În perioada 23 noiembrie – 1 decembrie 2021, are loc expoziția trilingvă foto-documentară „Brukenthal – un european timpuriu”, la Muzeul Național al Țăranului Român, Sala Acvariu, cu ocazia celebrării celor 300 de ani de la nașterea baronului Samuel von Brukenthal (1721 – 1803).
Tânărul sas, din micuțul târg Nochrich, devine guvernator al Transilvaniei, contribuie în mod hotărâtor la europenizarea regiunii și fondează primul muzeu public din sud-estul Europei. Prin cariera sa, el lasă în urmă o moștenire culturală de o asemenea valoare, încât, trecând și prin perioada comunistă, aceasta reușește să îi păstreze numele și perspectiva europeană, până astăzi.
Expoziția își propune o prezentare vie a operei și activității lui Samuel von Brukenthal, pe zece panouri. Broșura trilingvă care însoțește expoziția reproduce conținutul panourilor fără modificări și urmărește, astfel, să trezească interesul publicului larg față de o cunoaștere temeinică a acestei ilustre personalități, care ne inspiră și astăzi, prin exemplul său.
În cadrul vernisajului, vom asculta discursurile invitațiilor de onoare, printre care:
- dr. Virgil Nițulescu – Manager MNȚR
- dr. Peer Gebauer – Ambasadorul Germaniei la București
- dr. Theodor Paleologu – Președinte Fundația Paleologu
- Sabin Luca – Manager MN Brukenthal
- Laczikó Enikő – secretar de stat DRI
- dr. Klaus Fabritius – Președinte al FDGR-Regiunea Extracarpatică.
Tot la vernisaj, ne vom bucura de o prezentare istorico-muzicală a biografiei baronului, susținută de istoricul Thomas Șindilariu, acompaniată de muzica preferată a lui Samuel von Brukenthal.
Vernisajul are loc în ziua de 23 noiembrie 2021, ora 17.00, la sala Acvariu. Evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook a muzeului. Având în vedere restricțiile actuale, accesul la vernisaj se va face doar pe bază de invitație sau rezervare în prealabil la [email protected], în limita locurilor disponibile (30% din capacitatea sălii).
Expoziția va putea fi vizitată la Sala Acvariu, până pe 1 decembrie 2021, de marți până duminică, între orele 10.00 şi 18.00. Intrarea este liberă.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol