24 aprilie 2024, 15:00

EXCLUSIV Traiul în cămin. Despre maturizarea la comun și cum ți se schimbă viața

Se spune că nu simți că ai trecut prin facultate dacă nu ai locuit în cămin. Știm cu toți că există studenți care abia așteaptă să plece de acasă, strigand „libertate”, care vor să se distreze până dimineața pe holurile căminelor și studenți care se gândesc cu groază că trebuie să împartă camera cu alți 3-4 oameni.

Fiind cel mai mare centru universitar din țară, Bucureștiul are foarte multe cămine studențești, cele mai „vânate” fiind cele din Regie, atribuite Universității Politehnica și Grozăvești, o parte din căminele Universității București.

Complex Regie

Condițiile diferă de la un cămin la altul. Sunt unele cămine cu 2, 3 sau 4 locuri într-o cameră și au baie comună, altele dispun de baie la fiecare cameră. Oricum ai prinde, din experiență proprie pot spune că este mai important cu cine conviețuiești decât în ce condiții o faci.

Cum spuneam, fiecare universitate are un număr de cămine dispuse relativ aproape de universitate, cu excepție făcând Universitatea București, având căminele dispuse în mai multe zone ale orașului: Grozăvești, Kogălniceanu, Theodor Pallady, Poligrafie, Fundeni, Măgurele, Stoian Militaru.

Am luat câteva mărturisiri despre cum e viața la cămin și ce presupune:

„Experienta mea la camin, pot spune, ca a fost una plina de peripetii dar in sensul bun al cuvântului. M-am mutat fara sa imi doresc foarte mult acest lucru dar am vazut-o ca pe o oportunitate sa întâlnesc oameni noi si sa gust din celebra viata de camin. Nu am fost dezamagita de alegerea făcută pentru ca am avut norocul de a întâlni 5 fete care imi vor ramane in suflet mereu. Nu toata lumea are norocul sa se potrivească asa bine cu oamenii cu care decide sau nu sa locuiasca. In acesti 3 ani de camin am invatat pe langa toate treburile gospodărești, ca viata e mai frumoasa si mai usoara cand ajungi seara acasa si mănânci impreuna cu cineva, cand indiferent de ce ai pe suflet te poti descărca si ca distracția din facultate e mai misto cand ai cu cine sa o traiesti. Conditiile din camin au fost mai bune decat ma asteptam. Dupa o investitie serioasă in camera in care am stat aproape 3 ani, locul s-a transformat intr-o locuinta in adevaratul sens al cuvântului. Am reusit sa ne personalizam coltisoarele incat sa ne simtim ca acasa dar si sa avem totul la indemana. Consider ca in orice camin ai sta daca reusesti sa il transformi cat de cat in acasa si intr-un loc unde iti face placere sa stai, conditiile nu mai conteaza.”Irina

„Daca ar fi sa vorbesc despre viata de camin dupa 4 ani de stat in camin, as spune cu cea mai mare sinceritate ca a fost cea mai frumoasa experinta din viata mea. Galagie, libertate, prieteni, shaorma, distractie, invatat noaptea in sesiune…toate au facut parte din viata mea si m-au facut sa traiesc studentia adevarata pe care o mi-am dorit sa o am. Prima impresie pe care am avut-o dupa ce am intrat intr-o camera de camin din Bucuresti a fost de panica. Totul arata ingrozitor…varul de pe pereti era maro, paturile erau dintr-un fier ruginit iar la ferestra ceea ce am crezut initial ca sunt gauri in perdele s-au dovedit a fi gandaci. Ma asteptam la conditii modeste si poate putina mizerie, dar ce am vazut atunci mi s-a parut groaznic. Am decis sa ma duc la un camin privat unde am stat 2 ani si unde am inceput sa traiesc viata de student. Conditiile erau perfecte, toata lumea era draguta cu tine iar campusul arata ca un campus studentesc din filme. Bineinteles, pretul pentru toate acestea era pe masura. In anul 3 de facultate am decis sa incerc la stat cu gandul ca daca nu o sa-mi placa, o sa ma mut in chirie. Aici am dat de adevarata viata de camin si de solidaritatea studenteasca despre care tot auzisem. Camera arata foarte bine, total diferita fata de ceea ce vazusem prima data cand am intrat intr-un camin de stat. Acest lucru nu s-a datorat administratie caminului respectiv ci colegelor mele care in urma cu un an au varuit si curatat toata camera. Conditiile din caminele din Bucuresti depind de la un camin la altul dar cele mai multe locuri sunt aproape insalubre. Eu am fost unul dintre studentii norocosi care a dat de o camera curata intr-un camin bun, dar se stie ca cele mai multe camine bucurestene sunt mizerabile unde din cauza lipsei de igiena poti foarte usor sa te alegi cu ciuperci. Autoritatiile au investit in ultimii ani in studenti, majorand bursele si oferind gratuitate la transportul cu trenul, dar au neglijat complet problema cazarii, ignorand mizeria si locurile putine pe care caminele atat din Bucuresti, cat si din alte orase, le ofera.”Diana

Viața de cămin… Hmm… Când rostesc aceste cuvinte, în mintea mea se produce un amalgam de idei. De unde as putea începe oare? Cred că aș putea formula o definiție, pentru a avea o imagine de ansamblu : „Viața la cămin este cea care te maturizează, care te face să treci prin cea mai frumoasă perioadă a vieții tale, cea în care îți cunoști surorile ( in cazul meu)… Este viața în care înveți să trăiești cu alte persoane. ” În primă fază, nu am vrut să accept ideea de a locui într-un cămin. Însă iată că forțele celeste (probabil) au făcut să am norocul să fiu repartizată într-unul din cele mai bune cămine din cadrul Universității, și mai ales într-una din cele mai frumoase camere. Bine, o vorbă spune că ,,nicio casă nu e mai frumoasă decât cea în care ești fericit”. Cam așa s-a întâmplat și la mine… Bine, fericirea se poate interpreta in multe feluri: poți fi fericit de exemplu că în sfârșit, colegele tale de camera au reușit să facă curatenie din proprie inițiativă și nu doar pentru că le-ai rugat tu să facă asta. Un alt motiv de fericire ar fi acela când seara, după o zi lungă și plină, ajungi acasă ( pentru că deja după 3 ani căminul înseamnă acasă) și reușești să povestești tot ce ai făcut în acea zi cu persoanele care te suporta zilnic. Viața la cămin îți oferă șansa să înțelegi nevoile celuilalt, te face să înțelegi că nu doar tu exiști si că dorințele și nevoile celor din jurul tau contează. Viața la cămin te pregătește să înveți pe întuneric, să înveți in gălăgie, să înveți atunci cand fix in sesiune ,pe holul căminului, este toată lumea adunată și se distrează. Ce ar mai fi oare de adăugat… Cred că realizezi cu adevărat avantajele și dezavantajele vieții în cămin abia atunci când îți faci bagajele și te pregătești să părăsești camera in care ai locuit 3 ani din viața ta. Probabil cu lacrimi in ochi, voi face asta… Însă nu vreau să mă gândesc la acest lucru. Mai am 5 luni de locuit în cămin și îmi doresc să profit de ele ! Viața la cămin este viața pe care nu ai trăit-o niciodată, niciunde. E despre studenție și o a doua familie!”Oana

Dacă ar fi să vorbesc și eu despre experiența mea din cămin, pot spune că a fost apogeul maturizării mele de până acum.  M-am mutat în București acum 3 ani când am decis să-mi iau viața în mâini și să devin, cum se zice acum, femeie independentă. Am decis să stau la cămin, că parcă nu consider că ai trecut prin facultate dacă nu ai împărțit o camera cu alte 3 persoane și dacă nu ai pus nume gândacilor veniți să-ți ureze bun venit. Eram speriată deoarece nu cunoșteam pe nimeni, însă am ajuns să spun „acasă” în cel mai scurt timp. Am căpătat o nouă familie, noi experiențe. Am înțeles că la cămin îti descoperi cele mai ascunse talente, cum ar fi să repari ușa cu adeziv, să gătești cele mai cool preparate din ce mai găsești prin frigider, asta în cazul în care îți este lene să mergi la magazin.

Înțelegi termenul de familie când pe hol pui mese și vă așezați toți. Partea proastă este că urmează cearta privind spălatul vaselor. Sau, mai simplu, poți opta pentru farfuriile de unică folosință.

Căminul te călește, te învață cum să înveți când vecinii tăi fac gălăgie, cum să adormi cu lumina aprinsă și cu muzica tare, cum să preiei din accentele colegilor tăi.

Ah, da, internetul! La cămin, internetul este acel lucru care te lasă cu ochii în soare când ai cea mai mare nevoie de el.

Viața la cămin nu este așa rea dacă te înțelegi cu paznicul de la poartă și cu colegii de cameră. Te maturizezi, înveți să fii pe picioarele tale și cel mai important, construiești legături pe viață. Studenția reprezintă cea mai frumoasă perioadă a vieții și trebuie să îți faci amintiri pe care merită să le spui nepoților când vor merge și ei la cămin.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol