27 august 2023, 13:59

Exportăm bujori în patria florilor

De pe cea mai mare plantație de bujori din țară, aflată în sudul județului Dolj, se culeg săptămânal sute de mii de flori care iau calea Olandei.

Pe terenul fertil din sudului județului Dolj, la Moțãței, printre sute de hectare de grâu, porumb sau floarea soarelui, și-au fãcut loc bujorii. Sunt 13 hectare cultivate în urmã cu patru ani, un pariu câștigat de investitori. 35 de soiuri de bujori pentru care investitorii au plãtit între un euro și 10 euro pe bulb.

Avem nevoie de apă, apă multă. Pe hectar, investiția este într 50-100.000 de euro. De la început. E ca la o livadă. În primii 3 ani nu face nimic, doar investiții, muncă etc. și acum începem să facem bani. E greu, dar e destul de profitabil”, a declarat, pentru stiri.tvr.ro, Peter Rottier, directorul general al fermei.

Este luna în care se culeg florile abia înmugurite, pentru că au cale lungă până în Olanda, Franța sau Austria.

Avem în jur de 40 de zilieri, care lucrează la noi. De asemenea, avem 10 fete care îngrijesc zilnic această plantație și au grijă de ea pe tot parcursul anului. Până acum nu am avut probleme în găsirea zilierilor, am asigurat niște condiții foarte bune. Se întorc cu drag la casele lor și preferă să lucreze aici, decât să meargă ”în afară”, spune și Raluca Popa, directorul financiar al fermei.

Din câmp, florile ajung în depozitele frigorifice. Când se adună 100.000 de fire, cât întră într-un TIR, iau calea exportului. Se întâmplă asta de cel puțin două ori pe săptâmână.

Dacă stau la 3-4 grade, ca acum, și sunt sănătoși pot să stea (în depozit – n.r.) și 3-4 săptămâni. E foarte posibil, dacă cineva cumpără un bujor din România, să fie cresut la noi, dar a fost în Olanda 2000 de km, a venit înapoi 2500 de km, toată lumea face bani”, mai spune Peter Rottier, directorul general al fermei.

Din Olanda se întorc de cele mai multe ori în România pentru că florarii cumpãrã la bursă

Florile au mare succes pe piața din străînătate. Cel mai scump bujor de pe această plantație se vinde cu 80 de cenți firul.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol