28 aprilie 2024, 6:25

Explozii în lanț la un depozit GPL din Crevedia. Sunt numeroase victime. Intervenție complicată la fața locului

O explozie a avut loc, sâmbătă, la o stație GPL din Crevedia, pe DN1A. Un apel la 112 a semnalat la 18.50 o explozie urmată de incendiu la o stație de gaz petrolier lichefiat din localitatea Crevedia. Există o persoană decedată și mai mulți răniți (zece persoane) iar autoritățile au trimis la fața locului un elicopter SMURD și zeci de ambulanțe.

Populaţia din zona exploziei care s-a produs sâmbătă seară, la o staţie GPL aflată pe DN 1A, în localitatea Crevedia, va fi evacuată pe o rază de 300 de metri, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa.

Autorităţile din judeţul Dâmboviţa au activat Planul Roşu de Intervenţie în urma exploziei urmată de incendiu care s-a produs la o staţie GPL în localitatea Crevedia.

„Având în vedere numărul de persoane implicate, la nivelul judeţului a fost activat Planul Roşu de Intervenţie”, precizează ISU Dâmboviţa.

De asemenea, având în vedere degajările mari de fum, pentru protecţia populaţiei aflată în proximitatea zonei de manifestare a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT.

Conform datelor furnizate de ISU, la faţa locului s-au deplasat 4 autospeciale de stingere cu apă şi spumă, o autospecială de intervenţie la înălţime, 3 ambulanţe SMURD şi 7 ambulanţe SAJ. În sprijinul ISU Dâmboviţa au fost alocate şi 10 autospeciale de stingere, 10 ambulanţe SMURD, o autospecială de intervenţie la înălţime şi o autospecială CBRN din cadrul ISUBIF, iar la locul intervenţiei se deplasează şi elicopterul SMURD.

UPDATE

Prima explozie a fost urmată de o a doua. La câteva ore de la prima explozie o cisternă aflată la fața locului a explodat, complicând situația și intervenția salvatorilor.

Comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, Andrei Corlan, anunță că „fumul se îndreaptă spre Capitală” și sfătuiește populația „să închidă geamurile” după explozia de la Crevedia. (detalii aici)

La fața locului a fost alocată și autospeciala transport roboți. Totodată, pentru protecția populației s-a luat măsura preventivă de evacuare, pe o rază de 300 m.

În cea de-a doua explozie au fost răniți și pompieri, anunță postul Digi24. Este vorba despre cinci pompieri.

A fost declanșat ”planul alb de intervenție” în spitale, ceea ce înseamnă că au fost chemați de acasă medicii, pentru a salva viețile celor răniți, care au arsuri pe 80% din suprafața corpului.

Şase victime ale exploziei care s-a produs, sâmbătă seară, la o staţie GPL aflată pe DN 1A, în localitatea Crevedia vor fi transportate la spital în Bucureşti cu arsuri „considerabile” pe suprafaţa corpului, anunţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

De asemenea, două persoane au fost transportate la Unitatea de Primiri Urgenţe din Târgovişte, ele prezentând atac de panică şi vărsături, arată sursa citată.

„Există circa opt victime, care au arsuri în grade diferite, una dintre ele cu arsuri mai serioase, adică arsuri extinse chiar, este la Spitalul de Arşi. Celelalte sunt îndrumate către spitalele care au secţii de arşi, respectiv ‘Bagdasar’ şi Floreasca. Am constituit un grup de lucru de urgenţă la nivelul ministerului – şi celelalte spitale care au secţii de chirurgie plastică vor îngriji pacienţi dacă numărul lor va fi mai mare. Examinăm şi vom lua o decizie rapidă dacă e nevoie să transferăm în străinătate unii dintre aceşti pacienţi, în cazul în care la spitalele din Bucureşti este depăşită capacitatea de intervenţie. Existau deja multe persoane cu arsuri internate din alte accidente şi nu cred că este timpul să pierdem un minut să acordăm asistenţă acestor oameni”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la Digi 24.

La fața locului intervin următoarele forțe:

ISU BIF – 14 autospeciale de stingere, 1 autospecială cu roboți, 1 autospecială de stingere cu pulbere și azot, 1 autoscară, 1 punct medical avansat, 7 ambulanțe SMURD, 4 ambulanțe SMURD cu medic, 1 echipaj CBRN.

ISU DB: 6 autospeciale de stingere, 1 autospecială pentru transport victime multiple, 11 ambulanțe SMURD , 2 puncte medicale avansate.

VIDEO cu prima explozie

VIDEO cu cea de-a doua explozie. Pompierii intervin la fața locului

VIDEO explozia cu numărul trei

UPDATE

Potrivit surselor Digi24, în cea de-a doua explozie care a avut loc la stația GPL din Crevedia au fost rănite cel puțin 17 persoane.

Radu Ţincu, medic ATI la Floreasca, a declarat, la Digi 24, că la spital a fost declanşat Planul Alb, personalul fiind mobilizat de la domiciliu pentru a întări liniile de gardă şi a face faţă acestui eveniment. Astfel, cadrele medicale vor veni de acasă pentru a elibera locul şi să gestioneze numărul suplimentar de victime.

UPDATE

Sunt zeci de victime, cel puțin 33, dintre care o persoană decedată. Este vorba despre o persoană care a făcut infarct la fața locului, nu o persoană afectată direct de explozie.

Persoanele care au fost rănite în explozia de la staţia GPL din Crevedia, judeţul Dâmboviţa, au fost transferate la Spitalele Floreasca, Universitar şi ‘Bagdasar-Arseni’ din Capitală, a anunţat, sâmbătă seară, Ministerul Sănătăţii.

„Explozia care a avut loc astăzi la o staţie GPL din Crevedia, judeţul Dâmboviţa, a produs rănirea mai multor persoane. Au intervenit echipaje ale Serviciilor de Ambulanţă Bucureşti Ilfov şi Dâmboviţa şi SMURD, care au acordat asistenţă medicală de urgenţă şi au transportat victimele la spitale de urgenţă din Capitală: Floreasca, Universitar şi Bagdasar Arseni. Din informaţiile pe care le avem până în prezent, s-au înregistrat 7 răniţi (4 dintre aceştia sunt intubaţi) şi un deces”, a precizat ministerul într-un comunicat de presă, menţionând că cifrele sunt provizorii.

UPDATE

ACTUALIZARE 22:11 Trei mii de locuitori au fost evacuați de pe o rază de 700 de metri.

UPDATE

Pe zona de nord se observă în prezent o creştere a concentraţiei de particule de PM10, respectiv în Baloteşti, Voluntari, Otopeni şi Buftea, în urma exploziei urmată de incendiu care s-a produs sâmbătă seara la o staţie GPL aflată pe DN 1A, în localitatea Crevedia, dar deocamdată nu putem vorbi decât de nişte creşteri nesemnificative, a declarat pentru AGERPRES Şef al Gărzii Naţionale de Mediu, Andrei Corlan.

„Noi am făcut o celulă de criză la Ministerul Mediului, cu toate instituţiile subordonate, adică Garda de Mediu, Inspecţia, Monitorizarea, Agenţia, respectiv Meteorologia. Într-adevăr, acum pe zona de nord se observă o creştere a concentraţiilor de particule PM 10, pe zonele Baloteşti, Voluntari, Otopeni şi Buftea. Vântul bate spre Capitală, din direcţia deplasare către vest, sud-vest cu 10-15 km/h. Deocamdată nu vorbim decât de nişte creşteri nesemnificative, dar dacă norul de fum va continua să se îndrepte spre Capitală putem la un moment dat să vorbim de un fenomen de poluare”, a precizat Corlan.

Acesta a spus că a fost trimis autolaboratorul Agenţiei de Mediu la faţa locului pentru a identifica exact categoria de poluanţi din această emisie. „În momentul de faţă incendiul arde cu putere, pompierii intervin cu dificultate, Garda de Mediu este acolo. După ce incendiul va fi potolit aşteptăm informaţii privind cauzele incendiului pentru a putea să facem încadrările pe legislaţia noastră de mediu. Având în vedere că lucrurile sunt într-o continuă mişcare acestea sunt informaţiile preliminare pe care vi le putem da. Vom afla mai multe pe măsură ce se fac modelări pe legislaţia de mediu pe emisiile din atmosferă pentru a stabili dacă un fenomen poate genera poluare. Se fac modelări pe 60 de minute. Aşteptăm de la colegii de la agenţie, avem autolaboratorul, o să comunicăm în timp real populaţiei dacă sunt riscuri semnificative”, a subliniat specialistul GNM.

Şeful Gărzii de Mediu recomandă populaţiei să stea în casă, să închidă geamurile, pentru că aceste particule în suspensie într-o anumită concentraţie pot fi foarte periculoase pentru căile respiratorii, mai ales pentru cei care suferă de afecţiuni pneumologie.

Potrivit unei estimări emise de Administraţia Naţională de Meteorologie pentru intervalul 26 august, ora 20:40 – 27 august, ora 06:00, se apreciază că direcţia vântului va fi din sector est-nord-estic, cu viteze medii de 10 – 15 km/h şi rafale în jurul a 30 km/h, astfel încât evoluţia norului de fum va fi de dispersie şi uşoară deplasare către vest-sud-vest.

„Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie privind evoluţia norului de fum din
zona Crevedia – judeţul Dâmboviţa, se apreciază că direcţia vântului va fi din sector est-nord-estic, cu viteze medii de 10 – 15 km/h şi rafale în jurul a 30 km/h, astfel încât evoluţia norului de fum va fi de dispersie şi uşoară deplasare către vest-sud-vest. Cerul va fi mai mult senin”, precizează ANM

UPDATE. Atenție, există în continuare risc de explozie!

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, sâmbătă seară, că circa 26 de pompieri au fost răniţi în urma unei a doua explozii care a avut loc la staţia GPL din Crevedia, judeţul Dâmboviţa, unul dintre ei fiind în stare gravă.

„Iniţial era vorba de 6 persoane care au fost afectate, persoane civile, din care cinci sau 6, e în dinamică situaţia, (…) intubate. A fost un stop cardiac la o persoană care nu era direct corelată cu incendiul propriu-zis, (…) dar a fost panicată. Din păcate, aici a fost a doua explozie, după a doua explozie avem în jur de 26 de pompieri răniţi, dintre care unul grav, restul în acest moment sunt cu arsuri în diferite zone ale nivelul corpului, dar care nu au necesitat intubaţie sau îngrijiri critice”, a spus Arafat.

El a precizat că există în continuare pericol de explozie.

UPDATE

Premierul Marcel Ciolacu a declarat pentru Digi24.ro că va coordona celula de criză, constituită la MAI, și va merge la Floreasca, unde au fost transportați 23 de răniți. „Important este să avem comanda unică la MAI, o să coordonez celula de criză. Voi merge și la Floreasca, unde sunt 23 dintre răniți”, a spus Ciolacu.

Autorităţile au pus la dispoziţie două numere de telefon pentru persoanele din zona în care au avut loc, sâmbătă, exploziile din Dâmboviţa.

Cetăţenii din zonă care vor să reclame simptomatologie în zilele următoare şi cei care caută informaţii despre rude sau cunoştinţe afectate de explozii pot suna la 021.2069397 şi 021.2069398, a informat Guvernul.

UPDATE

ACTUALIZARE 22:43 Au mai avut loc două explozii la Crevedia.   Potrivit informațiilor Digi24, rezervoarele de GPL ar avea o capacitate de 10.000 de litri. Sunt 6 rezervoare GPL a câte 10.000 de litri, fără să știm câte dintre le erau aprovizionate.

ACTUALIZARE 22.50 Directorul INSEMEX, George Artur Găman, a confirmat pentru TVR că institutul a fost deja solicitat de Protecția Muncii pentru o expertiză în privința protecției împotriva exploziilor.

Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă s-a ocupat și de expertiza în cazul Colectiv.

ACTUALIZARE 22.55 Mecanismul european de protecție civilă va fi activat pentru tratarea pacienților intubați după exploziile de la Crevedia.

ACTUALIZARE 22.52 Situația victimelor:

  • Spitalul Bagdasar Arseni – 11 pacienti, din care 3 intubați,
  • Spitalul Universitar – 4 pacienți
  • Spitalul de Arși – 4 pacienți, dintre care unul intubat
  • Spitalul Floreasca – 27 de pacienți dintre care 4 intubați.

UPDATE

ACTUALIZARE 23.10 Premierul Marcel Ciolacu va merge la Spitalul Floreasca, unde între timp a ajuns al șaptelea pompier rănit în a doua deflagrație de la Crevedia.

ACTUALIZARE 22.56 Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj pe rețelele de socializare.

„O nouă tragedie a zguduit în această seară România și sunt profund îndurerat că exploziile de la Crevedia s-au soldat cu victime”, a subliniat ;eful statului.

„Transmit condoleanțe familiilor îndurerate și le urez însănătoșire grabnică celor răniți. În acest moment, prioritatea zero este să le oferim celor afectați tot sprijinul necesar și să le facilităm accesul la tratament în regim de urgență. De îndată ce situația din zona de risc va fi stabilizată, trebuie demarată rapid o anchetă pentru a afla dacă legea și regulile au fost încălcate. Solicit autorităților luarea de măsuri urgente pentru cei răniți astfel încât tragediile din trecut să nu se mai repete”, se mai arată în mesaj.

UPDATE

Sunt activate două linii de tip LINIA VERDE: 0212069397 și 0212069398. Numerele sunt destinate cetățenilor din zona deflagrațiilor, dacă vor să reclame simptomatologie în zilele următoare, dar și celor care caută informații despre rude sau cunoștințe afectate de explozii.

ACTUALIZARE 23.20 Mecanismul european de protecție civilă va fi activat pentru tratarea pacienților intubați după exploziile de la Crevedia. Potrivit informațiilor obținute de Știrile TVR, la Spitalul Militar din Bruxelles vor ajunge în această noapte 2 pacienți.

Este vorba despre 2 pompieri intubați, internați la Floreasca.

UPDATE

Firma care deține depozitul de la Crevedia aparține fiului primarului din Caracal, potrivit Digi24.

Firma de GPL la care s-a produs explozia din Crevedia, soldată cu zeci de răniți, se numește Flagas SRL și îi aparține unuia dintre fiii primarului PSD din Caracal. Este vorba despre Ionuț Doldurea.

Acționarii firmei Flagas SRL sunt Ionuț Daniel Doldurea (51%) si Cosmin Ionuț Stinga (49%), potrivit Termene.ro.

Ionuț Daniel Doldurea e fiul primarului PSD din Caracal, Ion Doldurea.

Edilul a confirmat la România TV că stația aparține fiului său. Ion Doldurea a afirmat că în momentul cumplitei tragedii se afla în străinătate, unde se pregătea să participe la o conferință, însă va reveni de urgență în țară cu primul avion.

Întrebat dacă știe că au murit oameni, primarul din Caracal a răspuns: „Ştiu. Este vorba despre o persoană. Ceilalți, pompierii, este problema lor„.

Cifra de afaceri a firmei Flagas SRL pe 2022 a fost de peste jumătate de miliard de lei, mai precis 595 de milioane de lei. Iar profitul pe 2022 s-a cifrat la 32 de milioane de lei.

La rândul său, primarul din Crevedia, Petre Florin, a declarat la România TV că locul unde a avut loc explozia era doar un depozit de GPL. El a mai spus că aici nu se mai vindeau butelii.

„Nu mai aveau voie să vândă la butelii la cetăţeni, dar cisternele încărcau acolo”, explică el.

UPDATE 23:20

Directorul Centrului de Transfuzie din București transmite că este nevoie de sânge pentru tratarea victimelor rezultate în urma exploziilor și face apel la populație: “Având in vedere faptul ca evenimentul este in desfășurare, avem nevoie de sânge. Mâine deschidem Centrul și aș dori să transmit că avem nevoie de sânge pentru a trata victimele incendiului“.

UPDATE

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, sâmbătă seară, că patru victime ale exploziei de la Crevedia vor fi transferate în această noapte în Italia şi Belgia.

„A fost activat sistemul european de protecţie civilă, mai mult ca sigur în noaptea aceasta un număr de patru pacienţi vor fi transferaţi in Italia şi în Belgia”, a declarat Ciolacu la Ministerul Afacerilor Interne.

UPDATE 00:40

În acest moment ne concentrăm să salvăm cât mai mult viețiPatrupacienți sunt în operație. O  mergem acum și la Bagdasar-Arseni. Mecanismul european a fost activat”, a declarat premierul Ciolacu.

Întrebat despre informațiile conform cărora stația GPL unde a avut loc explozia este deținută de un membru PSD, șeful Executivului, Marcel Ciolacu, a răspuns: Este fiul unui primar. Eu, ca președinte, nu știu cu ce se ocupă copiii primarilor sau ce membri au GPL.

Au fost aduse un număr de 30 de victime, dintre care trei din explozia inițialăDintre acești 30, unul singur nu prezenta arsuri. Restul prezintă arsuri pe diverse suprafețe. Cinci sunt mai grav, dintre care doi intubațiEvoluția pacienților arși este imprevizibilă. Prin mecanismul de protecție civilă europeană au fost idenitificate șapte locuri unde aceștia poți fi duși”,  a adăugat un medic.

UPDATE ora 02:00

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dâmboviţa a anunţat că incendiul de la Crevedia provocat de exploziile de la o staţie GPL a fost localizat.

„La acest moment, incendiul a fost localizat, astfel că pericolul extinderii flăcărilor la vecinătăţi a fost eliminat. Echipajele operative acţionează pentru lichidarea ultimelor focare”, a precizat, duminică, ISU.

La faţa locului se intervine cu 10 autospeciale de stingere şi o autoscară.

Bogdan Popescu, de la ISU Dâmboviţa, a precizat la faţa locului că în total au fost trei explozii, iar pompierii care au fost răniţi de cea de a doua explozie, cea mai puternică, interveneau de la distanţă de 100 de metri.

Reprezentantul ISU Dâmboviţa a fost şi el rănit uşor în explozie, având arsuri de gradul I la mâna dreaptă.

Surse: Digi24, Știrile TVR, Agerpres, social media

Autori: Marina Constantinoiu, Sebastian Eduard, Istvan Deak


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol