6 iunie 2020, 14:08

EXCLUSIV Povestea tinerilor bijutieri români: „mâncarea făcută cu iubire este mai bună, ei bine la fel e și cu bijuteriile”

Marian și Ramona Tcaciuc sunt doi tineri din Suceava, care din dorința de a contribui la conservarea și promovarea portului popular, au creat un brand de suflet prin care comercializează bijuterii cu motive tradiționale.

Într-un material realizat exclusiv Editiadedimineata.ro, cei doi tineri ne-au împărtășit pasiunea pentru arta meșteșugului, de unde provine inspirația pentru a crea tradiționalele bijuterii și mai ales cum se transpun frânturi din istoria și frumusețea autohtonă în creațiile lor.

1. Care este povestea din spatele brandului BijouxMAG?

Încă studenți fiind, noi, Marian și Ramona, fondatorii acestui minunat magazin online, simțeam nevoia să facem și mai mult decât să mergem la cursuri și să ne întoarcem la cămin. Am început să facem voluntariat, să ne implicăm activ în societate prin ceea ce puteam face la acel moment.

Obișnuiți cu activitatea constantă, vacanțele de vara începeau să fie la un moment dat plictisitoare, așa că am decis să le umplem cu ceva. Mai mult în glumă, am început să achiziționăm diverse accesorii și cu ajutorul lor că cream bijuterii pe care ulterior am început să le vindem la târguri locale.

Eram extrem de încântați de ideea că putem să câștigăm bani de buzunar din ceea ce făceam noi, cu mâinile noastre, așa că ne-am dedicat tot mai mult, până când am simțit că trebuie să ne extindem la nivel național. Ne-am înființat firma, am construit website-ul și de atunci ne mărim portofoliul de produse și trimitem bucuria noastră, sperăm noi, și celor care aleg să achiziționeze accesoriile noastre.

2. Care este prima amintire pe care o aveți în legătură cu artă meșteșugului?

Ideea de meșteșug se trage mai mult din familia mea, Marian, iar prima amintire este în una dintre vacanțele de vara din copilărie. Majoritatea timpului în lungile vacanțe le petreceam la bunici, împreună cu sora și cu verișorii mei, într-un sat din inima Bucovinei, înconjurat de pădure, Vârfu Dealului.

Bunica, la fel că și noi ceilalți, este foarte atașată de portul și de tradițiile populare. Din acest motiv obișnuia să coase diverse cămăși cu modele înflorate, că să rămână amintire în familie, și nu în scop comercial.

Îmi amintesc că de fiecare dată, atunci când soarele era prea puternic, bunica își lua pânză albă și se punea pe leagănul din lemn din curte și cosea cămăși, iar eu și verișorii mei stăteam, ne uităm. La un moment dat, chiar ne dădea mici bucățele de pânză, sau goblene pentru copii că să învățăm și noi tehnicile de cusut, fără prea mult rezultat însă la acea vreme.

3. Care este „portretul” oamenilor din spatele acestui proiect?

Sursa facebook.com

Oamenii din spatele acestui proiect sunt doi tineri (de 23, respectiv 24 de ani) ambițioși, cu pasiuni comune, cu dragoste față de portul și tradițiile românești și care vor să lucreze, pe cât de mult se poate, la conservarea și promovarea acestora.

Iubim ceea ce facem și ne bucurăm enorm de mult că putem transmite mai departe acest sentiment și clienților noștrii prin muncă pe care o depunem zi de zi.

4. Ce vă inspiră să creați aceste bijuterii?

Dorința de a introduce pe piață altfel de bijuterii față de cele care deja există, dorința de a contribui la conservarea și promovarea portului popular, așa cum spuneam și mai devreme, și bineînțeles, dorința de a fi un bun sprijin pentru orice persoană care caută un accesoriu care să îi definească personalitatea. Bijuteriile noastre nu sunt pentru toată lumea, asta e clar, dar vrem să profităm la maxim să le oferim cele mai frumoase accesorii celor care ne aleg.

5. Ce primesc cumpărătorii voștrii în materie de încărcătură emoțională în momentul în care achiziționează bijuteriile?

Clienții noștrii primesc în primul și în primul rând o mică frântură din istoria și din frumusețea noastră autohtonă, a românilor de pretutindeni.

Se bucură sub o formă modernă, de podoabele pe care le purtau bunicii și străbunicii noștrii în ceas de sărbătoare, astfel, chiar dacă timpul a trecut, ceva încă ne leagă de strămoșii noștri. Ceva ce ar fi mare păcat să se piardă, frumusețea portului popular.

Mai apoi primesc și o bucățică din amintirea copilăriei noastre, posibil una dintre ultimele generații, din păcate, care mai pot să se bucure să își privească bunicile creând astfel de articole atât de prețioase. Din păcate, tot mai puțini aleg să practice astfel de meșteșuguri în zilele noastre, iar cei mai mulți dintre care încă îl mai practică aleg tipul industrial de producție pentru confort și rapiditate.

Și nu în ultimul rând, clienții noștri primesc iubirea și pasiunea pe care noi o punem în fiecare bijuterie, lucru care, zicem noi, le face mai deosebite. Știți atunci când eram mici, știam sigur că mâncarea făcută cu iubire este mai bună, ei bine și bijuteriile făcute cu iubire au același efect.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.