23 iulie 2024, 8:26

Exercițiu NASA. Poate omenirea să răspundă eficient la amenințarea unui asteroid?

NASA a publicat joi un rezumat al celui de-al cincilea exercițiu bienal Planetary Defense Interagency Tabletop Exercise. Scopul exercițiului de masă a fost pentru a informa și evalua capacitatea omenirii de a răspunde eficient la amenințarea unui asteroid sau a unei comete potențial periculoase, potrivit nasa.gov.

Deși nu se cunoaște nicio amenințare semnificativă de impact de asteroid în viitorul apropiat, exercițiile ipotetice oferă informații valoroase prin explorarea riscurilor, a opțiunilor de răspuns și a oportunităților de colaborare pe care le prezintă diferite scenarii, de la daune regionale minore cu puține avertismente până la potențiale catastrofe globale prevăzute cu ani sau chiar decenii în viitor.

„Incertitudinile din aceste condiții inițiale ale exercițiului au permis participanților să ia în considerare un set de circumstanțe deosebit de provocatoare”, a declarat Lindley Johnson, ofițer emerit pentru apărare planetară la sediul central al NASA din Washington.

„Impactul unui asteroid de mari dimensiuni este, potențial, singurul dezastru natural, în cazul căruia omenirea dispune de tehnologia necesară pentru a-l prezice cu ani în avans și a lua măsuri de prevenire.”

În ce constă exercițiul

În timpul exercițiului, participanții au analizat potențialele reacții naționale și globale la un scenariu ipotetic în care a fost identificat un asteroid nedetectat până acum, care avea, conform calculelor inițiale, o șansă de 72% de a lovi Pământul în aproximativ 14 ani.

Cu toate acestea, observațiile preliminare descrise în cadrul exercițiului nu au fost suficiente pentru a determina cu exactitate dimensiunea, compoziția și traiectoria pe termen lung a asteroidului. Pentru a complica scenariul ipotetic din acest an, observațiile esențiale de urmărire ar fi trebuit să fie amânate cu cel puțin șapte luni – o pierdere de timp critică – deoarece asteroidul a trecut în spatele Soarelui, așa cum este văzut din punctul de vedere al Pământului în spațiu.

Desfășurarea de exerciții permite părților interesate din cadrul guvernului să identifice și să rezolve problemele potențiale ca parte a pregătirii pentru orice situație din lumea reală.

100 de reprezentanți din toate agențiile guvernamentale americane

Exercițiul a avut loc în aprilie la Laboratorul de Fizică Aplicată (APL) Johns Hopkins din Laurel, Maryland, și a reunit aproape 100 de reprezentanți din toate agențiile guvernamentale americane și, pentru prima dată, colaboratori internaționali în domeniul apărării planetare.

Misiunea noastră este de a ajuta oamenii înainte, în timpul și după dezastre”, a declarat Leviticus „L.A.” Lewis, detașat de FEMA la Biroul de coordonare a apărării planetare al NASA. „Lucrăm în toată țara în fiecare zi, înainte de dezastre, pentru a ajuta oamenii și comunitățile să înțeleagă și să se pregătească pentru posibilele riscuri. În cazul unui potențial impact cu un asteroid, FEMA ar fi un actor principal în coordonarea între agenții.”

De la ce a pornit

Acest exercițiu a fost primul care a utilizat date din misiunea DART (Double Asteroid Redirection Test) a NASA, prima demonstrație în spațiu a unei tehnologii de apărare a Pământului împotriva unor potențiale impacturi de asteroizi.

Nava spațială DART, care a impactat asteroidul Dimorphos pe 26 septembrie 2022, a confirmat că un element de impact cinetic poate schimba traiectoria unui asteroid. Aplicarea acestei tehnologii sau a oricărui alt tip de tehnologie la o amenințare reală de impact ar necesita mulți ani de planificare în avans.

Pentru a se asigura că omenirea va avea timpul necesar pentru a evalua și a reacționa în fața unui asteroid sau a unei comete potențial periculoase, NASA continuă să dezvolte NEO Surveyor (Near-Earth Object Surveyor), un telescop spațial în infraroșu conceput special pentru a accelera capacitatea noastră de a descoperi și de a caracteriza majoritatea obiectelor potențial periculoase din apropierea Pământului cu mulți ani înainte ca acestea să devină o amenințare de impact. Data de lansare propusă de agenție pentru NEO Surveyor este stabilită pentru iunie 2028.

NASA va publica ulterior un raport complet după acțiune pentru exercițiul de masă, care va include punctele forte și lacunele identificate în urma analizei răspunsului, a altor discuții din timpul exercițiului și a recomandărilor de îmbunătățire.

„Aceste rezultate vor ajuta la modelarea exercițiilor și studiilor viitoare pentru a se asigura că NASA și alte agenții guvernamentale continuă să îmbunătățească pregătirea pentru apărarea planetară”, a declarat Johnson.

Agenția NASA a înființat Biroul de coordonare a apărării planetare în 2016 pentru a gestiona eforturile de apărare planetară în curs de desfășurare ale agenției.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol