13 aprilie 2021, 8:00

Cum ar putea Facebook să te facă să iei amendă sau să faci închisoare

Luna aceasta a fost oficializată o hotărâre a Înaltei Curți de Casație și Justiție, prin care a fost interpretată infracțiunea de fals informatic, prin raportare la crearea unui profil de Facebook al cuiva, fără permisiunea persoanei vizate. Iată exemple de fapte penale și contravenționale care pot fi comise prin intermediul platformei Facebook, dar care pot fi extinse și la alte platforme.

Falsul informatic

Aceasta este infracțiunea la care s-a raportat Curtea când a decis că, dacă cineva îi creează altcuiva un cont pe o rețea de socializare, fără permisiune, există posibilitatea ca o asemenea acțiune să fie considerată fals informatic și pedepsită potrivit normei penale.

Accesul ilegal la un sistem informatic

Dacă cineva intră pe profilul de Facebook al altcuiva, fără permisiunea persoanei din urmă, poate comite o faptă penală de acces ilegal la un sistem informatic. Având în vedere existența unor elemente prin care accesul altor persoane decât titularul contului de Facebook este interzis (parola de Facebook), discutăm despre o faptă agravată, pentru care se va aplica pedeapsa cu închisoarea de la doi până la șapte ani.

Înșelăciunea

S-a considerat că a avut loc o înșelăciune când cineva a creat o pagină de Facebook, prin care a mințit că oferă haine de o anumită marcă, la un preț cu mult sub cel din magazin, cerând un avans înainte de livrarea produselor. Celor care au comandat haine și au plătit avansul, însă, nu le-a mai fost livrată comanda.

Jigniri

Jignirea publică a unei persoane, prin intermediul contului personal de pe rețeaua de socializare Facebook, reprezintă o faptă de natură contravențională ce poate fi sancționată de către polițiști. Caracterul public al postărilor de pe Facebook: profilul personal, chiar dacă este accesibil doar prietenilor, adică unui grup restrâns de persoane, tot public este, oricare dintre „prieteni” putând distribui informațiile postate de titularul paginii.

Citiți și despre celelalte contravenții pe Facebook sau pe platforme de socializare.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.