23 ianuarie 2021, 3:00

”Face parte din limba noastră. Înseamnă om”. Despre țigan sau rom, veșnica discuție, cu activista romă Carmen Gheorghe

Cine se luptă pentru drepturile femeilor rome, cine le reprezintă și le poate schimba viața? Întrebări la care  poate răspunde Carmen Gheorghe, activistă și președinta Asociației E-Romnja din 2012. Și o face, într-un dialog cu Lucian Mîndruță, la Digi 24, la emisiunea ”Editia de dimineață”, realizată în parteneriat cu site-ul editiadedimineata.ro.

Este activă în societatea civilă din 2008, când a început să dezvolte programe pentru femei rome la nivel local și chiar național. A fondat prima organizație feministă romă din România și știe bine ce anume le nemulțumește pe femeile rome de la noi. Scopul a fost acela de a crea o comunitate a femeilor rome unde acestea să aibă voce și putere de decizie.

Cu ce se ocupă? Schimbă viețile. Lucrează cu grupuri de inițiativă ale femeilor rome și încurajează implicarea lor în deciziile comunității/societății.

Are pregătirea necesară, este absolventă a programului doctoral din cadrul SNPA cu o temă feministă legată de identitatea și invizibilitatea femeilor rome în spațiul public.

În 2002, când a intrat la facultate, deși a candidat pe locurile rezervate romilor, au fost 22 de candidați pentru trei locuri, iar ea a obținut unul. A fost o competiție, un examen, la fel cu cea a majorității.

Mărturisește că a avut mulți ani complexul de a le dovedi românilor că este capabilă, că este bună, că este deșteaptă, la fel de educată.

Principale ei domenii de interes sunt: feminismul, drepturile omului, politici ale identității etnice/gen, dezvoltare locală și mobilizare.

Împreună cu echipa sa, a lucrat la firul ierbii cu peste 900 de femei din 7 comunități din toată țara. Activitatea E-Romnja înseamnă întâlniri anuale, sute de evenimente comunitare și culturale, intervenții locale de advocacy sau protest și ateliere pe teme specifice: de la violență domestică, educație sexuală la maternitate și participare locală. Munca privitoare la identitatea femeilor rome este una intersecțională, aduce împreună mai multe planuri de acțiune.

Carmen produce impact social și lucrează cu femeile rome care acum poartă conversații cu autoritățile locale, sunt cele care petiționează pentru dezvoltarea infrastructurii locale, sunt cele care iau atitudine când apar cazuri de violență domestică sau viol. Iar la nivel internațional, organizații din Spania, Germania și Finlanda învață și preiau mentalitatea și metodele de lucru a lui Carmen pentru a le folosi în comunitățile lor.

Chiar, care credeți că sunt principalele trei nemulțumiri ale femeilor rome? Ei bine, femeile se plâng de drumuri proaste, pentru că în comunitățile lor când plouă, nu te mai poți deplasa prin noroi cu ușurință, cu un copil în brațe și alții pe lângă tine. Sunt multe comunități chiar în București, care se plâng de lipsa de infrastructură.

A doua problemă este lipsa apei potabile, deși trăim în secolul al XXI-lea. ”În București, în cartierul 23 august, oamenii nu au apă potabilă, au fântâni! În sectorul 3”, îi explică ea lui Lucian Mîndruță.

Țigan sau rom? Carmen explică faptul că și ei, romii, au o problemă legată de această veșnică discuție despre care variantă e mai corectă. ”Cuvântul rom este mai vechi decât există România ca stat format cu această denumire. Cuvântul rom vine din limba noastră. Înseamnă om”, tranșează Carmen Gheorghe disputa inutilă pe marginea acestor termeni.

Dar mai bine să le urmărim antrenantul dialog, în înregistrarea emisiunii, de mai jos:


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

 1. feral

  12 ianuarie

  Rom este o inventie recenta, tiganii purtau numele de Dom, Doma cand au plecat din nord-vestul Indiei. Iar Doma in dialectul tiganilor bulgari inseamna seful casei, Tatal.

 2. Arkantas

  12 ianuarie

  Dar si in limba noastra , de veacuri, este denumirea de tzigan si asa trebuie sa ramana !

  • bancher

   13 ianuarie

   Daca termenul este jignitor, sunt de acord sa nu il folosesc. Dar nu vreau sa se foloseasca nici termenul de rom, pentru ca face confuzie cu cel de roman, si pe unde ma duc in afara, lumea ma intreaba ,,are you romanie”?? Degeaba incer ca le spun ca Romanian este roman, si Romanie este de gipsy. Toti fac confuzia asta in afara, si de asta ne considera tigani si fug de noi de cum aud ca suntem din Romania.
   Termenul de rrom (ulteror devenit rom) a fost deliberat ales de liderii lor, cu sprijinul lui Ion Iliescu, pentru a se crea confuzie cu cel de roman. Si uite asa ne iau toti de romi, pe oriunde ne ducem.

 3. Petrica

  12 ianuarie

  Daca „rom” inseamna OM atunci etnia nu poate fi tot „rom” asta ar fi mai mult decit rasism… Si intrebarea e cum se numeste etnia in limba ei?

 4. ilie

  12 ianuarie

  Cuvantul „rom” face parte din limba voastra? Folositil voi. In l. romana numele etniei este TIGAN asa cum in alte limbi este zigeuner, gipsy, zingaro samd. Nu denumirea tigan este vinovata de faptele antisociale ale unor „reprezentanti”…

  • getbent

   12 ianuarie

   ba Ilie, eu zic sa nu dai lectii de vorbit, ca tu de-abia esti in stare sa o folosesti pe cea nativa.

 5. Ștefan Brăgărea

  12 ianuarie

  @Ilie
  Absolut corect!

 6. bancher

  12 ianuarie

  Cu tot respectul ptr doamna Carmen Gheorghe, dar cuvantul rom (de fapt dom) inseama barbat in limba romanes (adica om=barbat=fiinta de sex masculin=mascul=stapan al casei=sot). In niciun caz rom nu inseamna om in sensul general de human being (vietuitoare umana). Asta a fost o inventie a romilor de dupa revolutie, cand nu stiau cum sa isi spuna, adica sa gaseasca un termen care sa nu fie peiorativ pentru ei, dar care sa semene si cu termenul de roman si care sa ii si desemneze in acelasi timp . Si au gasit cuvantul ,,dom” din romanes, pe care l-au transformat in rrom (desi, repet, el inseamna barbat, sot, stapan al casei)..
  Si acum imi amintesc de colegii de scoala rromi, care spuneau ca nu au acest cuvant in limba, si ca ei folosesc ,,dom” , care inseamna barbat.

 7. Dorin Valeriu

  12 ianuarie

  Chiar nu vad unde ar fi problema. Toti le spun ungurilor unguri desi ei se autointituleaza „magyar” si ei, ungurii, nu fac o problema din asta. Asa ca …

 8. florin bala

  12 ianuarie

  pacat c-ati ajuns sa folositi smecherii de nume inselatoare. fiti tigani buni si nu se-ntampla nimanui nimic rau.

 9. Adrian Popescu

  12 ianuarie

  Nu voi folosi vreodata termenul de ,,rom,, cu referire la vreo persoana . Deoarece rom este numai si numai o bautura .
  Termenul tigan nu va putea sa il scoata din uz legislatia. Legi pot fi facute sub presiune . Tiganul ramine tot tigan prin atitudine si comportament .

 10. bancher

  13 ianuarie

  am spus-o si ieri, dar nu s-a publicat mesajul: cuvantul rom este de fapt ,,dom” in limba romanes, (si doar ca dialect este ,,rrom”), si inseamna barbat, mascul, stapan al casei, persoana de sex masculin.
  Nicidecum nu inseamna om in sens de fiinta umana.
  De ce s-a ales totusi acest cuvant ca sa reprezinte rromii? Simplu: pentru ca seamana cu limba romana si rromii, pe tot parcursul istoriei lor, au avut tendinta sa isi ia denumirea popoarelor in mijlocul carora traiau.

 11. Dumitru gheorghe

  13 ianuarie

  Prima asociație din România..Asociația femeilor rome.
  Data la care sa înființat..1996
  Președinte. Dumitru Ioana Viorica
  Asociație recunoscuta la nivel internațional
  Ce spune doamna aia Gheorghe Carmen,minte cu obrăznicie.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.