17 ianuarie 2022, 10:06

Expoziție inedită la mall, cu electronice vechi, bune de reciclat

Cu numai 30 și ceva de ani în urmă, a asculta muzică la un casetofon sau magnetofon era un lux. Ba chiar și aparatele de radio erau greu de procurat, căci prin vânzarea doar a unor modele lipsite de benzile de unde scurte, unde ar fi putut fi ascultat postul Radio Europa Liberă, era cenzurată, de fapt, libertatea fiecăruia dintre noi.

Există branduri românești sau străine cu care am crescut și care ne-au intrat în viață și au rămas acolo, chiar dacă produsele lor nu mai există în casele noastre, fizic.

Expoziția

Expoziția „Amintirile rămân cu tine! Electronicele merg la reciclare!” ni le readuce în viață, temporar. Aceasta este organizată de Asociația Environ la AFI Cotroceni, în perioada 6 – 23 august.

Exponatele constau din produse electronice vechi precum magnetofonul Kashtanfrigiderul Fram sau mașina de spălat Albalux, dar și alte aparate care au marcat copilăria și adolescența generației Milennials și nu numai.

Cei mai mici dintre vizitatori vor fi surprinși să descopere că tabletele omniprezente astăzi au fost precedate de jocuri precum Tetris sau Tamagochi, iar melodia preferată nu era la distanță de un search pe platformele de streaming, ci mai degrabă derulând o casetă la walkman.

Noi și tehnologia

Într-o perioadă în care am fost nevoiți să ne orientăm tot mai mult către mediul online, este bine să ne reamintim că tehnologia nu a fost dintodeauna atât de accesibilă și indispensabilă precum a devenit astăzi.

Aparatele electrice, device-urile de tot felul, au fost inventate să ne facă viața mai ușoară, să ne ofere mai mult timp liber și să ne aducă mai aproape de ceilalți. Când nu le mai putem folosi în aceste scopuri, trebuie să le trimitem către reciclare, acolo unde substanțele periculoase sunt neutralizate, iar materiile componente recuperate și refolosite la fabricarea altor produse”, a declarat Roxana Puia, director de marketing Environ.

Tematică

Tematica expoziției „Amintirile rămân cu tine, electronicele merg la reciclare” este inspirată din tendința românilor de a păstra aparatele electrice vechi, fie ele chiar și stricate.

Potrivit unui studiu Dedalus, peste 35% dintre cetățeni păstrează în casă deșeurile electrice, lucru demonstrat și de ratele reduse de reciclare a DEEE-urilor, țara noastră aflându-se pe ultimul loc în UE, conform Eurostat.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.