20 noiembrie 2023, 0:50

EXCLUSIV Summit-ul „Inițiativa celor Trei Mări”. Cristian Pîrvulescu: Vorbim despre o situație strategică și despre o miză economică

Bucureștiul este gazda unui eveniment de mare anvergură, Summitul „Inițiativa celor Trei Mări”, ce își propune intensificarea coperării statelor participante și reducerea decalajelor dintre statele din Estul și Vestul Europei.  Editiadedimineata.ro a luat legătura cu analistul politic Cristian Pîrvulescu, pentru o opinie avizată.

 

Zilele acestea are loc la București Summit-ul „Inițiativa celor Trei Mări”. Președintele vorbește despre faptul că în lumea în care trăim, cele mai importante obiective de politică externă ale statelor  și obiectivele de securitate națională sunt legate de promovarea intereselor economice și aspirațiilor de bunăstare. În acest context, care sunt mizele acestui summit?

„E greu de spus. Este o încercare de a întări colaborarea în zona de Est a Europei, pentru că este vorba de Marea Baltică, Caspică și Neagră, în zona de Est a Europei, în direcția combaterii unor pericole specifice. Pe de o parte, vorbim despre o situație strategică, pe de altă parte despre o miză economică. Statele care participă nu sunt neapărat cele mai importante și nu definesc în momentul de față direcțiile de dezvoltare. În plus, contextul în care se desfășoară acest summit de la București, este unul special, fără foarte mult entuziasm, din cauza unei Rusii devenite din ce în ce mai agresive, care este, de fapt, puterea în această zonă.”

 

Inițiativa își propune reducă diferența de dezvoltare dintre statele de Est și cele de Vest prin proiecte masive. De exemplu, Croația a propus 11 proiecte de cooperare în valoare de peste 12 miliarde de euro. Este real un astfel de scenariu?

„Suma este insignifiantă, în raport cu ambițiile, dar sigur, orice încercare de a întări dezvoltarea economică în regiune, ar putea să producă efecte pozitive. Nu cred însă că este suficientă pentru a depăși decalaje care sunt multiseculare.”


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol