19 aprilie 2024, 7:55

EXCLUSIV Ziua Mondială a Alimentației – Medic nutriționist: „Secretul constă într-un stil alimentar echilibrat”

În data de 16 octombrie, peste 150 de ţări marchează Ziua mondială a alimentaţiei, declarată de Adunarea Generală a ONU, cu scopul creşterii gradului de conştientizare publică asupra problemelor privind alimentaţia la nivel mondial.

Peste 20 % dintre români (21,3%) cu vârsta peste 18 ani suferă de obezitate, arată studiul epidemiologic „Obezitatea în România”. De asemenea, rezultatele cercetării indică că rata cea mai mare a obezităţii se înregistrează în Moldova, unde procentul este de 23,8%, urmată de Oltenia şi Muntenia, unde prevalenţa obezităţii este de 21,3% şi apoi de Banat, Crişana şi Transilvania, unde procentul obezităţii este 18,8%.

Astfel, am luat legătura cu Simona Flor, inginer chimist nutriționist, care a declarat în exclusivitate pentru Editiadedimineata.ro în ce constă o alimentație echilibrată și cum ne influențează la nivel psihic și fizic alimentele pe care le consumăm.

Care sunt principalele motive pentru care românii apelează la nutriționist?

Simona Flor: „În principal românii vin la nutriționist din cauza obezității, iar în al doilea rând aceștia apelează la noi din cauza analizelor proaste. În ceea ce privește partea de obezitate, pacienții hotărăsc să vină la nutrișionist când simt că începe să îi doară coloana sau articulațiile. Altfel spus, când kilogramele în plus devin o povară și pacienții încep să aibă diverse probleme cu tensiunea ce aduce după sine hipertensiunea, atunci medicul le spune că trebuie să slăbească și astfel ajung la nutriționist.”

Cum anume se desfășoară o întâlnire dintre pacient și nutriționist?

„Ședințele sunt diferite în funcție de fiecare nutriționist. De exemplu, eu îi îndrum spre o listă de analize pe care trebuie să le efectueze pentru a afla cauzele principale pentru care se află în stadiul în care sunt, iar în funcție de rezultate stabilim un program personalizat.”

Ce înseamnă o alimentație echilibrată și cum știm care sunt alimentele necesare pentru corpul nostru?

„În pricipiu trebuie să avem în vedere din ce suntem construiți. Noi avem la bază proteine, membrana celulară de deasupra este formată dintr-un țesut adipos, respectiv o sursă de energie. Astfel, jos avem cărămizile, iar sus energie pentru a supraviețui.”

În ce măsură alimentele pe care le consumăm în viața de zi cu zi ne influențează la nivel emoțional sau nervos?

„Plecând de la premisa că suntem ceea ce mâncăm, în funcție de acest lucru, atât starea mentală, cât și cea fizică se află în strânsă legătură cu alimentația. De exemplu, dacă mâncăm alimentele slab proteice, o să avem anumite probleme precum amețeală sau disconfort. Dacă mâncăm prea mulți carbohidrați, atunci începe rezistența la insulină să își facă apariția și avem tot timpul poftă de dulce, așa numita „sugar crave”. Depinde foarte mult de excesele pe care le facem în alimentație.”

Ce sfaturi le oferiți persoanelor care vor să adopte un stil de viață sănătos?

„Secretul constă într-un stil alimentar echilibrat. La acesta se adaugă un somn odihnitor, conform căruia persoana în cauză trebuie să se culce cât mai devreme deoarece somnul este foarte important. De asemenea, exercițiile fizice constante reprezintă un factor important.”


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol