28 martie 2024, 23:37

EXCLUSIV Mizele ascunse ale modificării legislației electorale

Noile modificări ale legii electorale, propuse de către PSD, creează noi dispute între politicieni.

Printre schimbările adoptate de senatori se numără continuarea campaniei electorale în ziua scrutinului și interzicerea afișajelor electorale care folosesc simbolurile naționale. Printre alte modificări şi completări ale unor acte normative în materie electorală, se numără: interzicerea afişelelor electorale care utilizează simbolurile naţionale și alte simboluri grafice care contravin prezentei legii, campania electorală pentru alegerile prezidenţiale şi pentru Parlamentul European să înceapă cu 30 de zile înaintea scrutinului.

Ediția de Dimineață a luat legătura cu Radu Carp, analist politic și Profesor universitar la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, pentru a comenta, în exclusivitate, aceste noi modificări:

 

PSD a votat în Senat noi modificări la legea electorală, printre care: candidaturile propuse de partidele şi de alianţele politice, precum şi candidaturile independente, pot fi depuse numai dacă sunt susţinute de cel puţin 200.000 de alegători, iar un alegător poate susţine mai mulţi candidaţi; amenzi de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru folosirea de către o formaţiune politică a însemnului electoral al altei formaţiuni politice sau a imaginii candidaţilor altei formaţiuni politice. Ce părere aveți?

Singura prevedere importantă este aceasta cu semnăturile pentru mai mulți candidați. În principiu, nu este nicio problemă dar modificarea asta vine în contextul în care PSD și ALDE vor să aibă un candidat propriu la prezidențiale și probabil vor să testeze și pentru partea dreaptă, e același fenomen, respectiv Cioloș și Iohannis și probabil vor să testeze dacă este posibil ca cei doi candidați PSD și ALDE să intre în turul doi împreună și candidații partidelor din opoziție să nu intre în turul doi. Cred că aceasta este singura miză importantă a legii, restul sunt prevederi absolut firești, deci nu sunt modificări foarte mari, dar asta cu listele de susținători, într-adevăr e o modificare destul de importantă, în condițiile în care listele respective pot fi folosite pentru a vedea ce sprijin au respectivii candidați, dar mie mi se pare că există o prevedere care nu a fost introdusă și ar fi trebuit să fie introdusă referitor la aceste liste, și anume, armonizarea cu GDPR. În momentul de față se cer mai multe date personale pentru a fi înscris pe aceste liste, sigur că regulamentul european are o prevedere referotoare la partidele politice, dar nu se referă la campanii electorale, după părerea mea, se referă mai mult la introducerea de adeziuni, deci aici ar trebui să existe o discuție referitor la ce fel de date ar trebuie să conțină aceste liste de susținători și cine ar trebui să gestioneze în cele din urmă. Dacă sunt partidele politice operatori de date cu caracter personal sau nu în context electoral, e o întrebare la care nu avem un răspuns foarte clar.

Credeți că, odată ajunse la Camera Deputaților, aceste modificări mai pot fi completate și de alte reglementări de către cei de la PSD?

Nu, nu cred, pentru că au majoritate în ambele camere, proiectul depus la Senat s-a bucurat de o largă suținere din partea grupului parlamentar. Deci eu nu cred că la Cameră ar mai fi probleme. Marea problemă a legii electorale, în momentul de față, se referă la norma de reprezentare a Diasporei, iar ce s-a votat în 2015, nu este suficient. Știu că în 2016 nu au fost multe reclamații, multe solicitări din acest punct de vedere, cred că la următoarele alegeri vor exista dorințe mult mai mari în acest sens, de a acorda un număr mult mai mare de parlamentari pentru Diaspora.

Dragnea afirma luna trecută că el sprijină votul de tip uninominal direct. Credeți că va schimba sistemul de vot?

Nu, nici într-un caz. Liviu Dragnea a declarat și că vrea unirea Basarabiei cu România, și că vrea referendumul pentru familie, toate acestea în 2018, dar niciuna dintre ele nu s-a întâmplat până acum. Eu cred că au fost doar declarații circumstanțiale, pentru a vedea, mai degrabă, cum se poziționează partidele politice pe aceste teme. Eu consider că cea mai bună reprezentare este un amestec de majoritar și proporțional, după formula germană, dar în momentul de față, este foarte greu să susții avantajele sistemului majoritar, în condițiile în care reforma din 2008 și 2012 a fost falimentară.

Partidele de opoziție sprijină alegerea primarilor în două tururi. Ce părere aveți?

Alegerea primarilor în două tururi era o formulă foarte bună, în sensul că se crea mai multă competiție la nivel local. Din păcate s-a renunțat la această formulă, astăzi primarii care câștigă din primul tur, practic sunt tot aceiași, rata de schimbare a primarilor în funcție este foarte mică în prezent, ceea ce poate avea avantaje și dezavantaje, în sensul că există o oarecare continuitate la nivelul comunității locale, însă pe de altă parte, sunt partide politice care sunt condamnate să nu aibă niciun fel de reprezentare la nivelul executivului local. Cred că în momentul în care s-a  decis trecerea la un singur tur, a existat o puternică susținere din partea Organizației Primarilor din România, a Organizațiilor Minicipiilor, și practic a fost un pact transpartinic. Cred că ar trebui întâi discutat la nivelul conducerii acestor organizații, în așa fel încât să își manifeste sprijinul pentru această inițiativă. Altfel, cred ca lobby-ul din 2015 se va repeta și în prezent și va împiedica orice modificare a legii.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol