12 august 2020, 18:06

EXCLUSIV Schimbările bruște de temperatură și impactul asupra organismului. Specialist în imunologie: „Pe termen lung nu există o influență majoră”

Schimbarea bruscă a temperaturilor din termometre este unul dinte cele mai comune efecte generate de încălzirea globală. Pe lângă schimbările pe care acest fenomen le produce asupra ecosistemelor și a naturii în general, prin diminuarea anotimpurilor și a dereglării ritmului de dezvoltare al plantelor, schimbările climatice bruște pot afecta și oamenii, ale căror sisteme imunitare sunt slăbite. Astfel, fără să cunoaștem cauza exactă a îmbolnăvirii, ne alegem cu diverse viroze și rinite, foarte greu de tratat. 

Editiadedimineata a stat de vorbă astăzi cu specialistul în imunologie clinică, alergologie  și homeopatie Rareș Simu despre impactul pe care aceste schimbări de temperatură îl are asupra organismului și cum anume ne putem feri de viroze în perioada rece. 

În general există câteva categorii vulnerabile de oameni care în această perioadă se îmbolnăvesc destul de repede. Specialistul a precizat faptul că printre cele mai sensibile persoane în această perioadă sunt, în primul rând, copii și vârstnicii.

Dacă vorbim de categorii de vârstă, aici intră în special copii sub 6 ani, care intră în colectivitate pentru prima dată și vârstnicii cu vârsta peste 60 de ani. Mai sunt două categorii expuse, cu risc mai mare, pacienții cu boli cronice, în special boli ale sistemului respirator și pacienții cu boli cronice cardio-vasculare”, a menționat specialistul.

Imunitatea organismului este un sistem complex și dezvoltat, cu o misiune simplă aceea de a căuta și de a distruge invadatorii care pun în pericol sănătatea organismului. Atunci când o persoană are un sistem imunitar slăbit, aceasta are o predispoziție sporită în a se îmbonlăvi. Printre principalele boli ale sistemului imunitar, pe care le întâlnim în această perioadă sunt virozele și afecțiunile sistemului respirator, fie superficiale, fie în profunzime.

În principiu, putem vorbi despre virozele respiratorii, care se pot manifesta la nivelul căilor aeriene respiratorii superioare. Aici intră rinitele, sinuzitele, otitele, faringitele, faringo-amigdalita și după aceea, cele care țin de căile aeriene inferioare: bornșitele, pneumoniile interstițiale și sigur, cea mai gravă formă fiind pneumonia bacteriană sau bronho-pneumonia bacteriană. Acestea din urmă, nu mai sunt legate de virus, ci de bacterii.”, a mai aduăgat medicul imunilog Rareș Simu.

Chiar dacă, situația schimbării bruște a temperaturii din termometre este o problemă care persistă deja de ceva timp, specialistul în imunologie Rareș Simu, ne informează că nu există niciun efect negativ, care ne poate afecta sănătatea pe termen lung: „Pe termen lung nu există o influență majoră, decât la cei care au boli cronice respiratorii și la care acutizările în acest context cu cât sunt mai frecvente, cu atât pot agrava evoluția bolii cronice.

Există multe virusuri diferite care produc răceala, însă rinovirusurile sunt implicate cel mai frecvent. Răceala se transmite atunci când mâinile unei persoane vin în contact cu secreţii nazale provenite de la un individ infectat. Din acest motiv, persoana care va avea un sistem imunitar mai slab, decât a celeia cu care a intrat în contatct, va căpăta o viroză sau o răceală. Acestea au devenit unele dintre cele mai comune afecțiuni ale sezonului rece.

Am sezizat, bineînțeles o incidență a acestor infecții respiratorii. Din acest motiv, virozele și celelate afecțiuni despre care am vorbit anterior sunt printre cele mai comune simptome ale persoanelor cu un sistem imunitar slăbit, în această perioadă.” , a adăugat specialistul.

Sfatul medicului, în ceea ce privește un sistem imunitar sănătos, inculde și principalele metode de prevenire ale afecțiunilor din această perioadă. Acesta precizează faptul că: „Este recomandat să avem un regim de viață sănătos. Acest lucru presupune în primul rând, o alimentație sănătoasă, din care să fie excluse sau reduse pe cât posibil, în special grăsimile animale, grăsimile saturate, care au un efect negativ asupra sistemului imunitar. Este recomandat un regim bogat în grăsimi ale unor acizi  nesaturați, fie că sunt de natură animală, în special pește, fie că sunt de natură vegetală, din semințe, din fibre de in, de exemplu, uleiul de in are în principal multe grăsimi nesaturate și după aceea un consum bogat de fructe și legume, care să asigure un aport crescut de vitamine și minerale. Pentru sistemul imunitar sunt importante, în special, vitaminele C, vitamina D și ca oligoelemente importante, seleniul și zincu. Acestea au un rol foarte important în asigurarea echilibrului sistemului imunitar. De asemenea, activitatea fizică, sportul are efecte benefice asupra sistemului imunitar. Acesta ajută la întărirea imunității, cel mai indcat sport pentru partea aceasta fiind înotul.

În această perioadă, toate farmaciile abundă de suplimente alimentare, care au rolul de a întări sistemul imunitar și de a ne proteja de diversle afecțiuni de sezon. Cu toate acestea, medicul ne atenționează că suplinirea unui stil de viață sănătos, prin administrarea acestor medicamente, nu ne va ajuta în lupta noastră constantă cu virozele. Ba mai mult, acestea pot aduce mai mult rău decât bine.

Aceste suplimente alimentare pot să aducă un aport în ceea ce privesc acele oligo-elemente și vitamine, dar asta nu exclude celelalte reguli menționate anterior. Este nevoie, totuși de un regim de viață sănătos, oricât de mult am încerca să suplinim încălcarea regulilor de nutriție cu aceste produse. Îmbinarea acetora însă, pot aduce efecte mai bune pe termen mediu și lung. Mai mult decât atât, activitatea fizica, sportul, care este una din regulile estențiale ale protejării sistemului imunitar, nu poate fi înlocuită de aceste suplimente alimentare. Un regim alimentar greșit, bogat în grăsimi animale, conusmul în excesiv de cafea, alcool, fumatul, nu pot fi șterse cu buretele, doar prin consumarea unor suplimente alimentare. De asemenea, sedentarismul, obezitatea, nu pot fi rezolvate doar prin acest consum de suplimente alimentare.”, a conchis specialistul în imunologie, alergologie și homeopatie Rareș Simu. 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.