite. Acest aspect este unul comun pentru cumpărătorii potențiali. Aceștia pleacă din vacanță încă din seara Zilei Recunostintei în efortul de a asigura un loc în fața liniei și astfel o șansă mai bună de a obține obiectele dorite.


Sursă Foto: theglobepost.com
Fenomenul Black Friday în România
Black Friday a apărut în țara noastră în urmă cu aproape șapte ani. Mai exact, în toamna anului 2011, reprezentanții unuia dintre cele mai mari magazine online au organizat pentru prima dată acest eveniment în România. Atunci, au fost doar câteva magazine care au încercat să importe fenomenul în țara noastră.
Din 2011, de când a fost pentru prima dată organizat Black Friday în România, fenomenul a avut creşteri considerabile în fiecare an.
În România, termenul de Black Friday a fost folosit excesiv de marile lanțuri de magazine. Astfel, au apărut mai multe evenimente de acest tip, folosindu-se această expresie pentru toate reducerile de sezon. Acest lucru pare să schimbe oarecum imaginea evenimentului în sine, fiind perceput de clienți, doar ca o startegie de marketing. Cu toate acestea, conștienți de expunerea la care se supun, preferrințele românilor pentru cumpărăturile online nu se schimbă.
Un studiu realizat de Kantar Millward Brown, după ediţia de anul trecut a Black Friday, a arătat că 94,3% din populaţia cu vârste cuprinse între 18 şi 50 de ani auzise de eveniment. De Black Friday, 47,5% din cei care au achiziţionat ceva au comandat online, în timp ce pentru offline au optat 41,5%, iar 11% au îmbinat ambele modalităţi potrivit EuropaFM.ro.
Specialistul în marketing online Raul Lazăr a vorbit în exculsivitate, pentru Editiadedimineata.ro despre întreg fenomenul Black Friday, dar și depsre strategiile de marketing, la care marii retaleri fac apel pentru a-și promova mai bine produsele.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol