CITIRE

EXCLUSIV Alexandru Calta, inițiatorul primului cur...

EXCLUSIV Alexandru Calta, inițiatorul primului curs de mers pe bicicletă: După o vreme metoda s-a șlefuit și a început să meargă „ca pe roate”

De la ciclismul de plăcere până la cel de performanță, mersul pe bicicletă a început să fie și la noi o activitate apreciată ce atrage din ce în ce mai mulți doritori. Indiferent că mergem în parc, la serviciu sau să ne rezolvăm niște treburi în weekend, mersul pe bicicletă are o multitudine de avantaje care nu pot fi ignorate de absolut nimeni!

Pornind de la această pasiune, Alexandru Calta a înființat prima școală de mers pe bicicletă, un proiect unic ce se adresează tuturor celor care doresc să învețe să meargă pe două roți. Despre beneficiile aduse, dar și despre scopul acestei inițiative a vorbit, în exclusivitate pentru Editiadedimineata.ro, Alexandru Calter, Team Leaderul Echiliber.

Știu că aveți cursuri de inițiere și perfecționare în ceea ce privește mersul pe bicicletă și nu numai. Care este povestea din spatele acestei idei?

Alexandru Calta: Întotdeauna am fost un copil energic și spre norocul meu am petrecut mult timp afară la joacă. Săream garduri, mă cățăram în copaci, alergam, și făceam tot ce nu mai fac copiii din zilele noastre. În adolescență am făcut cunoștință cu un sport pe două roți care se cheamă Bike Trial. Acesta constă în parcurgerea cu bicicletă a unui traseu cu obstacole, însă fără să atingi solul sau obstacolele respective cu altceva decât roțile bicicletei. Practic, țopăi și sări de ici colo într-o manieră care uneori pare desprinsă din filmele cu efecte speciale.

E nevoie de curaj, planificare, echilibru, viteză de reacție și multă îndemânare dobândită prin exercițiu. Mă uitam pe net cu admirație la spaniolii care au inventat acest sport prin anii 70, fiindcă mi-aș fi dorit și eu să particip la antrenamentele lor spectaculoase. Ei aveau antrenori, parcuri speciale și nivelul sportului era cu mult peste ce vedeam la noi în țară.

Din pasiunea pentru acest sport am promis că într-o zi voi face eu prima școală de biciclete din România, ceea ce am și făcut în 2012. Am început să învăț oamenii să sară cu bicicleta, să meargă pe o roată și tot felul de tehnici de mountain biking. În scurt timp câțiva oameni care nu știau să meargă deloc pe două roți m-au întrebat dacă pe ei îi pot învață doar echilibrul. Mi s-a părut puțin ciudat la început, însă mi-am amintit că și părinții mei s-au chinuit cu mine până când am învățat să merg pe bicicletă. Am acceptat provocarea și am început să desfac mersul pe bicicletă în mai mulți pași mici, care să fie ușor de urmat. Recunosc că a fost mai greu să creez cursul de inițiere decât să predau o săritură, întrucât atunci aveam aceeași mentalitate că și restul oamenilor, crezând că totul ține de instinct și trebuie doar să cazi până când te prinzi cum să stai în echilibru pe bicicletă… Atunci mi-am dat seama că o abordare strategică și în detaliu a echilibrului pe bicicletă ar putea să fie de ajutor pentru mulți. Am studiat poziția pe bicicletă și felul în care începătorii reacționează exersând manevrele de baza. Multe greșeli au ieșit la iveală, dar în același timp au generat multe soluții simple. După o vreme metoda s-a șlefuit și a început să meargă “ca pe roate”. Numărul cursanților începători l-a depășit pe cel al avansatilor și uite așa am ajuns aici. Am lansat primul curs online care te învață mersul pe bicicletă corect și în siguranță.

Care este scopul acestei inițiative și ce beneficii le aduce doritorilor?

Scopul ECHILIBER este să împărtășească oamenilor pasiunea pentru sport în aer liber, în special pentru bicicletă, role sau skateboard. Încurajăm copii și părinți deopotrivă să se bucure de o copilărie frumoasă și echilibrată, cu suficiente pauze de la tehnologie și de la ritmul sufocant al orașului. Îi ajutăm să se bucure de sportul preferat în siguranță, evitând accidentările comune și creștem nivelul de responsabilitate în plimbările zilnice. Nu în ultimul rând îi ghidăm către un stil de viață activ și sănătos în care să fie mulțumiți de aspectul lor și de nivelul zilnic de energie.

Sursa echiliber.ro

Care este numărul clienților ECHILIBER?

Din 2012 și până în prezent au apelat la serviciile noastre câteva mii de cursanți cu vârste cuprinse între 5 și 85 de ani, atât începători temători, care au învățat totul de la zero, cât și pasionați, curajoși și sportivi deja inițiați.

Ce feedback ați primit din partea persoanelor care au apelat la cursurile dumneavoastră?

Până acum feedbackul clienților este bun și foarte bun. Nu vrem să ne lăudăm singuri, părerile cursanților pot fi citite în comentariile de pe site-ul nostru sau pe rețelele de socializare. Luând în considerare că avem cursanți care vin și la alte antrenamente alături de noi pentru a cuceri noi trasee sau pentru a găsi noi provocări, tind să cred că facem o treabă destul de bună și le îndeplinim așteptările.

Unde vă propuneți să ajungeți în viitor cu acest proiect?

Suntem foarte entuziasmați de lansarea primului curs online “Învață Mersul pe Bicicletă” și pe viitor ne concentrăm asupra promovării lui la nivel național. Cei care vor să parcurgă în siguranță drumul de la pieton la biciclist, sau cum mai glumim noi, de la zero barat la zero pericol, vor găsi în acest curs un adevărat ghid, complet de la A la Z, cu toate manevrele necesare în plimbările zilnice. Cine va urma tot cursul așa cum este el structurat, va descoperi la final că merge pe bicicletă mult mai bine decât cei care au învățat după ureche. În bicicletă se regăsește un mijloc de transport nepoluant și o sursă de recreere si un strop de sănătate, dar e nevoie de bicicliști responsabili si pricepuți în orice împrejurare pentru a se evita situațiile periculoase, astfel încât orașele aglomerate să devină mai prietenoase cu toată lumea.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.